Sosyal Medya

Siyaset

Devlet Bahçeli'ye 'Tunceli'ye gelme' çağrısı

Bahçeli'nin ziyaretinin 'provokasyon' olacağını öne süren 3 partinin il başkanı, Devlet Bahçeli'nin bu geziden vazgeçmesini istedi. CHP'li Hüseyin Aygün ise "olgunlukla karşılarız" dedi



MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin 28 Kasım'da Tunceli'ye geleceÄŸini açıklamasına DBP, HDP, Emek Partisi ve KESK yöneticileri tepki gösterdi.

Bazı sivil toplum örgütü ve parti temsilcilerinin oluÅŸturduÄŸu Dersim Kent Meclisi GiriÅŸimi üyeleri, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun pazar günü Tunceli'ye yaptığı ziyareti deÄŸerlendirmek için Tunceli Belediyesi'nde toplantı yaptığı sırada, MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin de cuma günü Tunceli'ye geleceÄŸini öÄŸrendi. GiriÅŸim adına ilk olarak konuÅŸan DBP Ä°l BaÅŸkanı Ergin DoÄŸru, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun Tunceli gezisini deÄŸerlendirdi.

DavutoÄŸlu'nun gezisinde çıkan sonucun ÅŸiÅŸirilmiÅŸ bir balonun patlaması gibi hiçbir sonucun çıkmadığını ileri süren DoÄŸru, "Göz boyamaya dönük Munzur Üniversitesi ismi ile Dersim Müzesi müjdesini verdi. Oysa Munzur ismini hem Dersim'deki STK'lar, hem de okul öÄŸrencileri yıllar önce imza kampanyası ve giriÅŸimlerde bulunmuÅŸlardı. Yeni bir ÅŸey deÄŸil Munzur isminin verilmesi. Dersim Müzesi açıklaması da tüm bu kötü tabloyu gizlemeye yönelik bir göz boyamasıydı. Dersim Müzesi kararı daha önce alınmıştı. Bizim bildiÄŸimiz ve 65 milyon lira ödenek ayrılmıştı. Ama DavutoÄŸlu, o ödeneÄŸi 10 Milyon liraya çekti. Bunu da sizler deÄŸerlendirin."

"AKP, CHP, MHP BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N AYNI"

Türkiye'deki bazı siyasi partiler ve hükümetin 'Dersim' üzerinden sömürme politikası yürüttüÄŸünü belirten DoÄŸru, "Buradan DavutoÄŸlu'nu, KılıçdaroÄŸlu'nu ve Bahçeli'yi de uyarıyoruz. Dersim konusunda ağızlarına bir ÅŸey almasınlar, artık bu konudan uzak dursunlar. Bizim acılarımız üzerinde polemik yapmamaya çağırıyoruz" diye konuÅŸtu.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun cemevini ziyaret etmesini de deÄŸerlendiren DBP Ä°l BaÅŸkanı Ergin DoÄŸru, DavutoÄŸlu'nun Alevi inancını alakasız isimlerle baÄŸ kurduÄŸunu savunarak, "Sayın DavutoÄŸlu'nun bu ziyaretinde ortaya çıkan bir baÅŸka gerçek ise inancımız noktasındaki asimilasyon mantığının çok bariz ÅŸekilde ortaya çıkmasıydı. Sayın DavutoÄŸlu, bizim dini deÄŸerlerimizi götürüp Orta Asya bozkırlarına baÄŸlamaya çalışırken, gerek isimleri karıştırması, gerekse alakasız isimler arasında baÄŸ kurması, devletin Türk Ä°slam Alevi çizgisi noktasındaki ısrarını gösteriyor. DavutoÄŸlu'nun içinde bulunduÄŸu zihniyet, cemevini cümbüÅŸ evi olarak niteliyor" diye konuÅŸtu.

"GELME"

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin ziyaretine tepki gösteren DBP Ä°l BaÅŸkanı Ergin DoÄŸru, "Haber sitelerine düÅŸen bu açıklama açık bir provokasyondur. Hiçbir siyasi karşılığının olmadığı ve son dönemlerde Dersimlilere dönük yaptığı hakaretler ve rencide edici sözlerin üzerine, böylesi bir ziyaret yapmak; açıkçası bir provokasyondur. Yani bu kendi tabirleriyle Ä°srail'in Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi, ya da onların kutsal gördükleri Ural Altay'a baÅŸkalarının gitmesi gibi bir ÅŸeydir. Sayın Bahçeli de haddini bilmelidir. SöylediÄŸi sözlerin; hakaretlerin üzerine böyle bir kışkırtmayla buraya gelmek had bilmezliktir" dedi.

"SEYÄ°T RIZA'NIN TORUNLARINA ALÇAK DEDİĞİ BÄ°R DÖNEMDE"

Tunceli Belediye BaÅŸkanı DBP'li Mehmet Ali Bul, Bahçeli'nin, Seyit Rıza'nın torunlarına "alçak" dediÄŸi bir dönemde ziyaret etmeye çalıştığını savunarak, "Seyit Rıza'nın evlatlarına, torunlarına alçak dediÄŸi bir dönemde burayı ziyaret etmek istiyor. Bu acılarımız üzerinden siyaseten birbirlerini sıkıştırma politikasıdır. Bahçeli'nin Dersim'i ziyaret etmek istemesi kesinlikle bir provokasyon giriÅŸimidir. Dersim halkı bunu kabul etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

PARTÄ° VE STK'LARIN GÖRÜÅžLERÄ°

Bazı siyasi parti ve STK temsilcileri de Bahçeli'nin Tunceli'yi ziyaret etmesiyle ilgili ÅŸöyle görüÅŸ belirtti:

Fatma Kalsen (HDP Ä°l BaÅŸkanı): Bizim atalarımıza, önderlerimize hakaret eden, sözüm ona parti genel baÅŸkanına, bizim Dersim'den vereceÄŸimiz cevap ÅŸudur; Sayın Bahçeli'nin atalarımıza dönük olarak sarf ettiÄŸi alçak ve hain kelimelerini iade ediyoruz. Åžayet buraya gelirse o cesareti gösterirse bizler de Dersim halkı olarak bir haine, bir alçaÄŸa nasıl davranılması gerekiyorsa, nasıl muamele edilmesi gerekiyorsa o ölçekte bir cevap vereceÄŸiz.

Mustafa TaÅŸkale (Emek Partisi Ä°l BaÅŸkanı): Bahçeli'nin deÄŸeri kuruÅŸlarla ölçülüyor. Çünkü bizim, arkadaÅŸlarımızın açtığı davalar kuruÅŸluk davalardı. Bahçeli ve onun zihniyetine fazla deÄŸer biçmeye gerek yok. Halen cebinde kuruÅŸları varsa, bunları götürüp baÅŸka yerlerde harcasın. Dersim'e asla ve asla gelmesin. Dersim Halkı kendisini; acıları üzerinden nasıl karşılayacağını çok iyi bilir.

Mazlum DoÄŸan (KESK Dönem Sözcüsü): Buradaki insanların acılarını hissetmiyor, duygusuz. BoÅŸuna gelmesin, bu halkı da galeyana da getirmesin. Halkımızın yeterince sorunları var. Enerjimizi boÅŸa harcamasın.

CHP'LÄ° HÜSEYÄ°N AYGÜN: OLGUNLUKLA KARÅžILARIZ

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, beraberinde, 15 Kasım 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza'nın torunun oÄŸlu Rüstem Polat ve 1938 yılında askeri harekatta hayatını kaybeden Zeynel ÇavuÅŸ'un torunu Hüseyin Akgün ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Meclis'in, bir Dersim kanunu çıkararak Dersimlilerden özür dilemesi gerektiÄŸini belirten Aygün, "Özür meselesi CHP ile AKP'nin tekelinde deÄŸildir. Ä°ki parti arasındaki son derece seviyesiz siyasi yarışın bir parçası da deÄŸildir. Özür dilenecekse bile bakalım kurbanlar sizin özrünüzü kabul ediyor mu?" diye konuÅŸtu.

Tunceli'ye gideceÄŸi açıklanan MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'yi ev sahibi olarak, ev sahipliÄŸine yakışır bir olgunlukla karşılayacaklarını anlatan Aygün, "Kendisine Dersim gerçeklerini anlatmaktan yanayız ama Sayın Bahçeli Dersim gerçeÄŸi ile yüzleÅŸmeye hazır mı?" dedi.

Bahçeli'nin Cuma günü Tunceli'ye gitmesi bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.