Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in 1 Aralık Pazartesi günü yapacağı Türkiye ziyareti öncesi Enerji Bakanı Taner Yıldız ÇarÅŸamba günü Moskova'ya gidiyor. 

Yıldız, Rus Enerji Bakanı Alexander Novak ile birlikte Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına baÅŸkanlık yapacak. Yıldız, toplantının ardından Novak ile bir araya gelecek.

DoÄŸalgazda fiyat indirimi

GörüÅŸmelerin gündeminde Türkiye ile Rusya arasında bir süredir devam eden doÄŸalgaz fiyatında indirim pazarlıkları var. Türkiye 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Rusya’dan satın aldığı doÄŸalgazın fiyatında indirim talep ediyor.

Taraflar arasında son görüÅŸme Gazprom BaÅŸkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile Enerji Bakanlığı MüsteÅŸarı Metin Kilci’nin baÅŸkanlık ettiÄŸi heyetler arasında Kasım ayı başında Ankara’da gerçekleÅŸmiÅŸti. Yetkililer, doÄŸalgazda fiyat indirimi konusunda sonuç alınmasının Aralık ayının son günlerini bulabileceÄŸini belirtti.

Bir diÄŸer gündem maddesi ise Mavi Akım boru hattının kapasitesinin artırılması olacak. Ä°ki ülke arasında bu baÅŸlık ile ilgili olarak prensipte anlaÅŸma saÄŸlandı.

Akkuyu’da henüz temeli atılmayan ancak üzerinde çalışmalar süren nükleer santral de görüÅŸmelerin önemli baÅŸlıklarından biri. Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin 2016 yılı başında atılması planlanıyor.

En çok doÄŸalgaz alınan ülke; Rusya

Türkiye yıllık 50 milyar metreküpe yaklaÅŸan doÄŸalgaz ihtiyacının yarısından fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Bu yıl Rusya’dan alınacak doÄŸalgaz miktarının 30 milyar metreküpe ulaÅŸması bekleniyor. Türkiye, Rusya dışında doÄŸalgaz ihtiyacını Ä°ran, Azerbaycan ve sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz kaynaklarıyla karşılıyor. 

Kaynak:Al Jazeera