Sosyal Medya

Güncel

Yeni göç dalgaları kapıda

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Suriye'deki mesele devam ettiği sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır. Halep'ten yeni bir göç dalgası, Türkiye'yi de bölge ülkelerini de etkileyecektir" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileri ve yardım kuruluÅŸlarının katılımı ile Åžanlıurfa'da düzenlenen "Mülteci Çalıştayı"nda, sığınmacılar konusunda yapılan çalışmaları deÄŸerlendirme, yeni bir yol haritası belirleme noktasında çalıştayın önemli olduÄŸunu söyledi.

Bu noktada herkesten elinden gelen çabayı göstermesini isteyen KurtulmuÅŸ, Türkiye'nin önemli çalışmalar yaparken dünya ülkelerinin konuya duyarsız kaldığını belirterek "Uluslararası camia, maalesef Suriye meselesinde hem savaşı önlemede hem de savaşın sonuçlarını azaltmakta çok açık söylüyorum sınıfta kalmıştır" diye konuÅŸtu.

Suriye'de nasıl bir gelecek inÅŸa edileceÄŸine dair yol haritası olmayanların konuya duyarsız kalmaya devam ettiÄŸini aktaran KurtulmuÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Suriye'de savaşın nasıl bitirileceÄŸine dair yol haritası olmayanlar, bugün Suriye savaşını bitiremedikleri gibi buradan ortaya çıkan muazzam göç dalgalarının nasıl absorbe edileceÄŸini, bunların en az sorunla nasıl geçirileceÄŸine dair de ne yazık ki perspektife sahip görünmüyorlar. Bu anlamda uluslararası camianın yeni göç dalgalarına dair hem daha fazla uyandırılması, hem de daha fazla duyarlı hale getirilmesini saÄŸlayacak politikalar izlenmesini saÄŸlamak gerekiyor. Suriye'deki mesele devam ettiÄŸi sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır. Allah muhafaza Halep'teki durumun deÄŸiÅŸmesi ve oradan olabilecek yeni bir göç dalgası, Türkiye'yi de bölge ülkelerini de etkileyecektir. Birinci dereceden de Türkiye'yi etkileyeceÄŸini biliyoruz."

KurtulmuÅŸ, hem devlet kuruluÅŸları, hem de sivil toplum örgütleri olarak bu sürece hazırlıklı olmak gerektiÄŸini kaydetti.

"Dünya sistemi hemen hemen hiçbir sorununu çözemez hale gelmiÅŸtir"

KurtulmuÅŸ, Suriye'deki geliÅŸmelerin, dünya sisteminin sorunları çözmekte nasıl baÅŸarısız olduÄŸunu da açıkça gösterdiÄŸini söyledi.

Bu noktada sistemin gözden geçirilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden KurtulmuÅŸ, ÅŸöyle devam etti:

"Maalesef soÄŸuk savaşın sona ermesinden sonra dünya sistemi hemen hemen hiçbir sorununu çözemez hale gelmiÅŸtir. Suriye, Mısır ve Irak baÅŸta olmak üzere bütün bölge ülkelerine bakın. Hatta Ukrayna'daki soruna da bakın. Avrupa'nın ortasında olmasına raÄŸmen dünya sistemi sorunu çözemiyor. Bunun sebebi de çok açık; mevcut dünya sistemi ve uluslararası yapı, sorunları çözmek üzerine deÄŸil, güçlülerin sorun çözme üzerine bir takım görüÅŸleri dikte etmesi üzerine kurulmuÅŸtur. BM yapısı baÅŸta olmak üzere dünya sisteminin yapısı devam ettiÄŸi sürece maalesef yakın dönemde dünyanın birçok yeri yeni krizlerle karşı karşıya kalmaya adaydır."

Bu yüzden mülteci konusunu gündeme alırken dünya sistemi üzerine de çalışılması gerektiÄŸini dile getiren KurtulmuÅŸ, "Nasıl bir dünya düzeni istiyoruz?" sorusunun yanıtı aranması gerektiÄŸini vurguladı.

Suriyelilere vatandaşlık verilecek mi?

KurtulmuÅŸ, bir gazetecinin "Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara vatandaÅŸlık verilip verilmeyeceÄŸi" yönündeki sorusu üzerine ÅŸunları kaydetti:

"Böyle bir konu gündemde yok. Bizim temennimiz olayın en başından beri Suriye'deki siyasal krizin bir an önce çözülmesi ve bu kardeÅŸlerimizin evlerine dönmesidir. Nitekim bülbülü altın kafese de koysan yine vatanım dermiÅŸ. Dolayısıyla isteriz ki Suriyeli kardeÅŸlerimizin vatanlarına dönecekleri siyasi ortam bir an önce oluÅŸsun."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.