Sosyal Medya

Dünya

ABD polisinin 'siyah' sicili

Siyah bir genci öldüren polisin aklanması öfke yarattı. Resmi veriler olayın münferit olmadığını gösteriyor. FBI’ın son raporuna göre, haftada iki siyah Amerikan vatandaşı beyaz bir polis tarafından öldürülüyor.



2005-2012 arasını kapsayan rapor, 9 AÄŸustos’ta 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Borwn’ın beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin istisna olmadığını ortaya koyarken, son 7 yılda 96 siyahın polis tarafından öldürüldüÄŸünü gösteriyor. Bunların hepsinde polis haklı bulundu. 
Rapora göre, öldürülen siyahların yüzde 18’i 21 yaşın altında. Polis tarafından öldürülen beyazların ise yüzde 8.7’si 21 yaşın altında.
Ancak bunlar sadece polis kayıtlarına yansıyanlar. Savcıların kanıt toplamak için polisle iÅŸbirliÄŸi yapmak zorunda olması, kanıtların çoÄŸunun da polis tarafından savcıya sunulması gibi etkenler düÅŸünüldüÄŸünde, sayının daha yüksek olabileceÄŸi tahmin ediliyor. 

        


Uzun süredir polisin "öldürme yetkisi" ile ilgili araÅŸtırmalar yapan South Carolina Ünivesitesi’nden kriminolog Geoff Alpert, FBI’daki kayıtların sınırlı olduÄŸunu, yerel düzeyde polisin ne sıklıkle can aldığını bilmenin mümkün olmadığını söylüyor. Alpert USA Today’e verdiÄŸi demeçte, “Bu bilgi gereksinimini karşılayacak ulusal bir veri tabanı yok. Yıllardır uÄŸraşıyoruz ama kimse böyle bir veri tabanının oluÅŸturulması için bütçe ayırmıyor. Polis de zaten buna yanaÅŸmıyor.” dedi.

Alpert yüzlerce polis tutanağını incelediÄŸini belirtirken, “Hay Allah, aşırı güç kullanmışız dediklerini hiç görmedim. Vakaların yüzde 98.9’u ‘’uygundur’ diye mühürlenmiÅŸ ve rafa kaldırılmış” dedi.

Örnek olaylar

Siyah Haklarını GeliÅŸtirme Ulusal DerneÄŸi’nin raporuna göre California’nın Oakland kentinde 2004-2008 arasında polisin silah kullandığı olaylarda 45 kiÅŸi öldü. Bunlardan 37’si siyahtı. Polisin silaha baÅŸvurduÄŸu vakalarda ÅŸüphelilerin yüzde 40’ının üzerinde silah bulunmadı.

Siyah haklarıyla ilgili yayın yapan Colorlines gazetesinin 10 büyük kenti kapsayan araÅŸtırmasına göre de New York’ta polisin silah kullandığı vakaların yüzde 43’ünde siyahlar hedef alındı.

 

 

ALJAZEERA TURK

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.