Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan Papa'ya Fatih'in ahidnamesini gösterdi

Papa'nın Türkiye ziyaretinde ilginç bir fotoğraf objektiflere yansıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'ya Fatih'in ahidnamesini gösterdi.



Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet BaÅŸkanı Papa Franciscus'un Türkiye'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretten ilginç detaylar da objektiflere yansıdı. Yeni CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuÄŸu olan Papa'ya, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Fatih Sultan Mehmet'in ahidnamesini gösterdi.

BOSNA'YI FETHÄ°NDEN SONRA YAZDI

Fatih Sultan Mehmed bu ahiddanameyi, Bosna-Hersek'i fethinden sonra, 28 Mayıs 1463 tarihinde Milodraz'da yazmıştı. Aslı Bosna-Hersek'in Fojnica şehrindeki Fransisken Katolik Kilisesi'nde bulunan fermanda, şunlar yazıyor;

"KUÅžANDIÄžIM KILIÇ ADINA YEMÄ°N EDERÄ°M KÄ°..."

"Ben ki Sultan Mehmet Han'ım; sıradan ve seçkin bütün insanlar tarafından bilinsin ki, bu padiÅŸah buyruÄŸunu ellerinde bulunduran Bosnalı [Fransisken] ruhbanlara büyük bir lütufta bulunarak ÅŸunları buyurdum:

Adı geçenlere ve kiliselerine hiç kimse engel olmayacak ve sıkıntı vermeyecektir ve onlar sakınmaksızın ülkemde yaÅŸayacaklardır. Ve kaçıp gidenler bile güven içinde olacaklardır.

Gelip ülkemizde korkusuzca oturacaklar ve kiliselerine yerleÅŸeceklerdir. Ne ben, ne vezirlerim, ne kullarım, ne uyruklarım, ne de ülkemin bütün halkından hiç kimse adı geçenlere —kendilerine ve canlarına ve mallarına ve kiliselerine ve dışarıdan ülkemize gelenlerine— dokunmayacak, saldırıp incitmeyecektir. Yeri, göÄŸü yaratan Rızıklandırıcı adına ve Kur'an adına ve ulu Peygamberimiz adına ve yüz yirmi dört bin peygamber adına ve kuÅŸandığım kılıç adına yemin ederim ki, bu kiÅŸiler emrime itaat ettikleri sürece, bu yazılanlara hiç kimse uymazlık etmeyecektir.

Böyle biline."

 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Papa Francesco baÅŸbaÅŸa görüÅŸtü Ä°ZLE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.