Sosyal Medya

Dünya

'İsrail Sudanlı ayrılıkçılarla görüştü' iddiası

İsrailli heyetin, Sudan'daki ayrılıkçı SPLM-N heyetiyle Addis Ababa'da görüştüğü öne sürüldü



Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'da Sudan hükümetiyle barış görüÅŸmelerini sürdüren Kuzey Sudan Halk KurtuluÅŸ Hareketi (SPLM-N) heyeti ile Ä°srail heyeti arasında gizli görüÅŸmelerin yapıldığı iddia edildi.

Ä°srail heyetiyle görüÅŸmelere katılan ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, yaptığı açıklamada, toplantıda Ä°srail heyetine Patric Lahud'un, SPLM-N heyetine ise örgütün Genel Sekreteri Yasir Arman'ın baÅŸkanlık ettiÄŸini söyledi. 

Ä°srail'in, "SPLM-N'nin Hartum yönetimi ile çatıştığı Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerine BM ve Güney Sudan yönetimi koordinasyonunda havadan insani yardım yapması" imkanının tartışıldığını ileri süren kaynak, bu çerçevede eski Güney Sudan Devlet BaÅŸkanı Yardımcısı Riek Machar güçleri ile temasın masaya yatırıldığını söyledi.

GörüÅŸmelerin, Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'da Radison Blue Otel'de gerçekleÅŸtiÄŸini ileri süren kaynaklar, Lahud'un yanısıra yardım görevlisi 2 kiÅŸinin daha katıldığı, SPLM-N heyetinde de Arman'ın dışında, Mavi Nil Eyaleti'ndeki ayrılıkçılara komuta eden General Ahmed, örgütün Güney Kordofon'daki askeri kanadından Adam Krtsum, Sudan Hava Kuvvetlerinde görevli eski general Stephen Sete'nin yer aldığını iddia ediyor. 

SUDAN'A KARÅžI SAVAÅž Ä°LANIDI

Konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan ve Hartum yönetimini temsilen Addis Ababa'da görüÅŸmelere katılan Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir'in danışmanı Ä°brahim Gandur, Ä°srail'in, "Sudan'ın tarihi düÅŸmanı" olduÄŸunu söyleyerek, "EÄŸer haber doÄŸruysa bu, Sudan'a açıktan düÅŸmanlık ve savaÅŸ ilanıdır" dedi. 

Ä°srail'in SPLM-N ile iliÅŸkilerinin eskiye dayandığını savunan Gandur, Ä°srail'in, "Sudan'ı parçalamak için birçok kez teÅŸebbüste bulunduÄŸunu, bu baÄŸlamda sadece Mavi Nil ve Güney Kordofan deÄŸil Darfur'daki isyancılara da yardım ettiÄŸini" öne sürdü. 

Sudan'ın Filistinli gruplara desteğinin politik olduğunu, İsrail'in iddia ettiği gibi silah yardımı yapmadıklarını kaydeden Gandur, şunları kaydetti:

"EÄŸer SPLM-N ile Ä°srail arasındaki görüÅŸme doÄŸru iseSudan'ın düÅŸmanı olan Ä°srail'in, Sudan ile muhalefet arasındaki görüÅŸmelere müdahil olması ve Sudan'ın içiÅŸlerine karışmasını ülkemizdeki muhalefet asla kabul etmez."

SPLM-N 2012 yılından bu yana Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerinde Sudan hükümet güçlerine karşı silahlı isyan hareketini yönetiyor. Sudan, SPLM-N'nin, 2011 yılında bağımsızlığını ilan eden Güney Sudantarafından desteklendiÄŸini iddia ediyor.

Sudan Hükümeti ve SPLM-N heyetleri, diyalog ve ateÅŸkes görüÅŸmeleri için 2 haftadan bu yana Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'da bulunuyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.