YaÅŸam
Türkiye yaşlanıyor, 65 yaş üstü yüzde 10'a yaklaştı
Genç nüfusa sahip olmakla bilinen Türkiye'de yaşlanma oranı gierek artıyor. Son verilere göre ilk kez 65 yaş üstü oranı yüzde 8'i geçti
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce hazırlanan 2013 Türkiye Nüfus ve SaÄŸlık AraÅŸtırmasına (TNSA-2013) göre, toplam nüfusun yüzde 26’sının 15 yaşın altında olduÄŸu Türkiye'de, 65 yaÅŸ ve üzeri nüfusun oranı ilk kez yüzde 8’e ulaÅŸtı.
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü öncülüÄŸünde, Kalkınma Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı ve TÜBÄ°TAK iÅŸbirliÄŸiyle hazırlanan 2013 Türkiye Nüfus ve SaÄŸlık AraÅŸtırması'nın (TNSA-2013) sonuçları, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı toplantıda açıklandı.
AraÅŸtırma sonuçlarına göre, Türkiye halen genç bir nüfus yapısına sahip ve ülkedeki nüfusun yarısı 30 yaşın altında bulunuyor. Toplam nüfusun yüzde 26’sının 15 yaşın altında olduÄŸu Türkiye'de 65 yaÅŸ ve üzeri nüfusun oranı ilk kez yüzde 8’e ulaÅŸtı.
HANE HALKI
Son 20 yılda Türkiye’deki ortalama hanehalkı büyüklüÄŸü 4,5 kiÅŸiden 3,6 kiÅŸiye düÅŸtü. Türkiye’deki hanehalklarının yarısı 4 ya da daha fazla kiÅŸiden, hanelerin yüzde 9’u ise tek kiÅŸiden oluÅŸtu.
Temel insan haklarından birisi olarak kabul edilen çocukların doÄŸumu takiben nüfusa kayıt edilmesi konusunda Türkiye'de önemli iyileÅŸme yaÅŸandı. Nüfus ve SaÄŸlık araÅŸtırmalarının sonuçlarına göre, son 20 yıl içinde nüfusa kayıtlı olmayan 5 yaÅŸ altı çocukların oranı yüzde 26’dan yüzde 1’e geriledi.
TNSA-2013 sonuçları 6 yaşın üzerindeki nüfus içinde kadınların yüzde 28’inin, erkeklerin ise yüzde 16’sının ya hiç okula gitmediÄŸini ya da ilkokulu bitirmediÄŸini gösterdi.
EÄŸitimde cinsiyet farklılığı genç kuÅŸakta ve ilkokul-ortaokul eÄŸitim düzeylerinde azalırken, lise ve üzeri eÄŸitimde özellikle kırsal yerleÅŸim yerlerinde dezavantaj devam etti.
Henüz yorum yapılmamış.