Sosyal Medya

Güncel

IŞİD, Anbar'ın kalbinde

IŞİD'in Anbar'daki ilerleyişi durdurulamıyor. Örgüt son olarak eyalatteki Ramadi kentinin merkezinde yer alan hükümet binalarının bulunduğu komplekse kadar ilerledi. Irak ordusu ise geri çekiliyor.



Kaynaklar, Irak birliklerinin hükümet binalarının yer aldığı kompleksten aÅŸamalı olarak Ramadi’nin batısına doÄŸru çekilmeye baÅŸladığını ve bölgede meydana gelen çatışmalarda aralarında subaylarında olduÄŸu çok sayıda askerin öldüÄŸünü bildirdi.

Ramadi’nin deÄŸiÅŸik bölgelerinde IŞİD mensuplarıyla Irak ordusu arasında çatışmalar devam ediyor. IŞİD kentte Irak ordusuna destek veren sünni aÅŸiretlerden oluÅŸan Sahva Birlikleri’ne mensup 25 kiÅŸiyi öldürdü.

Güvenlik kaynakları, Ramadi’nin doÄŸusundaki Secariye bölgesinde IŞİD’in kurduÄŸu pusuda en az 10 polis ve Sahva mensubunun öldüÄŸünü bildirdi. Kaynaklar, IŞİD unsurlarının burada bir eve patlayıcı yerleÅŸtirdiklerini ve Sahva ve polis unsurlarının binaya girmesinin ardından patlattığını ekledi.

Ramadi’de Irak birlikleri ve Sahva unsurlarının merkez olarak kullandığı Sadıkiye’de 3 IŞİD mensubunun bölgeye saldırmaya çalışması sonucu çıkan çatışmada öldü.

Ramadi’nin Halidiye, Habaniye, Cuveybe bölgesinde beÅŸ gündür sokaÄŸa çıkma yasağı uygulanıyor.

'Anbar’ın yüzde 80’i IŞİD’in elinde'

IŞİD geçtiÄŸimiz ay Anbar eyaletinin Ramadi ve Felluce kentlerinde ve Hit ilçesinde yeni bölgeler ele geçirmesinden sonra, Anbar eyaletinin çoÄŸunu elinde tuttuÄŸunu açıklamıştı.

Irak Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi de IŞİD’in Anbar eyaletinin yüzde 80’ini kontrol ettiÄŸini söyleyerek eyalette durumun çok kritik olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

Fehdavi, Anbar eyaletinin düÅŸmesi halinde, IŞİD’in oradan BaÄŸdat’a saldırı baÅŸlatabileceÄŸinden endiÅŸeli olduÄŸunu söyledi.

Hava saldırıları sonuç vermiyor

ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

IŞİD’in ele geçirdiÄŸi üç önemli askeri üs baÅŸkent BaÄŸdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede.

Söz konusu bölgeler Åžiilerin kutsal kentleri Kerbela ve Necef'e de yakın mesafede.

IŞİD Beyci’de saldırıyor.

Irak ordusundan bir subay ve yerel kaynaklar, Selahaddin Eyaleti’ne baÄŸlı Beyci’nin merkezinde IŞİD mensuplarının Irak ordusuyla çatıştığını aktardı.

Kaynaklar Reuters’a, IŞİD silahlılarının Beyci’nin 12 mahallesinden petrol rafinerisine yakın olan 4’ünde bulunduÄŸunu söyledi. Reuters, IŞİD’in Pazartesi gecesi Beyci’nin merkezine saldırdığını ve Asri Mahallesine doÄŸru ilerlediÄŸini bildirdi.

Yerel bir kaynak da, IŞİD’in rafinerinin batı tarafında bazı binaları elinde bulundurduÄŸunu ve helikopterlerle düzenlenen hava saldırılarına raÄŸmen rafinerinin kuzeyindeki Mahmur tepelerinde mevziler kazdığını belirtti.

Irak devlet televizyonu, 18 Kasım’da ordunun 5 ay sonra IŞİD kontrolündeki Beyci rafinerisine girdiÄŸini açıklamış  ve askerlerin bölgedeki görüntülerini yayınlamıştı.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.