Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Ülker: Hepimiz aynı mahallenin çocuklarıyız

İngiliz United Biscuits'i satın alarak tüm dünyada gözleri üzerine çeken Yıldız Holding'in patronu Murat Ülker önemli açıklamalar yaptı. Murat Ülker, Nutella'yı da bünyesinde bulunduran Ferrero firmasının sahibinin küçük oğlunun United Biscuits'i almalarından dolayı kendisini tebrik ettiğini söyledi. Ülker ayrıca, Kraft firmasının geçmişte Ülker Bisküvi'yi satın almak için açık çek verdiğini de açıkladı.



Ä°ngiliz bisküvi devi United Biscuits’i alarak dünyanın en büyük üçüncü bisküvi ÅŸirketi haline gelen Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Ülker, satın alma süreci ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fortune Türkiye’ye konuÅŸan Murat Ülker, “UB satışından birkaç gün önce son bir yönetim kurulu toplantısı yapmışlar. Yönetim ekibi toplantıda ‘Bizi Yıldız Holding’e satın’ demiÅŸ. Bisküvide biz dünya 14’üncüsüydük onlar ise 6’ncı sıradaydı. Yönetimin bizi istemesinin nedeni birbirimizi tanımamız ve bizim yedi senedir onları yakın takibe almamızdı. Ama bunların ötesinde ÅŸahsi iletiÅŸimimiz nedeniyle Ä°ngiltere’de birlikte o kadar çok maç seyretmiÅŸizdir ki…Hepimiz aynı mahallenin çocuklarıyız. Sayımız belli. Birbirimizi tanıyoruz. Mesela en büyük rakiplerimizden Ferrero’nun iÅŸlerinin başındaki küçük oÄŸlu, UB satın almasından sonra telefon açtı ve tebrik etti. Ben de ÅŸimdi mesela onun çocuÄŸu olsa bir adet altın gönderirim. Aramızdaki iliÅŸki böyle. Pazarda sürekli karşı karşıya gelmeyiz ama asla da davalık ya da mahkemelik olmayız. Rekabet etmeyi severiz. Pazarda rekabet insanı geliÅŸtirir. Boks maçı gibi düÅŸünün bunu. Ringde birbirimizle temas ediyorsunuz. Piyasada rekabet böyledir. Burada önemli olan güvenilir ve sözünün eri olmaktır” dedi.

“ÜLKER’Ä° SATARSANIZ OTURUR KÄ°TAP OKURUM”

Murat Ülker, yıllar önce Kraft’ın Ülker’e talip olduÄŸunu ve “iyi para” teklif ettiÄŸini ifade etti.
“MeÅŸgalem olsun diye iÅŸlerler uÄŸraşıyorum. Helalinden mutlu bir iÅŸimiz var” diyen Murat Ülker ÅŸunları söyledi: “Yıllar önce Kraft, Ülker için iyi para teklif etmiÅŸti. Kraft’a Sabri Bey ‘Kaç para vereceksiniz?’ dedi. ‘O en kolay ÅŸey’ dediler. ‘Adamın aklında bir para vardır. Biz bir fazlasını veririz’ diye düÅŸündüler sanırım. Yani açık çek sundu bize. Henüz Kraft Türkiye’ye gelmemiÅŸti. Sonra Sabancı ile geldi. Åžimdi geldiÄŸimiz noktada bizim her iÅŸimiz 1 milyar dolar. Neyse, toplantıda hemen cevap vermedik. Sabri Bey, ‘Namaz vakti’ dedi. Yıldız’da bir camiye gittik. Çıkışta fikrimizi sordu. Kuzenler satmaya sıcak baktı. EniÅŸtem Orhan Bey ise farklı bir cevap verdi ve dedi ki; ‘Ä°yi güzel satalım ama ondan sonra ne olacak? Bize iÅŸiniz ne dediklerinde ne söyleyeceÄŸiz’ dedi. Bana sordu babam, ben de ‘Ülker’i satarsanız, oturur kitap okurum’ dedim. Toplantıya döndük. Sabri Bey, ‘ Ne kadar istiyorsunuz?’ dedi. ‘Yüzde 50-50 istiyoruz ve birkaç sene sonra da hepsini alacağız’ dediler. Sabri Bey bu kez, ‘Sanayi Odası istatistik yayınlıyor her sene. EÄŸer yapılan sıralamalardan 25’inci ÅŸirket olarak çıkarsak 23’üncü, idare bizde kalsın. Yok eÄŸer sıralamamız 25-26 olursa idare sizde olsun’ dedi. Onlar yine ‘ÇoÄŸunluÄŸu istiyoruz’ dediler. Biz de ‘O halde selametle’ dedik. Talibimiz çok yani…”

UCUZA BULDUK ALALIM STRATEJÄ°MÄ°Z YOK

"Son beÅŸ yılda çok önemli satın almalar yapıldı. Yeni dönemde bu ÅŸirketlere yönelik strateji ne olacak? " sorusuna ise Murat Ülker ÅŸu yanıtı verdi: "Uno’nun sahibi Hasip Gençer, 1990’da kurduÄŸu ve Uno markasıyla bilinen UnmaÅŸ’ı 1997’de DoÄŸuÅŸ Grubu’na satmıştı. Firmayı beÅŸ yıl sonra Turkven Private Equity’nin yüzde 50 ortaklığı ile tekrar satın aldı. Daha sonra da Turkven’deki hisselerinin tamamını satın alarak UnmaÅŸ’ta tek patron oldu. Bana da Uno’yu satmak için gelmiÅŸti ama o zaman aklımızda ekmeÄŸe girmek yoktu. Ama aradan geçen sürede bu kez ben Hasip Bey’e Uno’yu almak istediÄŸimi söyledim. O da bana sattı. Uno ile Türkiye’de pek çok yeni fabrika açtık. Ama ÅŸu anda en yeni giriÅŸimimiz, donuk ürünler. Yabancıyla ortaklık yapıyoruz. Donuk halde üretilen ürünler, piÅŸirilip servis ediliyor. B2B servis diyoruz buna. Tüketici bunu görmez. Geçende eÅŸim bir patisserie’ye gitmiÅŸ ve donuk mamullerden tatmış eve de getirmiÅŸ. Bana da tattırdı. Ben de bunlar bizim dedim. MeÄŸer bizim satış yaptığımız pastaneden ürünleri almış. Ürünler çok da saÄŸlıklı. Bunun dışında iÅŸimizin tek bir yönü var. Kendimize hedefler koyduk. Ucuza bulduk alalım diye bir stratejimiz yok. Babamın bana nasihatidir, “Ä°stanbul’da milyon insan var. Sana bir sürü teklif gelir. Sadece bunları takip etmek bile zor. Sen kendi iÅŸine odaklan ve kendine uygun fiyata al” derdi.

ÜLKER'Ä° GODÄ°VA'YI SATMAYIZ

Birçok ÅŸirketi takip ettiklerinin hatırlatılması üzerine Murat Ülker, "Her zaman takipteyiz. Mesela satın almaların dışında satmayacağımız iÅŸler var. Ülker’i satmayız. Godiva’yı satmayız. Ä°yi para verseler de satmam. MüÅŸterilerim, rakiplerim prensipte benden akıllıdır hata yapmazlar. UB’yi de satmayız, daha yeni aldık. Bütün bunlardan sonra ÅŸunu söyleyebilirim ki,  iÅŸlerime âşık deÄŸilim ama yaptığım iÅŸi seviyorum, severek yapıyorum" diye konuÅŸtu. 

ŞOK'U HALKA ARZ EDECEĞİZ

Murat Ülker, Åžok'un halka arz edilip edilmeyeceÄŸi sorusuna ise "Elbette sırası gelince Åžok halka arz olacak. Perakende iÅŸ olduÄŸu için tedarikçi olduÄŸumuz için satış ÅŸirketlerini halka arz etmek istiyoruz. Bizim Toptan’da bunu yaptık. Mesela piyasada kaybolmak üzere olan ara toptancıları ihya ettik. Bakkalların bağımsız kalabilmesi için çalıştık. Kuyumcular nerede; Kapalıçarşı’da. BaÅŸka yerde de aramazsınız. Bir mahallenin de lokasyonu neresiyse bu iÅŸte de böyledir. Hedefimiz piyasadaki dengelerin deÄŸiÅŸmeden muhafazasını saÄŸlamak. Åžok ayakta kalmalı. Bizim Åžok Marketler’in piyasada düÅŸük bir piyasa hakimiyeti vardır. Büyük olan bakkallar, lokasyon açısından iyi iÅŸ çıkarıyorlar. Herkes rakiplerinden daha iyi olmak zorunda. Åžok marketler halka açıldığında daha fazla kazanacaktır. Bağımsız kalabilmek lazım" yanıtını verdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.