Sosyal Medya

Dünya

'Yahudi Ulus Devleti' talebine Peres'ten tepki

İsrail'in eski Cumhurbaşkanı Peres, Netanyahu'nun 'Yahudi Ulus Devleti' talebine tepki gösterdi



Eski Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecek hafta meclise getireceÄŸi "Yahudi Ulus Devleti Yasa Tasarı'na" tepki gösterdi.

Peres, David Ben Gurion'u anma töreninde yaptığı konuÅŸmada, "Yahudi Ulus Devleti Yasası, Ä°srail Bağımsızlık Bildirgesi'nin siyasi çıkarlar uÄŸruna baltalanması giriÅŸimidir. Yasa, ülkemize hem içeride hem de dışarıda zarar vererek, Ä°srail'in demokratik prensiplerini sarsacaktır" dedi.

"Ä°srail devletinde 'Yahudi' ve 'demokratik' kavramları arasında nasıl olur da bir ayrıma gidilebilir? Hangisi diÄŸerinden daha üstündür?" diye soran Peres, Ä°srail'in asli demokratik deÄŸerlerine dönmesi gerektiÄŸini savundu.

Gelecek hafta çarÅŸamba mecliste oylamaya sunulacak tasarıda, "Ä°srail, Yahudiler'in tarihi anavatanıdır ve tüm Ä°srail vatandaÅŸları eÅŸit haklara sahiptir" ifadesi yer alıyor.

Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, Ä°srail'in anayasası olmadığı için devletin temel kanunlarından sayılacak. Yasa tasarısında Ä°srail devleti, bölgesel bir devlet ÅŸeklinde deÄŸil de tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini devlet olarak tanımlanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Filistinlerden, Yahudi halkının Yahudi ulus devletini tanımalarını bekliyoruz. Tıpkı onların da bizden Filistin ulus devletini tanımamızı bekledikleri gibi" ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.