Ä°srail'de yapılan Bakanlar Kurulu görüÅŸmelerinde yaÅŸanan gerginlikler ülkede erken seçimin habercisi olarak deÄŸerlendiriliyor. Son olarak Netanyahu, eleÅŸtirilerin sürmesi halinde erken seçime gidilebileceÄŸini söyledi.

Koalisyon içinde son olarak 2015 yılı bütçesi, yüksek yaÅŸam standardı, Kudüs’te yaÅŸayan Filistinlilere karşı uygulanacak politikalar ve Ä°srail'in 'Yahudi halkının anavatanı ve ulus devleti' olarak tanımlanması tasarısından dolayı görüÅŸ ayrılıkları hâkimdi.

5 partiden oluÅŸan koalisyon hükümeti 2013 yılının Ocak ayında yapılan seçimlerden sonra kurulmuÅŸtu. Hükümetin görev süresi 2017'de doluyor. 

Ä°srail medyası, erken seçim kararı alınması durumunda seçimlerin büyük olasılıkla Mart ayında yapılacağını duyurdu.

"Åžu anki durumun devam etmesi mümkün deÄŸil"

Ä°srail Savunma Bakanı da, Ä°srail medyasında yayınlanan açıklamasında, "Åžu anki durumun devam etmesi mümkün deÄŸil. Hükümet her gün yeni bir sürprizle karşılaşıyor" ifadeleriyle hükümet içerisinde yaÅŸanan tartışmalardan duyduÄŸu endiÅŸeyi dile getirmiÅŸti

Yalon, kabinedeki aşırı saÄŸ partilerle merkezdeki partilerin sık sık çatışmalar yaÅŸadığını ifade ederek hali hazırdaki durumun normal olmadığını belirtti.

Yalon ’Durum böyle devam ederse en iyisi erken seçim yapmaktır’ dedi.

Maliye Bakanı eleştirmişti

Pazartesi günü, Ä°srail'de, Yesh Atid Partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu'nun bütçedeki bazı kalemlere kısıtlama getirmesine tepki göstermiÅŸti.

Lapid, partisinin grup toplantısındaki konuÅŸmasında, "Sosyal hizmetler ve güvenlik gibi harcamalara ayrılan bütçeyi siyasi nedenlerden dolayı kısamazsınız. Her ÅŸey çıkmaza girmiÅŸ durumda. Bu böyle devam edemez" dedi.

Öte yandan seçimlerin de ekonomiye ciddi kayıp yaÅŸatacağını ve ağır bedelleri olacağını kaydeden Lapid, "Halihazırda kamu yararına baÅŸlatmış olduÄŸumuz projeler yarım kalacak. Yine de bizden sorumlu davranmamızı bekleyen halkımız için beraber çalışma kararlılığı göstererek, sorunların önüne geçmek için geç kalmış sayılmayız" diye konuÅŸtu.

'Yahudi devleti' yasasına tepkiler

Adalet Bakanı Tzipi Livni’nin liderliÄŸini yaptığı Hatnuah (Hareket) Partisi ve Maliye Bakanı Yair Lapid baÅŸkanlığındaki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi, Netanyahu’nun öne sürdüÄŸü ve Ä°srail'i ‘Yahudi halkının anavatanı ve ulus devleti’ olarak tanımlayan formüle tepki göstermiÅŸti.

Livni mevcut tasarının Ä°srail’deki saÄŸcı koalisyonu yok edebileceÄŸi ve ülkeye zarar vereceÄŸi uyarısında bulundu.

Livni, “BaÅŸbakan Netanyahu ile bu kararla ilgili öncelikle prensipte anlaşılması konusunda mutabakata varmıştık ancak ÅŸimdi BaÅŸbakan’ın çevresinden bu tasarıyı yasalaÅŸtırma konusunda ısrarlı olduklarını duyuyoruz. Bu durum bağımsızlık bildirgesiyle çeliÅŸmektedir, Ä°srail toplumunu teokrasiye sürükleyebilir. Bunun gerçekleÅŸmesi söz konusu olamaz” dedi.

Yesh Atid lideri Yaid Lapir de, “Mevcut tasarıya Siyonist liderler Ze’ev Jabotinsky ve David Ben Gurion bile karşı çıkardı” sözleriyle tepki gösterdi.

Karara karşı çıkan ve konuyla ilgili Al Jazeera’ye konuÅŸan bazı yetkililer, Netanyahu’yu politik bir hesap yaparak, ucuz puanlar elde etmeye çalışmakla suçladı.

Ä°srail yerel medyasına göre, kabinedeki bazı bakanlar Netanyahu’yu ‘bir din devleti istemek’ ve ‘Ä°srail demokrasisini berbat etmekle’ suçluyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA