Sosyal Medya

Dünya

Steinmeier: Taraflar hâlâ çok uzak

İran ile 5+1 ülkeleri arasında süren nükleer müzakerelerin son gününe girildi, görüşmelerin uzatılması seçeneği görüşülüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, 'Tarafların hâlâ birbirine çok uzak olduğunu' söyledi.



Ä°ran ile 5+1 (BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya) arasında Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana’da nükleer müzakerelerin son gününe girilirken, Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, görüÅŸmelerin beklendiÄŸi gibi bugün sonuçlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Tarafların “hâlâ birbirine çok uzak” olduÄŸunu söyleyen Alman Bakan, “Burada anlaÅŸmaya varmak için görüÅŸüyoruz. Ancak baÅŸaramazsak, yolun burada bitmemesi için farklı fırsatlara bakmak ve müzakereleri devam ettirmek gerekir” diyerek, görüÅŸmelerin uzayacağının sinyalini verdi.

Reuters’a konuÅŸan bir ABD DışiÅŸleri yetkilisi, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ve Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevat Zarif müzakerelerin uzatılması için görüÅŸmelere baÅŸladığını söyledi. “Hedefimiz anlaÅŸmaya yönelik adımlar atmak” diyen ABD DışiÅŸleri yetkilisi, “Fakat bitime 24 saatten az kala yeni seçenekleri deÄŸerlendirmemiz gayet doÄŸal. Süreci uzatmak da bu seçeneklerden birisi” diye konuÅŸtu.

'Taraflar arasında uçurum var'

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius ve ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry de, daha önce bazı konularda ilerleme kaydedilmesine raÄŸmen taraflar arasında halen çözülmesi gereken farklılıklar olduÄŸunu söylemiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama da önceki hafta, yürütülen müzakerelerde 24 Kasım’a kadar anlaÅŸma saÄŸlanamayabileceÄŸini belirterek, taraflar arasında "büyük bir uçurum" olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Ä°ran’ın ekonomik yaptırımlar nedeniyle masaya oturduÄŸunu söyleyen Obama, öncelikli hedefin nükleer silahların teminini önlemek olduÄŸunu yinelemiÅŸti.

Cenevre’nin tekrarı mı?

Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaÅŸmaya varılmış ve bu anlaÅŸma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaÅŸmaya ulaşılması öngörülmüÅŸtü.

Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, 6 aylık ek süre belirlenerek 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

Nihai anlaÅŸma beklenmiyordu

24 Kasım öncesi nükleer müzakerelerin son turu Viyana'da salı günü baÅŸladı. Müzakerelerden nihai anlaÅŸmaya yönelik bir karar çıkması beklenmiyordu.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Kerry ile Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif'in görüÅŸmelerdeki tıkanıklığı açacak yeni fikirler üzerinde çalıştıkları konuÅŸulsa da bu konuda basına bilgi verilmedi.

GörüÅŸmelerin Viyana’da tamamen bitmesindense, yeni bir takvim belirlenmesi ihtimali ağır basıyor.

Nükleere IŞİD ÅŸartı

ABD BaÅŸkanı Obama’nın bir süre önce Ä°ran lideri Ayetullah Hamaney’e bir mektup yazarak, IŞİD ile mücadelede destek istediÄŸi ortaya çıkmıştı.

Tahran yönetimi daha önce birçok kez IŞİD’e karşı mücadelede iÅŸbirliÄŸi yapmak için, nükleer programıyla ilgili yaptırımların tamamen kaldırılması ve nihai bir anlaÅŸmaya varılması ÅŸartını öne sürmüÅŸtü.

IŞİD ile mücadelede izlenecek yol, ABD’nin Ä°ran’a karşı nükleer müzakerelerle ilgili tavrında da belirleyici rol oynayacak. Ä°srail yönetimi ise müzakerelerin çökmesi ve yeni bir tarih belirlenmemesi için bastırıyor.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.