Sosyal Medya

Güncel

Öcalan'dan PKK'ya tarihi çağrı geliyor!

HDP heyeti pazar günü İmralı'ya gidiyor, Öcalan'dan eylemsizlik çağrısı bekleniyor...



Kobani olaylarıyla kesilen çözüm süreci, ‘geniÅŸletilmiÅŸ’ HDP heyetinin Pazar günü Ä°mralı ziyaretiyle devam edecek. Ziyaretten HDP’nin “Öcalan silahsızlanma çaÄŸrısı yapabilir” açıklaması yönünde sonuç bekleniyor. Kırmızı çizgi kamu düzeni ve mutlak eylemsizlik...

DÄ°CLE VAR BAÄžRIYANIK KUÅžKULU
 
Adalet Bakanlığı, geniÅŸletilmiÅŸ Ä°mralı heyetine dün izin verdi. Buna göre, Pazar günü Ä°mralı’ya 5 kiÅŸilik heyet gidecek. Eski heyette yer alan HDP Grup baÅŸkanvekilleri Ä°dris Baluken ve Pervin Buldan ile Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra, siyasi söylemleri nedeniyle yattığı cezaevinden Haziran 2014’te çıkan Demokratik Toplum Kongresi eski EÅŸbaÅŸkanı Hatip Dicle de katılacak. Dicle, çözüm iradesi konusunda yaptığı açıklamalarla tanınıyor. Dicle, Öcalan ile 21 yıl aradan sonra ilk kez görüÅŸeceÄŸini söyledi. Dicle, 1993’te eski DEP vekiliyken dönemin CumhurbaÅŸkanı Özal’ın isteÄŸi üzerine Öcalan ile Lübnan’da görüÅŸmüÅŸtü. HDP’nin, Demokratik Özgür Kadın Hareketi yönetiminden Ceylan BaÄŸrıyanık’ın da katılmasını önerdiÄŸi, ancak dün itibariyle bu yönde bir olur verilmediÄŸi öÄŸrenildi. BaÄŸrıyanık’ın geçmiÅŸte kırsalda bulunduÄŸu iddiaları nedeniyle hükümetin bu isim ile ilgili bazı endiÅŸelerinin olduÄŸu belirtildi.

MUTLAK EYLEMSÄ°ZLÄ°K KONUÅžULACAK

HDP kaynaklarından alınan bilgilere göre, Ä°mralı heyetinin ajandasındaki üç önemli konu, sivil bir izleme kurulu oluÅŸturulması, Ä°mralı’daki diÄŸer mahkumların deÄŸiÅŸtirilmesi ve mutlak eylemsizlik, silahlı unsurların çekilmesi. GörüÅŸmede, izleme kurulu ve Ä°mralı’da Öcalan’a sekreterya görevi de görecek olan yeni mahkumların isimleri ile hükümetin çözüm sürecinde attığı adımlar ve Kandil’in silah bırakma konusundaki tutumu Öcalan ile görüÅŸülecek. Ä°zleme Kurulu’na da nihai ÅŸekli, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu baÅŸkanlığındaki Çözüm Süreci Kurulu’nca verilecek.

SÄ°LAHA VEDA ÇAÄžRISI BEKLENÄ°YOR

Hükümet kaynakları, ‘mutlak eylemsizlik’ ve ‘silahlı unsurların çekilmesi’ konusundaki kararlılığın Öcalan’a aktarılacağını, Kandil’in tutumuna göre hükümetin karar vereceÄŸini vurguluyorlar. HDP Grup BaÅŸkanvekili ve Ä°mralı heyeti üyesi Pervin Buldan’ın 16 Kasım’da “GörüÅŸmelerin olumlu gitmesi durumunda Öcalan’ın Mart-Nisan ayında silahların bırakılması konusunda PKK’ya çaÄŸrı yapabileceÄŸi”ne iliÅŸkin açıklamalarını hatırlatan hükümet kaynakları, Buldan’ın “Öcalan ile son görüÅŸmemizde bu telaffuz edildi. Adımlar karşılıklı olarak atılırsa ve bir düzene girilirse muhtemelen Mart veya Nisan ayı gibi bir çaÄŸrı yapılabilir. Ama, her ÅŸey atılacak olan adımlara baÄŸlıdır” dediÄŸini vurgulayarak, “Hükümetin attığı adımlar, çıkardığı yasalar, sürecin geleceÄŸine yönelik yol haritası ortada. Åžimdi Ä°mralı ve Kandil adım atmalı ve silahı bırakmalı” diyorlar.

 


KAYNAK: Star gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.