Sosyal Medya

EÄŸitim

TEOG birinci dönem sınavları yarın başlıyor

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş kapsamında, düzenlenen birinci dönem ortak sınavların ilk oturumu yarın yapılacak



Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel EÄŸitimden OrtaöÄŸretime GeçiÅŸ (TEOG) sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öÄŸrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavların ilk oturumu, yarın yapılacak.

Toplam 970 sınav merkezinde 15 bin 353 okulda, 93 bin 589 salonda gerçekleÅŸtirilecek ortak sınavlara toplam 1 milyon 287 bin 847 öÄŸrenci katılacak.

Yarınki oturumda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları yapılacak. Ortak sınavlar; ülke genelinde olaÄŸanüstü haller ve özel durumlar dışında öÄŸrencilerin öÄŸrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB'e baÄŸlı okulların bulunduÄŸu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de baÅŸlayacak ve aynı anda yapılacak.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, deÄŸerlendirmede yanlış cevap sayısı doÄŸru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Ortak sınavın ikinci oturumu ise 20 Kasım PerÅŸembe günü yapılacak. Ä°kinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleÅŸtirilecek. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

ÖÄŸrenciler olaÄŸanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık'ta yapılacak. Ä°kinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleÅŸtirilecek.

ÖÄžRETMENLER, KENDÄ° OKULU DIÅžINDA GÖREVLENDÄ°RÄ°LECEK

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu baÅŸarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

OrtaöÄŸretime yerleÅŸtirmeye esas puan hesaplamasında ise öÄŸrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu baÅŸarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öÄŸrenci alan ortaöÄŸretim kurumlarına yerleÅŸtirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Sınavlarda görevlendirilecek öÄŸretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek.

Yurt dışında öÄŸrenimlerini sürdüren öÄŸrenciler, bulundukları ülkedeki eÄŸitim ataÅŸeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

ENGELLÄ° ÖÄžRENCÄ°LERÄ°N SINAVLARI

Az gören öÄŸrenciler ve iÅŸitme engelli öÄŸrenciler, dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu olan öÄŸrenciler, özel öÄŸrenme güçlüÄŸü olan öÄŸrenciler, yaygın geliÅŸimsel bozukluÄŸu olan öÄŸrenciler, bedensel engelli öÄŸrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kiÅŸilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öÄŸrenciler, süreÄŸen hastalığı olan öÄŸrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eÅŸliÄŸinde tek kiÅŸilik sınıflarda sınavlara alınacak.

TÜBÄ°TAK tarafından gerçekleÅŸtirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öÄŸrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu baÅŸarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

MEB, ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öÄŸretmenlerin de sınavların yapılacağı günlerde en geç saat 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav baÅŸladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öÄŸretmenler okuldan ayrılacak.

MUSEVÄ° ÖÄžRENCÄ°LERE DÄ°N KÜLTÜRÜ SORULARI

MEB tarafından bu yıl 8. sınıf öÄŸrencilerinin gireceÄŸi merkezi ortak sınavlarda ilk kez Musevi öÄŸrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında hazırlanan "din kültürü ve ahlak bilgisi" soruları yöneltilecek. Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun isteÄŸi üzerine hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. sınıf öÄŸrencileri cevaplayacak, diÄŸer okullardaki musevi öÄŸrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduÄŸu gibi bu yıl da muaf tutulacak.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.