Aile YaÅŸam
İlk deneme başarılı: Kanser aşısı gerçek oldu
İsviçre'de kanser hücrelerinin bloke ettiği bağışıklık sistemi unsurlarını yeniden harekete geçiren bir aşı test ediliyor. Eğer bu aşı tutarsa kanser hastalığının tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak.
Çağın vebasını olarak bilinen kansere karşı bilim insanları bir aşı üzerinde çalışıyor. Sabah gazetesinin haberine göre Ä°sviçre'deki Cenevre Üniversite Hastanesi'nden bir ekip kanserli hücrelerle vücudun kendi bağışıklık sistemini yeniden harekete geçirerek savaÅŸan üzere yeni bir tedavi yöntemi geliÅŸtirildi. Yöntem vücudun kanser tümörünün bloke ettiÄŸi bağışıklık sistemi silahlarını tetikleyerek yeniden harekete geçmelerini saÄŸlıyor. Ä°mmünoterapiye (Bağışıklık sitemi terapisi) dayanan MaxiWax isimli aşı yönteminde, deri altına aşı yoluyla bir mekanizma yerleÅŸtiriliyor. Ekibin başındaki Dr. Nicolas Mach'in kansere karşı geliÅŸtirdiÄŸi bu tedavi yönteminin yapılan testlerin ilk aÅŸamasında baÅŸarı saÄŸlandı. Ä°leri aÅŸama kanser hastası olan ve birçok tedavi yönteminin baÅŸarısızlıkla sonuçlandığı 4 kiÅŸi de bu yeni tedavi ÅŸeklinin ilk aÅŸaması uygulandı. Dr. Denis Migliorini tarafından yönetilen bağışıklık sistemini destekleyecek bu tedavinin testleri toplamda 15 hasta üzerinde denenecek.
ÖNLEME DEĞİL TEDAVÄ°
Dr. Mach'ın ekibi tarafından gerçekleÅŸtirilen testlerde, kanserli hücreler vücuda enjekte edildikten sonra bağışıklık sisteminin çalışmasına destek olunuyor. Ancak klasik aşıların aksine bu aşıda hastalığın önlenmesi deÄŸil tedavi edilmesi amaçlanıyor. Kanser tedavisinde eski yöntemlere nazaran çok daha yenilikçi bir bakış açısı sunan yeni tedavi ÅŸeklinde, tümörlü hücrelerin bağışıklık sistemine boyun eÄŸmesi saÄŸlanıyor.
PROTEÄ°NDEN FARKLI
Dünyanın birçok bölgesindeki bilim insanları kanser tedavisi için farklı aşılar üzerinde çalışıyor ve aşılarında anormal protein parçaları kullanıyor. Bu tedavideki yenilik ise kanser hücrelerinin bütün halinde kullanılması. Tedavideki baÅŸka bir avantaj ise bağışıklık sitemine yok edeceÄŸi hedeflerin hepsinin gösterilmesi olarak belirtiliyor. Bu nedenle bu yeni yöntem tüm kanser türlerinde kullanılabiliyor. Ancak bu avantajlara raÄŸmen, bu tedavi metodu da bazı riskleri barındırıyor. Zira bağışıklık sisteminin hastanın aleyhine iÅŸlemesini engellemenin de zorlukları bulunuyor. Çünkü hastaya enjekte edilen tümörlü hücrelerle saÄŸlıklı hücrelerle birçok ortak noktaya sahip.
HEDEF GÖST ERÄ°YOR
Vücuda inaktif kanser hücresi enjekte etmek aşı yöntemini hatırlatabiliyor. Ancak aşı kanser hücrelerinin ölmesini saÄŸlamak için yeterli olmuyor. Bağışıklık sisteminin hastalıklı hücreleri tanıması ve hedef olarak görmesinin de saÄŸlanması gerekiyor. Bu nedenle bu yeni tedavi yönteminde bağışıklık sistemi destekleniyor.
YURTDIÅžINDAKÄ° KANSER Ä°LAÇLARININ TEMÄ°NÄ° Ä°ÇÄ°N YETKÄ° BELGESÄ° VERÄ°LDÄ°
Ä°laç Dağıtım Merkezi (Ä°DM), isimli ÅŸirket kanser ve az rastlanır hastalıkların tedavisinde kullanılan ve doktor tarafından reçete edilen yurtdışı ilaçları temin etmek için saÄŸlık bakanlığı'ndan yetki belgesi aldı. Ä°laç için aylarca bekleyen ya da ruhsatsız çalışan depolar aracılığı ile ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların temin problemine hızlı çözümler getiren ÅŸirket, kurduÄŸu ilaç takip ve izleme sistemi ile ilaç sektöründeki kayıt dışılığın da önüne geçmiÅŸ olacak. Ä°DM BaÅŸkanı Eczacı Burhan Ä°sen, "Global ilaç ÅŸirketleri ile özel anlaÅŸmalar yaptık. Hedefimiz hasta ile ilacın buluÅŸmasını mümkün olan en kısa süreye indirmek. Hatta bunun için bazı ilaçları stok ediyoruz" dedi.
Henüz yorum yapılmamış.