Sosyal Medya

Ekonomi

"Gıda fiyatları düşecek"

Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım, "Önümüzdeki yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gıda fiyatlarında azalma, bir iyileşme bekliyoruz" dedi.



Ä°ZMÄ°R (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, gelecek yıl, petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸün etkisiyle gıda fiyatlarında azalma, bir iyileÅŸme beklediklerini bildirdi.

Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuÅŸmada, dünyanın çeÅŸitli ülkelerinde yapılan Türk projelerinden gurur duyduklarını, ihracatçı, sanayiyi, üretimi bilen Ä°zmir'deki iÅŸ adamlarının bu tür projelerde yer alması gerektiÄŸini anlattı.

Ä°zmir'in Türkiye Gayri Safi Milli Hasıla'sından yüzde 7'lik pay aldığını, bu kentte kiÅŸi başına gelir ortalamasının Türkiye ortalamasına göre yüksek olduÄŸunu belirten Yıldırım, ülke genelinde yüzde 48,3 olan iÅŸ gücüne katılım oranının Ä°zmir'de 55,9, yüzde 45'ler seviyesinde olan istihdam seviyesinin ise yüzde 47 olduÄŸunu ifade etti.

Ä°zmir'de fiyat artışlarının Türkiye ortalamasından biraz yüksek olduÄŸunu, 8,96 olan TÜFE'nin Ä°zmir'de 9,47 olduÄŸuna iÅŸaret eden Yıldırım, "Önümüzdeki yıl, petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸün etkisiyle gıda fiyatlarında bir azalma, iyileÅŸme bekliyoruz. Tabiki Ä°zmir de bundan payını alacaktır diye düÅŸünüyoruz" dedi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün 2015 Bakanlar Kurulu toplantısının Ä°zmir'de yapılması için çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, "Umuyorum bu çalışmamız da baÅŸarıyla sona erer ve Dünya Ticaret Örgütü'nün 169 bakanı ve yöneticileri Ä°zmir'de buluÅŸurlar. Bu da Ä°zmir için çaba gösterdiÄŸimiz, peÅŸinde koÅŸtuÄŸumuz uluslararası projelerden biri" diye konuÅŸtu.

Ä°zmir'de Petkim yatırımları dışında çok fazla stratejik yatırımlara ilginin olmadığını, pek çok iÅŸ adamının bu tür yatırımları gündemine alabileceÄŸini ifade eden Yıldırım, "Bu yatırımları yaptığınız zaman 5. bölge teÅŸviklerini veriyoruz" dedi.

- "Ä°thalatı köstekleme peÅŸindeyiz"

Sadece ihracattan, teÅŸviklerden sorumlu bakanlık olmadıklarını, aynı zamanda ithalattan da sorumlu olduklarını kaydeden Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ä°hracata desteklerimiz varken elimizde ithalata da belli köstek imkanlarımız var. Biz o köstekleri de kullanıyoruz. Biz ithalatı da köstekleme peÅŸindeyiz. Nasıl yatırımları, ihracatı, döviz kazandırıcı faaliyetleri desteklemeye çalışıyorsak buradaki kararlılığımızın da bilinmesini istiyoruz. Türkiye'de üretilebilecek veya ithal edilmediÄŸi zaman Türkiye'nin herhangi bir ÅŸey kaybetmeyeceÄŸi hiçbir ÅŸeyin ithal edilmesini istemiyoruz, buna da izin vermiyoruz.

Cari açığımız 20 milyar doların üzerinde azaldı. Bu sene normalde 2014 orta vadeli programda 6,8 olarak beklenen cari açık, son günlerde 5,8 diyen oldu 5,7 diyen oldu ama ben size buradan söylüyorum bizim yıl sonundaki cari açığımız 5,2'nin üzerinde olmayacak. 5,2, 5,1 seviyesinde sonuçlanacağını düÅŸünüyoruz. Bunu da bir taraftan yüzde 3'ün üzerinde büyüme bir taraftan ihracat artışıyla beraber saÄŸlıyoruz. Ä°lk defa belki çok uzun zamandır hem ithalatı düÅŸürebiliyoruz hem de bir taraftan büyüme ve ihracatı arttırabiliyoruz. Normalde üretimimiz, ihracatımız ithalata duyarlı olduÄŸu için ithalat düÅŸtüÄŸü zaman ihracat, büyümemiz düÅŸerdi. Åžu anda öyle bir durum yaÅŸamıyoruz. DoÄŸru yolda olduÄŸumuzu düÅŸünüyoruz. Yerli üretimin arttırılması için ithalat önlemlerini fazlasıyla kullanmaya devam edeceÄŸiz. Anti damping, koruma, gümrük vergileri, ilave gümrük vergileri gibi genel korumalar ve ülke bazında korumaları özellikle iç sanayimizin zarar gördüÄŸü ülkelere karşı bu önlemleri almaya devam edeceÄŸiz."

EBSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ender Yorgancılar ve EBSO Meclis BaÅŸkanı Salih Esen, konuÅŸmasının ardından Yıldırım'a plaket verdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.