Sosyal Medya

Güncel

Papa: Ermenistan Türkiye sınırı açılsın

Katolik aleminin lideri Papa Francis, Türkiye'den ayrıldıktan sonra uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınırların açılması çağrısı yaptı.



Papa Francis, üç günlük Türkiye ziyaretini, dönüÅŸ yolunda gazetecilere deÄŸerlendirdi. Papa "Benim asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermenistan sınırı. KeÅŸke o sınır açılsa, o kadar güzel bir ÅŸey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaÅŸtırmayan jeopolitik problemler olduÄŸunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaÅŸma olması için dua edelim" dedi.

Papa Francis, Sultanahmet Camii'nde yaptığı dua ile ilgili olarak da "Sultanahmet Camii'ne ben turist olarak geldim diyemezdim. Oradaki o muhteÅŸemlikleri gördüm. Müftü de çok iyi açıklıyordu orada neler olduÄŸunu. Kur'an'dan pasajlar okudu, Meryem Ana'dan bahsetti. O anda dua etmek istedim. Müftüye dua edelim dedim. O da tamam dedi. Türkiye için, barış için, müftü için, herkes için dua ettim. Özellikle de barış için dua etme ihtiyacı hissettim. Tanrım, bu savaÅŸları bitirelim dedim. Samimi bir dua etme anıydı" ifadelerini kullandı.

'Müslüman liderlerin IŞİD'i kınaması harikulade olur'

Arjantinli ruhani lider, IŞİD'le ilgili bir soru üzerine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la yaptığı görüÅŸme için "Dünyadaki  siyasi, akademik, dini  tüm Müslüman liderlerin açıkça (IŞİD'i) kınamalarının harikulade olacağını kendisine söyledim" dedi. Papa, "Müslümanların çoÄŸunluÄŸundan böylesi bir açıklama gelirse çok yardımı dokunacaktır. Hepimizin küresel bir kınamaya ihtiyacı var" dedi.

'Müslümanlar rencide oluyor'

Katolik lider ÅŸöyle devam etti: "Bu eylemler sadece bu bölgede yapılmıyor. Afrika'da da oluyor. Bir nefret tepkisi olarak, sanki Ä°slam buymuÅŸ gibi. Çok kızıyorum. Rencide olan birçok Müslüman 'Bunlar bizden deÄŸil, Kur'an bir barış eseridir' diyor. "

Ä°slamofobiye de tepki gösteren Papa, "Nasıl ki 'tüm Hristiyanlar kökten dinci' diyemiyorsak 'tüm Müslümanlar terörist' de diyemeyiz" dedi. Papa, "Kuran, barış kitabı. Ä°slam ve terörizm bir tutulamaz ama Müslüman liderlerin de terörist saldırıları kınamasına ihtiyacımız var" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Irak’a ziyaret

Ruhani lider, Irak’a gitme isteÄŸini hatırlatarak "Ama ÅŸu anda pek mümkün gözükmüyor. Benim ziyaretim güvenlik sıkıntısı yaratabilir. Ama bu hoÅŸuma gider ve gitmek istiyorum" dedi.

Ortodokslarla diyaloglarını bir yürüyüÅŸe benzeten ve bunun sürdüÄŸünü belirten Papa Francis, bütün teologların toplanıp anlaÅŸmasını beklemek üzerine selef Papa 6. Paulus’un "O gün hiç gelmeyecek. Hepsini bir adaya koymalıyız" ÅŸeklindeki ÅŸakasını anımsatarak, beraber yürüyüÅŸlerine devam edip, beraber dua edip, beraber çalışmaları gerektiÄŸini dile getirdi ve bunun uzun bir yürüyüÅŸ olduÄŸunun altını çizdi.

Papa, Rus Ortodoks Kilisesi PatriÄŸi ile görüÅŸmek istediÄŸini belirterek, "Ona nerede istiyorsan orada buluÅŸalım dedim. Ama ÅŸu anda Ukrayna’da savaÅŸ söz konusu. Birçok problemleri var. Ä°ki taraf da buluÅŸmak istiyoruz" diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA, DHA, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.