Sosyal Medya

Coğrafyamız

Independent: Irak ordusunda yolsuzluklar

İngiliz Independent gazetesinde Patrick Cockburn bugün Irak'ta maaşlarını komutanlarının aldığı 50 bin 'hayali asker'in ortaya çıkmasıyla ilgili bir analiz kaleme alıyor.



BaÅŸbakan Haydar Abadi'nin yolsuzluÄŸu ortaya çıkardığını belirten Cockburn, "Irak ordusunun uzun zamandır yolsuzluklar nedeniyle adı çıkmıştı" ifadelerini kullanıyor.

Yazı ÅŸöyle devam ediyor:

"Bir yıl önce Independent'a konuÅŸan Iraklı bir siyasi, Iraklı yetkililerin 'asker deÄŸil yatırımcı olduklarını' söylemiÅŸti. Musul'da Irak ordusunun IŞİD'e baÄŸlı küçük bir grup tarafından yenilmesinden önce, yıllar boyunca, ordu hiçbir eÄŸitim uygulaması yapmadı. IŞİD'in Musul'a saldırısı sırasında bölgede yaklaşık 60 bin Irak askeri ve federal polis var görünüyordu. Ama gerçek rakam muhtemelen 20 bin civarındaydı."

"Hayali askerler muhtemelen hiçbir zaman orduda bulunmadı. Yalnızca uydurulmuÅŸ isimler listeye yazıldı. Ya da bir zamanlar olan birileriydi ve resmi kayıtlara geçmeden öldürüldü veya bir yerlerde terk edildi."

'50 bin mütevazi bir rakam'

"Sebebi ne olursa olsun, zaten üstleriyle maaşını paylaÅŸması gereken bu kiÅŸilere maaÅŸ verilmeye devam edildi. Bu dolandırıcılığın bir diÄŸer ayağı, cepheye gitmek istemeyen askerlerin evde kalmak ya da baÅŸka bir iÅŸte çalışmak için maaşını almaya devam etmesi ve üstlerine bir kısmını vermesi oldu."

"Abadi'nin 50 bin hayali asker açıklaması, muhtemelen mütevazi ve yaklaşık bir rakamı ifade ediyor."

'Irak ordusunun reforme edilmesi zor'

Gazetecinin görüÅŸtüÄŸü emekli bir üst düzey asker, Musul'daki baÅŸarısızlığın sebebi olarak "2003'te ABD'nin orduyu dağıtması ve yenisini kurması sırasında yolsuzluÄŸun kurumsal hale gelmesini" öne sürüyor.

Yazıda, askerlerin kontrol noktalarında gümrük memuru gibi hareket ettiÄŸi ve bu noktalardan geçirilen her ÅŸey için fiyat biçtiÄŸi belirtiliyor.

Orduda yükselmek için de rüÅŸvet verildiÄŸini de ileri süren Cockburn, örneÄŸin albay rütbesini almak için 200 bin dolar, tümen komutanlığı içinse 2 milyon dolar gibi bir ödeme yapıldığını yazıyor. RüÅŸvet verenlerin çoÄŸunun borç aldığı ve daha sonraki kazançlarıyla borcunu ödediÄŸi öne sürülüyor.

Cockburn, Irak ordusunun reforme edilmesinin zor bir iÅŸ olduÄŸunu söylüyor. Ordunun koruduÄŸu Anbar eyaletinin çoÄŸunun hükümetin kontrolünden çıktığı belirtilen yazıda, BaÄŸdat'ın ise Ä°ran etkisi altındaki Åžii militanlar tarafından korunduÄŸuna dikkat çekiliyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.