Sosyal Medya

YaÅŸam

Soma'da 2831 madenci işsiz kaldı

Soma’da 301 işçinin öldüğü maden ve aynı şirketin işlettiği bir diğer madende toplam 2831 işçinin işine SMS mesajıyla son verildi. Şirket, çalışmayan işçilere artık maaş ödeyecek gücünün kalmadığını açıkladı.



Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž. tarafından iÅŸletilen ve 13 Mayıs’ta 301 madencinin hayatını kaybettiÄŸi Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 831 madencinin iÅŸine son verildi. Bir günde iÅŸsizlik krizinin baÅŸ gösterdiÄŸi ilçede, iÅŸçiler tedirgin bir bekleyiÅŸ içinde. Kaymakam Bahattin Atçı sorunun bir an önce halledilmesi gerektiÄŸini, aynı veya farklı bir ÅŸirketin bu ocakları iÅŸletmeye baÅŸlamasının ilçe halkı için olumlu olacağını söyledi.

Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri A.Åž. tarafından iÅŸletilen üç maden Mayıs'taki facia sonrası kapatılmış, ancak bunlardan Işıklar maden ocağı daha sonra müfettiÅŸlerin olumlu rapor vermesi üzerine açılmıştı.

Çıkarıldıklarını SMS ile öÄŸrendiler

Ä°ÅŸçiler, Pazar günü akÅŸam saatlerinde cep telefonlarına ÅŸirketten gelen mesajla, Pazartesi sabahı itibariyle iÅŸlerine son verildiÄŸini öÄŸrendiler. Uzun bir süre kararın doÄŸruluÄŸunu teyit etmeye çalışan iÅŸçiler sonrasında mesajın doÄŸru olduÄŸunu yetkili ağızlardan öÄŸrenebildi.

Rakamı kaymakam açıkladı

Konuyla ilgili Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da açıklama yaptı. Atçı hem kazanın yaÅŸandığı maden ocağında, hem de halen kapalı olan Atabacası maden ocağında çalışan toplam 2831 iÅŸçinin iÅŸlerine son verildiÄŸini söyledi. Kararın kendilerini üzdüÄŸünü söyleyen Atçı ÅŸunları söyledi:

"Ä°ÅŸçilerimizin kış ortamında maÄŸdur olmamaları lazım. Ocaklar üretime geçemedi. Bu sorunun acilen çözümlenmesi lazım. Ä°ÅŸçilerin çoÄŸu maddi olarak zor durumda. Bu durumdan herkes olumsuz etkilenecek. Esnaf, diÄŸer kesimler, halk da tedirgin. Eski duruma gelmemiz için kapalı olan ocakların da usulüne uygun olarak, güvenli bir ÅŸekilde üretime sokulması lazım. Ama bu firmayla, ama baÅŸka firmayla. Yüksek bir rakamın iÅŸten çıkartılması maÄŸduriyete sebep oldu. Soma'da halkın olumsuz etkilenmesi gibi bir sonuç doÄŸurdu. DiÄŸer taraftan da kömür üretimi düÅŸtü. Kömür alan kesimlerde de sıkıntı var."

Soma A.Åž.: 2 bin 831 iÅŸçinin akdi fesh edildi

Madenlerin iÅŸletmecisi Soma Kömürleri A.Åž. de, 2 bin 181'i facianın meydana geldiÄŸi Eynez ocağı, 637'si merkez ocak, 13'ü de ÅŸirket personeli olmak üzere 2 bin 831 iÅŸçinin iÅŸ akdinin fesh edildiÄŸini açıkladı. Eynez'de, kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 iÅŸçinin bir süre daha çalışmaya devam edeceÄŸi de belirtildi. Tüm ocaklardaki toplam iÅŸçi sayısının 2 bin 182’ye indirileceÄŸi duyuruldu.

Åžirket açıklamasında, Eynez kömür ocağında 13 Mayıs’ta meydana gelen facianın ardından ilçedeki diÄŸer iki madenin de üretime kapatıldığı, bununla birlikte ÅŸirketin ve baÄŸlı bulunduÄŸu Soma Holding’in mal varlıklarına tedbir konulduÄŸu hatırlatıldı.

Soma A.Åž.: SözleÅŸme mayısta bitti

Eynez ocağındaki iÅŸten çıkarmaların, mayıs ayında olması gerekmesine karşın iÅŸçilere 6 ay çift maaÅŸ ödemesi yapıldığının savunulduÄŸu açıklamada ÅŸöyle denildi:

"Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKÄ° ile ÅŸirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleÅŸme 2014 Mayıs ayında sona ermiÅŸtir. Bu sözleÅŸme uyarınca mayıs ayı sonunda iÅŸ akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni iÅŸçilerine, üretim durduÄŸu ve madenlerden gelir elde edilemediÄŸi için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Ä°ÅŸsizlik Fonundan ve ÅŸirketimiz adına TKÄ° kurumdan hak ediÅŸlerimizden mahsup edilmek üzere her ay 2 maaÅŸ ödenmiÅŸtir. Soma Kömür Ä°ÅŸletmeleri AÅž'nin, çalıştırmadığı iÅŸçilerin bedelini 6 ay ödemesine raÄŸmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin iÅŸçilerinin sözleÅŸmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır."

“Ä°ÅŸçileri ölümle açlık arasında tercihe zorluyorlar”

Konuyla ilgili olarak CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de bir açıklama yaptı ve ÅŸunları söyledi:

"Ä°ÅŸçileri ölümle açlık arasında tercih yapmaya zorluyorlar. Bu madenlerin güvenliÄŸini saÄŸlamayan hükümet yedi ayı boÅŸa harcadı. Yedi ay sonra madenleri açmaya hazırlandıklarında ise, sürekli kazalar, yangın sorunuyla karılaşıyorlar. Açıldı denilip iÅŸçiler sokulduÄŸu anda yeni kazalar oluyor. Åžimdi iÅŸçilere önce 'öl' dendi. Sonra da 'açlıktan öl' deniyor. Ölümle açlık arasındaki bu yola isyan ediyoruz. Üçüncü yol var; gerekli düzenlemeler yapılıp, hemen ardından kaza olan ÅŸirketin anlaÅŸmasını iptal edip, bütün iÅŸçiler, kamu iÅŸçisi olarak iÅŸe alınıp, güvenli ÅŸekilde eskiden olduÄŸu gibi TKÄ°'nin iÅŸçisi olarak güvenli çalışmaları saÄŸlanmalı."

Kaynak. DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.