Coğrafyamız
Mısır'da Mübarek kararına öfke
Mısır'da mahkemenin 3 ayrı davadan yargılanan devrik lider Hüsnü Mübarek hakkında hiçbir ceza vermemesi öfkeye sebep oldu. Mısır polisi olası eylemlere karşı 2011 ayaklanmalarının sembolü olan Tahrir Meydanı'nın tüm girişlerini kapattı.
Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaÅŸtırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiÅŸ müebbet kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almadı. Dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti.
Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'Ä°srail'e doÄŸalgaz satışı ihalesinde rant saÄŸlamak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleÅŸtiren ÅŸirketten faiziyle birlikte tahsil edileceÄŸini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını gerekçe gösterdi.
Mahkeme, Mübarek ailesine 'yolsuzluk' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düÅŸürülmesine karar verdi.
Mahkeme, Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleÅŸen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi.
Dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da haklarındaki suçlamalardan beraat etti.
Mısır BaÅŸsavcısı, mahkemenin devrik CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiÄŸi yetkisizlik kararı ve dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli hakkında ise verdiÄŸi beraat kararına itiraz ederek kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.
Mübarek'ten ilk açıklama
Hakkında verilen kararların ardından açıklama yapan devrik lider Hüsnü Mübarek, 2011 ayaklanmaları sırasında hiçbir suç iÅŸlemediÄŸini söyledi.
Mübarek ayrıca, iktidarının son 10 yılında kendisine destek verenlerin ayaklanmalar sırasında o desteÄŸi geri çektiÄŸini ifade etti.
Mübarek, destek veren ülkeler olarak ABD'yi mi kasttettiÄŸi sorusunu ise bu konuya iliÅŸkin bir ÅŸey söyleyemeyeceÄŸini belirterek cevapladı.
Hapiste kalmaya devam edecekler
Mübarek'in iki oÄŸlu ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli daha önce aldıkları cezalar sebebiyle hapiste kalmaya devam edecekler.
Farklı yolsuzluk davalarından Adli'nin beÅŸ, Mübarek'in iki oÄŸlu Alaa ve Cemal'in ise dörder yıl hapis cezası bulunuyordu.
Karar sonrası iki patlama
Açıklanan karar sonrasi Mısır'ın kuzeyindeki Ä°skenderiye kentinde Yargıçlar Sosyal Tesisi ve MenÅŸiye Mahkemesi'nde iki ayrı patlama meydanan geldi.
Güvenlik güçleri patlamalar sonrası iki binayı tahliye etti. Patlamada ölü veya yaralı olup olmadığı henüz belli deÄŸil.
Mahkeme salonunda sevinç gösterisi
Kararın açıklanmasının ardından Hüsnü Mübarek ve oÄŸulları büyük sevinç yaÅŸadı.
Salonda bulunan Mübarek yanlıları da alkış tutarak sevinç gösterisinde bulundu.
Ä°ki oÄŸluyla birlikte mahkeme salonundaki kafeste bulunan Mübarek, el sallayarak destekçilerine teÅŸekkür etti.
Ölenlerin ailelerinden büyük tepki
2011'deki ayaklanmalar sırasında öldürülen protestocuların aileleri, kararın açıklanmasından sonra mahkeme kapısında karara tepki gösterdi.
Göstericiler arasında bazı kiÅŸiler baygınlık geçirdi.
Öte yandan baÅŸkentin farklı bölgelerinde mahkemenin aldığı karar protesto edildi.
Küçük çaplı protestoların büyümesinden endiÅŸe eden Mısır güvenlik güçleri 2011 ayaklanmalarının sembolü olan Tahrir'e Meydanı'na tüm giriÅŸleri kapattı.
Birçok suçlamadan yargılanıyordu
Davada, Mübarek’in iki oÄŸlu Alaa ve Cemal, dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Habib Adli, altı yardımcısı ve firari iÅŸ adamı Hüseyin Salim de yargılanıyordu.
Sanıklara yöneltilen suçların arasında; 2011'deki ayaklanmalarda protestocuları öldürmek baÅŸta olmak üzere, rant saÄŸlamak ve yolsuzluk bulunuyordu.
DuruÅŸmada sıkı güvenlik önlemleri
Mahkeme binasının çevresinde ve duruÅŸma salonunda sıkı güvelik önlemler alınırken, mahkeme binasının önünde Mübarek yanlıları ve öldürülen protestocuların aileleri toplandı.
Onlarca Mübarek yanlısı, slogan atarak devrik lider için beraat istedi.
Mübarek kaldığı hastaneden mahkemeye helikopterle getirilirken iki oÄŸlu ve dönemin Ä°çiÅŸleri Bakanı Adli ise, Tura Cezaevi'nden güvenlik güçlerinin eskort ettiÄŸi bir konvoyla getirildi.
‘Ya Ä°dam ya Ä°ntikam’
Askeri darbeyle devrilen ve Mısır’da 2012’deki seçimle iÅŸ başına gelen CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi yanlıları ‘ya idam ya intikam’ kampanyasını baÅŸlatarak, Mübarek hakkında idam cezasının verilmesini istiyor.
Mısır’da Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı ve Mursi yanlısı Darbeyi Ret ve MeÅŸruiyete Destek için Ulusal Ä°ttifak iki ayrı duyuruda Mübrek’in duruÅŸmasıyla eÅŸ zamanlı protesto çaÄŸrısı yapmıştı.
Hüsnü Mübarek yanlıları sosyal medyada baÅŸlattıkları ‘Özür Dileriz Reis’ kampanyası kapsamında Mübarek için dua edilmesi çaÄŸrısı yaptı.
Müebbet hapis verilmiÅŸti
Mısır'da devrim sırasındaki gösterilerde 900 protestocunun ölümüyle ilgili davada, devrik lider ve eski içiÅŸleri bakanı Habib Adli, 2 Haziran 2012’de ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilmiÅŸti.
Ancak Ocak 2013’ta temyiz mahkemesine yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından Mübarek’e yeni bir yargılanma hakkı tanındı.
Mübarek daha önce baÅŸkanlık köÅŸklerine tahsis edilmiÅŸ fondan 174 bin dolara el koyması suçundan 3 yıl ağırlaÅŸtırılmış hapis cezası almıştı.
Mübarek saÄŸlık durumundan dolayı Kahire’deki Maadi Askeri Hastanesi'nde hapiste tutuluyordu.
Kaynak: Al Jazeera ve AA
Henüz yorum yapılmamış.