Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Fatura için kapıya gelme sona eriyor

31 Aralık 2015'e kadar otomatik sayaçla okuma sistemi kurulmuş olacak.



Elektrikte otomatik sayaçla okuma sistemine (OSOS) geçilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) hazırladığı taslaÄŸa göre, sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi için gerekli yazılım, donanım ve iletiÅŸim altyapısı kurulacak, onaylanan limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015'e kadar otomatik sayaçla okuma sistemi kapsamına alınacak.

EPDK, otomatik sayaç okuma sistemlerinin kapsamına iliÅŸkin usul ve esaslara iliÅŸkin taslak hazırladı.

Buna göre, OSOS kapsamında, sayaç verileri otomatik olarak uzaktan okunabilecek, veriler merkezi bir sisteme aktarılacak, doÄŸrulanacak, eksik veriler doldurulacak, veriler saklanacak ve ilgili taraflara istenen formatta sunulacak. Sistem için Türkiye Elektrik Ä°letim AÅž’den (TEÄ°AÅž) ve dağıtım lisansı sahibi tüzel kiÅŸiler tarafından gerekli yazılım, donanım ve iletiÅŸim altyapısı kurulacak.

MALÄ°YET NASIL PAYLAÅžILACAK?

HaberleÅŸme sistemine aboneliÄŸin gerçekleÅŸtirilmesi, altyapının temininden sorumlu kiÅŸiden abonelik ücreti tahsil edilmek kaydıyla TEÄ°AÅž ve dağıtım ÅŸirketlerinin sorumluluÄŸunda olacak. AboneliÄŸi takiben gerçekleÅŸen iletiÅŸim maliyetleri TEÄ°AÅž ve dağıtım ÅŸirketlerince karşılanacak.

OSOS verilerinin piyasa katılımcıları ve talep etmesi halinde ilgili tüketiciyle her bir fatura döneminde paylaşılması dolayısıyla bedel talep edilmeyecek.

Dağıtım ÅŸirketlerince kurulacak OSOS kapsamına su, doÄŸalgaz ve ısı ölçüm sayaçlarının dahil edilmesi halinde, bu sayaçlardan toplanan bilgiler dağıtım ÅŸirketlerince belirlenecek bedel üzerinden ilgili su, doÄŸalgaz ve ısı dağıtım hizmeti veren ÅŸirketlerle paylaşılabilecek.

SÄ°STEME GEÇÄ°Åž TAKVÄ°MÄ°

OSOS verilerinin paylaşılmasına iliÅŸkin altyapı OSOS’un iÅŸletmeye girmesinin ardından en geç 2 yıl içinde oluÅŸturulacak.

Onaylanan limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015'e kadar OSOS kapsamına alınacak. 1 Ocak 2015'ten sonra limit deÄŸiÅŸtirme taleplerinin onaylanması halinde, yeni limitin üzerinde tüketimi olan sayaçların, talebin onay tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde kapsama alınması gerekecek.

Dağıtım ÅŸirketleri, limit yükseltme talebi için sadece bir defaya mahsus olmak üzere 31 Ocak 2015'e kadar EPDK'ya baÅŸvuruda bulunabilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.