Sosyal Medya

Güncel

AGÜ'de Mimar Sinanlar yetişecek

Abdullah Gül Üniversitesi'nde başlatılan 'Mimar Sinan'ın İzinde Restorasyon ve Taş İşçiliği Eğitimini Geliştirme Projesi' kapsamında, hem taş işçiliği ve restorasyon müfredatı hazırlanacak, hem de uzmanlar yetiştirilecek. Proje Koordinatörü Doç. Dr. Öz, "Bu uzmanlar, değerli tarihi taş eserlerin ehil olmayan ellerde zarar görmesine engel olacak" dedi.



Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Hayat Boyu ÖÄŸrenme Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezince 'Mimar Sinan'ın Ä°zinde Restorasyon ve TaÅŸ Ä°ÅŸçiliÄŸi EÄŸitimini GeliÅŸtirme Projesi' baÅŸlatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa BirliÄŸi Koordinasyon Dairesince desteklenen projeyle ilgili AGÜ Sümer Kampüsü'nde düzenlenen toplantıda konuÅŸan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öz, Türkiye'de mesleki ve teknik eÄŸitimin kalitesinin artırılması çaÄŸrısı çerçevesinde hazırladıkları projeyi 2015 yılının AÄŸustos ayında sonuçlandırmayı planladıklarını söyledi. Proje bütçesinin 202 bin avro olduÄŸunu belirten Öz, proje maliyetinin yüzde 90'ının AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen hibelerle karşılanacağını dile getirdi. Öz, ünü ülke sınırlarını aÅŸan, tarihin en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan'ın Kayserili olmasından dolayı projeye onun adını verdiklerini ifade etti.

MÜFREDAT HAZIRLANACAK

Projeyle ilgili bilgi veren Öz, ÅŸunları kaydetti: "Kısa vadede taÅŸ restorasyonu konusunda mesleki ve teknik eÄŸitimin kalitesinin arttırılması, orta vadede ise bu konuda bölgenin ihtiyaç duyduÄŸu nitelikli elemanların yetiÅŸtirilmesini hedefliyoruz. Bu elemanlar, deÄŸerli tarihi taÅŸ eserlerin ehil olmayan ellerde zarar görmesine engel olarak kültür mirasımızın korunmasına katkı saÄŸlayacak. Ä°lk olarak proje ortağı kurumlara ve bu alanla ilgili eÄŸitimcilere taÅŸ iÅŸçiliÄŸi ve restorasyon eÄŸitimi verilecek. Daha sonra kapsamlı bir müfredat hazırlanacak. Ayrıca çeÅŸitli görünürlük faaliyetleriyle kültürel mirasın korunması konusunda toplumda hassasiyet oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlanacak. Teknik ve mesleki nitelikleri arttırılan eÄŸitimcilerden proje sonrasında da yararlanılacak."

TAÅž YAPILARIN KORUNMASI

Erciyes Üniversitesi Tomarza Mustafa AkıncıoÄŸlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erdinç ise ünlü mimar Mimar Sinan tarafından yapılan ve günümüze kadar ulaÅŸan eserlerin milli bir servet olduÄŸunu dile getirdi. Tarihi yapıların doÄŸal afetler ve iklim ÅŸartları nedeniyle zamanla erozyona uÄŸrayabildiÄŸine dikkati çeken Erdinç, "Bu yapıların kalifiye elemanlar tarafından aslına uygun ÅŸekilde restore edilmesi, tarihi dokunun korunması ve geleceÄŸe aktarılması, milli görevimizdir" dedi. Erdinç, ortak oldukları bu projeyle uzman eÄŸitmenlerin yetiÅŸtirilmesinin ve taÅŸ iÅŸçiliÄŸi konusunda müfredatın geliÅŸtirilmesinin hedeflendiÄŸini kaydetti.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.