Sosyal Medya

Siyaset

Bu iÅŸi Amerika yapamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasal yetkisini kullanarak yakında Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceğini söyledi. Paralel yapının bir üst akıl tarafından yönlendirildiğine işaret eden Erdoğan, Fetullah Gülen'in ABD'den iadesinin böcek soruşturması ile netleşeceğini belirtti. Çözüm sürecinde 'üçüncü göz'e soğuk bakan Erdoğan, "Kürdüyle Türküyle kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz" diye konuştu.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Afrika dönüÅŸü gazetelerin Ankara temsilcilerine yaptığı açıklamada önemli konulara deÄŸindi. 2015 yılına Bakanlar Kurulu’na baÅŸkanlık ederek gireceklerini belirten ErdoÄŸan, paralel yapıyla mücadelenin yarım kalmayacağını belirtti. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu’nun “MÄ°T bize operasyon yapıyor” açıklamasını da deÄŸerlendiren ErdoÄŸan, “Vehimle siyaset olmaz” dedi. Ä°ÅŸte ErdoÄŸan’ın Afrika dönüÅŸü uçakta gazetecilerin sorularına verdiÄŸi cevaplar:

KÄ°MSE Ä°TÄ°RAZ ETMEDÄ°

Afrika ülkelerine paralel yapıyla ilgili uyarıda bulundunuz. Nasıl bir geri dönüÅŸ aldınız?

Afrika’dan aldığımız geri dönüÅŸler olumlu. Ama bizim alternatifleri artırmamız lazım. Bu da ağırlıklı olarak eÄŸitimle ilgili. Bu sistemlere girecek kadroları artırmamız lazım. BaÅŸbakanlığım döneminde talimatı vermiÅŸtim. Bazı modeller üzerinde Milli EÄŸitim ÅŸu anda çalışıyor. Ä°nÅŸallah oradaki okullarda bu iÅŸi baÅŸlatacağız. Bunu istiyorlar. Åžu ana kadar anlattıklarımıza itiraz eden lider görmedim. Hatta tam tersine, ‘sizin ülkeniz için tehdit olan bizim için de tehdittir’ diyorlar. 

ULUSLARARASI TEHDÄ°T 

Paralel yapı uyarısına neden ihtiyaç hissettiniz?

Bu mücadele baÅŸladı kararlılıkla devam edecek. Biz kalkıp da yarıda bırakamayız. EÄŸer yarıda kesersek bunun bedelini milletçe, ülke olarak çok ağır öderiz. Biz en ağır kararı nerede aldık? MGK’da aldık. MGK’da aldığımız tavsiye kararını hükümetimize bildirdik. Hükümetimiz de Bakanlar Kurulu kararı aldı. Bundan sonra mevzuat süratle bitirilmek suretiyle adımlar atılmış olacaktır. Bundan geri adım atmak söz konusu deÄŸildir. Bunun ulusal boyutu olduÄŸu kadar uluslararası boyutu da var. MGK kararını almamızın sebebi bu iÅŸi uluslararası boyutta çözmek. Sadece yargıyla çözmek deÄŸil, yargı dışında da bir kararlılıkla bu iÅŸi çözmek. Biz bir çerçeve ortaya koyduk. Bunu bütün dost ülkelerin bilmesi lazım.

YARGI SONUÇLANDIRSIN 

Obama, Galler’de paralel yapı için, ‘somut bir ÅŸey görmemiz lazım’ demiÅŸti. Böcek iddianamesi mahkemeye sunuldu. Fetullah Gülen için yeniden iade veya sınırdışı talebiniz olacak mı?

Öncelikle ÅŸu mahkeme süreci devam etsin. Süreci bir görmemiz lazım. Kimi nereye kadar ilgilendiriyor bunu göreceÄŸiz. Gördükten sonra da deport meselesi de dahil her ÅŸey net olarak ortaya çıkacak. Yargı sürecinin hızlanarak devam etmesi bizim için en ideal olanıdır. 

ÜST AKIL KULLANIYOR

Konuşmaların nereye servis edildiği konusunda bir gelişme var mı?

Bazı olaylar yaÅŸadık biz 2013’te 2014’te... Neydi bunlar? Gezi idi, 17-25 Aralık idi, 6-7 Ekim olaylarıydı. Bunlar durup dururken olmuyor. Tüm bunlar çeÅŸitli yerlerle irtibatlı. KCK olayları durup dururken olmuyor. Ben tüm bu olayların arkasında olabilecek kesimleri kastederek, ‘üst akıl’ diye bir tabir kullanmıştım. Üst akıl, paralel yapıyı da kullanıyor. Bunlar ne yaptılar? Tüm aÄŸlarımıza girdiler. CumhurbaÅŸkanlığıydı, BaÅŸbakanlıktı, Anayasa Mahkemesi’ydi, yargıydı, emniyetti TSK’ydı, tüm aÄŸlarımıza girdiler. Ulusal güvenliÄŸimizi tehdit eden bir yapı oluÅŸturdular. Bu yapı karşısında sessiz kalmak mümkün deÄŸil. Mücadeleyi sürdürmek zorundayız.

YETKÄ°MÄ° KULLANACAÄžIM 

Yaklaşık 3 ay oldu, ÅŸu ana kadar anayasada tanınan yetkileri dikkatli bir ÅŸekilde gözeten ve sınırları içinde kalan bir cumhurbaÅŸkanı portresi çizdiniz. Bakanlar Kurulu’na baÅŸkanlık edeceÄŸiniz beklentileri vardı. Åžimdilik bunu görmedik...

Anayasada zaten yetkiler içinde bu var. O yetkiyi kullanmamak diye bir ÅŸey olmaz. Ä°nÅŸallah o yetkiyi de kullanacağız. 

Bir planlamanız var mı?

Var tabi. Ä°nÅŸallah 2015’e de öyle gireriz. 

Kandil’deki Ä°ngiliz çözümü yavaÅŸlattı 

ABD’nin çözüm sürecine ‘üçüncü göz’ olarak katılması öneriliyor, ne diyorsunuz?

Amerika ya da bir baÅŸkası... Biz bunları daha önce de çok deÄŸiÅŸik yerlerde yaÅŸadık. Oslo’da da yaÅŸadık. Üçüncü göz, dördüncü göz ne olursa olsun. Bunların nasıl tecelli ettiÄŸi ortaya çıktı. Burada bu iÅŸi bu vatanın kendi evlatları kendi arasında çözmeli. Yıllarca Kürdü, Türkü bu ülkede beraberce yaÅŸamışız. Kız alıp, vermiÅŸiz. Hâlâ da beraberce yaşıyoruz. Biz hiçbir zaman Kürt terörizmi diye bir ÅŸey kullanmadık. Niye? Benim Kürt vatandaÅŸlarımın içerisinde terörizmle uzaktan, yakından alakası olmayan insanlar var. Benim Kürt vatandaÅŸlarımı sömüren, istismar eden bölücü terör örgütü var. Bütün bunlara raÄŸmen Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi biz bu sorunu kendi aramızda çözeriz. Amerika’yla çözemeyiz. Yıllarca Kandil’e bir Ä°ngiliz gitmiÅŸtir, yıllarca. O da bir üçüncü göz gibi oynuyordu. Hiçbir ÅŸey yapmadığı gibi tam aksine bu süreci ağırlaÅŸtırmıştır. Aynı aktörler Oslo’da da rol almıştır. Orada da olumlu istikamette herhangi bir ÅŸey ortaya çıkmadı. Artık Kürdüyle Türküyle kendi göbeÄŸimizi kendimiz kesmeliyiz.

Halep’e seyirci kalmayız

Halep’te durum kötüleÅŸti, ÖSO çözülüyor, komutan kaçtı gibi bilgiler geliyor...

ÖSO komutanının kaçtığına dair bana gelen bilgi yok. ÖSO biliyorsunuz Kobani’ye ilk müdahale eden grup. Halep’te de kıyasıya bir mücadele veriyor. Başından itibaren Batı meÅŸru bir güç olarak ÖSO’yu gördü. Sıkıntılar var ama rejim Halep’i tamamıyla ele geçirmiÅŸ diye bir ÅŸey yok. Yalnız Åžam rejimi, orayı bayağı zora dara sokmak için sürekli bombalıyor. Halep konusu muhalif güçlerin en önemli gündem maddesidir. Halep’in düÅŸmesine seyirci kalınmamalı. 

Papa’ya Ä°slam çaÄŸrısı

Papa Türkiye’ye gelecek. Ä°slam ve terörün bir arada kullanılmaması yönünde bir çaÄŸrınız olacak mı?

Teröre karşı mücadelede Papa’nın dünyadaki etkinliÄŸi inkar edilemez. Kendileriyle elbette bu konuyu da konuÅŸacağız. Kendilerinin özellikle Hristiyan dünyaya verecekleri mesajı önemsiyorum. Özellikle Batı’daki Ä°slamofobia olayını gündeme getirmeyi, bununla mücadeleye katkı saÄŸlamasını önemsiyoruz. Bu gündeme getireceÄŸimiz en önemli konulardan biri olacak.

Konut meraklısı değilim

Yabancı basının CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı konusunu sıkça gündeme getirmesi enteresan deÄŸil mi?

Batı basını baÅŸta olmak üzere medyanın bu konuda ne dediÄŸi çok da önemli deÄŸil. Burasını ErdoÄŸan’ın sarayı biçiminde nitelemeleri yanlış. Burası, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk milletinin sarayıdır. Bazı haberlerde konutta 150 odadan söz edenler var. Halbuki konuttaki oda sayısı 15-20 civarında. Ben 4,5 yıl Ä°stanbul belediye baÅŸkanlığım döneminde Florya’daki o muhteÅŸem köÅŸkte oturmadım. Beylerbeyi’nde bir apartman katında yaÅŸadım. BaÅŸbakan olduktan sonra da resmi konutta yaÅŸamadım. Subayevleri’ndeki bir dairede kirada yaÅŸadım. Kimse kalkıp da yahu bu BaÅŸbakan ne kadar da mütevazı demedi. Dolayısıyla konut meraklısı deÄŸilim. Konut da CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı da, ihtiyaca binaen, memleketimize kalıcı bir eser bırakmak için yapılmıştır. 1000 odası var diyorlar. Olacak elbet. Biz küçük düÅŸünmüyoruz. O ofisleri, personelimiz kullanacak. Küçük düÅŸünenler, bu tür eserler ortaya koyamaz. Binanın ne denli iÅŸlevsel olduÄŸunu zamanla herkes anlayacak.

Rusya ile bir yerde buluÅŸuruz

Suriye politikasında Türkiye’nin karşısında yer alan Putin’in sizden sitayiÅŸle bahseden bir açıklaması oldu. Bunu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

Gerek Kırım, gerekse Suriye konusuna Rusya ile aynı istikametten bakmıyoruz. 1 Aralık’ta yapılacak olan yüksek düzeyli stratejik konseyde görüÅŸeceÄŸiz. Belki ikili de ele alacağız. Son yapılan G 20 zirvesinde de Rusya’nın bakışı ortadaydı. Biz bir yerde buluÅŸuruz. Bize uzak bir ülke deÄŸil. Karadeniz’in bir kıyısında Rusya, bir kıyısında biz. Åžu anda aramızdaki ticari iliÅŸkiler çok çok iyi. 100 milyar doları hedeflemiÅŸ iki ülke konumundayız. Ä°stiyoruz ki iliÅŸkilerimizi siyasi ve askeri alanlarda da çok daha iyi bir noktaya taşıyalım, EÄŸer bunu baÅŸarabilirsek bölge kazanacaktır. Barış noktasında iyi bir kazanım olacaktır. Bizim de beklentimiz bu.

Vehimle siyaset olmaz

Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun, CHP’nin içiÅŸleriyle alakalı olarak MÄ°T’i yönelik bir suçlaması oldu. Buna ne diyorsunuz? 

Vehimlerle siyaset yapılmaz. Vehimlerden kurtulmak lazım. MÄ°T’in ÅŸu veya bu partiyi bölmek gibi bir iÅŸi asla olmamıştır ve de olamaz. MÄ°T, iktidar da dahil olmak üzere, herhangi bir parti için çalışan bir kurum deÄŸildir. MÄ°T, ulusal çıkarları korumak için dışarıdan bilgi getiren bir devlet kurumudur. Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı’nı zan altına bırakacak açıklamalardan kaçınmak lazım.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.