Sosyal Medya

Ekonomi

Tüketici devriminde son 3 gün

Tüketici haklarında devrim yaratan düzenleme 3 gün sonra yürürlüğe giriyor. Yeni Tüketici Kanunu'yla ticaret hayatı yeniden dizayn edilecek. Birçok yenilik arasında ayıplı mal ve hizmetlerde hak arama süresinin bir aydan 6 aya çıkarılması da var.



Tüketicilere AB standartlarında hakkını savunmanın yolunu açan kanunla alışveriÅŸlerde yaÅŸanan anlaÅŸmazlıklar daha hızlı çözülecek. VatandaÅŸlar tuzak sözleÅŸmelerle, aldatıcı ya da yanıltıcı reklamlarla kandırılamayacak. Türkiye Tüketicileri Koruma ve EÄŸitim Vakfı BaÅŸkanı Bayram Kısıklı, tüketicilere yeni kanunla ne gibi haklara kavuÅŸtuklarını anlatan kitapçıklar dağıtacaklarını söyledi. Yeni bir döneme girildiÄŸini vurgulayan Kısıklı ÅŸöyle konuÅŸtu: "Bu iÅŸin daha önce çıraklığını, kalfalığını yaptık. Åžimdi tüketicinin hak aramasıyla ilgili yeni bir dönem baÅŸlıyor. Almanya'da, Fransa'da tüketicinin hakkı neyse Türkiye'de de aynısı oldu. Tüketicimiz henüz bilinçli deÄŸil. Tüketici kültürümüz artıkça biz de Almanya ve Fransa gibi AB ülkeleri seviyesine geleceÄŸiz." 

AÄ°DATSIZ KREDÄ° KARTI, AYIPLI MALA Ä°ADE CUMA BAÅžLIYOR
 Tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışı, devre tatil gibi sözleÅŸmelerde 7 gün olan cayma süresi 14 gün olacak. Taksitli satış sözleÅŸmesinden ise 7 gün içinde cayılabilecek
 Bankalar yıllık aidat almadıkları kredi kartı çıkaracak. 
 Ä°nternetten alışveriÅŸlerde cayma hakkı 7 deÄŸil 14 gün olacak. 
 Ayıplı mallarda 3 bin liraya kadar ürünlerde kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine baÅŸvurulabilecek. Gerekli görülürse 15 günde iade yapılacak, tüketiciye parası ödenecek. Hak arama süresi 6 aya çıkarılacak. 
 Temerrüt dahil tüketici iÅŸlemlerinde bileÅŸik faiz uygulaması yapılamayacak. 
 Maketten konut satılamayacak. 
 Elektrik, su, doÄŸalgaz, internet, telefon gibi hizmetlerin abonelik sözleÅŸmesi istenildiÄŸinde tüketici tarafından feshedebilecek. 
 Halk arasında 'saadet zinciri' olarak bilinen piramit satışlar yasaklanacak. 

Sabah

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.