Coğrafyamız
Myanmar, 'hayali militanlar'dan dolayı zulmediyor
Myanmar hükümetinin, kendi uydurduğu birtakım militanları bahane ederek, Arakanlı Müslümanlara zulmettiği belirtiliyor
Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanlara zulmetmek ve baskı uygulamak için hayali bir 'militan' grubu ileri sürüyor. Myanmar hükümetinin bahane olarak kullandığı grup, ÅŸu anda varlığı neredeye yok hükmünde olan Rohingya Dayanışma Örgütü (RSO). Aslında Arakan'da hiç varlık göstermeyen bu grup, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı baskılar için sıkça gerekçe olarak kulandığı bir bahane.
Reuters'ta yer alan haber analize göre, Myanmar hükümeti Arakanlı Militanlar Miti/Efsanesi'ni bahane göstererek, Arakanlı Müslümanlara baskı kuruyor. Bu baskıların başında, Arakan'ın etrafına yapılan 74 kilometre uzunluÄŸundaki ayrım duvarları geliyor.
Myanmar hükümeti, bu duvarların yapımına RSO gerekçesiyle daha fazla bütçe ayırmayı planlıyor. Arakanlı Müslümanlara uygulanan baskılar sadece yönetim tarafından yapılmıyor. Myanmar'daki Budist gruplar sıkça Müslümanlara saldırıyor. 2012 yılında Rakhine Budistleri'nin Arakanlı Müslümanlara saldırması sonucunda yüzlerce Müslüman katledilirken, 140 bin Müslüman da Arakan'dan kaçmak zorunda kaldı.
KÄ°MDÄ°R BU RSO?
Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara zulmetmek için kullandığı RSO'nun 1980'li yıllarda BangladeÅŸ'te kurulduÄŸu ifade ediliyor. Rakhine bölgesinde meydana gelen olaylar RSO'ya atfediliyor. Myanmar hükümeti tutukladığı Arakanlı Müslümanları RSO üyesi olmakla suçluyor.
Ancak uzmanlar, RSO'nun Arakan'da veya herhangi bir Myanmar toprağında hiç varlık göstermediÄŸini söylüyor. 30 yıl boyunda Myanmar üzerine çalışan bir gazeteci olan Bertil Lintner, Reuters'a yaptığı açıklamasında, "RSO militanları sadece bir efsane" ifadelerini kullanıyor.
Bertil Lintner, "RSO kurulduÄŸunda, BangladeÅŸ'in Rukhia bölgesinde küçük bir kampı vardı. Ancak Myanmar'da hiç varlık göstermedi. Bu kampta eÄŸitilenlerin çoÄŸu Arakanlı deÄŸil, BangladeÅŸli gençlerdi. BangladeÅŸ hükümeti çöktükten sonra RSO da yok olmaya yüz tuttu. Åžimdi neredeyse var olma mücadelesi veriyor." ifadelerini kullandı.
Bangkok merkezli bir insan hakları kuruluÅŸu olan Fortify Rights/Hakları Güçlendirin yetkilisi Matthew Smith, "RSO hiçbir askeri tehdit unsuru oluÅŸturmasa bile, Myanmar hükümeti için Arakanlığı azınlığı ezme ve baskılama bahanesi olarak kullanılıyor" dedi.
Smith, "Myanmar yönetimi ÅŸiddet içeren soruÅŸturmalar ve kontroller yapıyor. Köylüleri RSO üyesi olmakla suçluyor. Erkekleri alıkoyuyor, diÄŸerlerini de kaçmaya zorluyorlar. Bu son aylarda artmaya baÅŸladı." diyor.
Kuala Lumpur'da yaÅŸayan bir insan hakları savunucusu olan Seyfullah Muhammed de, "Onlar tüm Arakanlıları ülke dışına çıkarmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.