Sosyal Medya

Dünya

Anbar'da Sünni aşiretler silahlandırılacak

Irak yönetimi, ABD’nin Anbar eyaletindeki Sünni aşiretleri IŞİD’e karşı silahlandırma planınını şartlı olarak kabul etti.



Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi, Amerikan Merkezi Kuvvetler komutanı General Lloyd Austin ile BaÄŸdat’ta görüÅŸmesi sırasında IŞİD’e tehdidine karşı yeni mücadele yöntemlerini masaya yatırdı. Ubeydi, Austin’e hükümetin Anbar’daki Sünni aÅŸiretlerin silahlandırılmasını güvenlik güçlerinin kontrolünde olması ve hükümetin aracılığıyla ulaÅŸtırılması koÅŸuluyla kabul ettiÄŸini iletti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Anbar’daki Sünni aÅŸiretleri silahlandırmayı ön gören karar tasarısını Kongre'ye göndermiÅŸti. Karar tasarısı, söz konusu aÅŸiretlere 24 milyon dolar deÄŸerinde hafif silahlardan oluÅŸan yardımın ulaÅŸtırılması ön görüyor.

BaÅŸbakan Hayder Ä°badi ise, Anbar’daki Irak güvenlik güçlerine hava desteÄŸinin yoÄŸunlaÅŸtırılması ve silah sevkiyatının artırılması talimatını verdi.

Ä°badi, geçtiÄŸimiz cumartesi günü Anbar Eyalet Meclisi üyeleriyle görüÅŸmüÅŸtü. Ä°badi, görüÅŸme sırasında kentin tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını ifade etmiÅŸti.

Irak ordusu, peÅŸmerge birlikleri ve Åžii milis grupları, IŞİD’e karşı haziran ayından bu yana en büyük operasyonu gerçekleÅŸtiriyor; BaÄŸdat’ın kuzeyindeki Celevle ve Sadiye kasabalarını geri alınmıştı.

IŞİD ise cuma günü Irak’ın batısındaki Anbar eyaletine baÄŸlı Ramadi kentinde orduya karşı büyük çaplı bir saldırı baÅŸlatmıştı.

Otorite boÅŸluÄŸunun yaÅŸandığı Irak'ta, IŞİD öncülüÄŸündeki silahlı grupların haziran ayında Musul baÅŸta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeÅŸitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.