Dünya
'Toplumsal düşmanlık artıyor'
![](resimler/detay/91477.jpg?)
Friedrich Ebert Vakfı’nın raporuna göre, aşırı sağa yönelik destek ülke genelinde sadece yüzde 2,5 oranında arttı. Ancak mülteci, Müslüman ya da işsiz gibi belirli gruplara toplumsal düşmanlık daha çok artış kaydetti.
Almanya'nın önde gelen vakıflarından Friedrich Ebert Vakfı, 2006 yılından bu yana iki yıllık periyotlarla Alman toplumunda aşırı saÄŸa yönelik yaklaşımları ölçen araÅŸtırmalar yapıyor. GeçtiÄŸimiz son iki yılın araÅŸtırmaları ‘2014 Almanya'da aşırı saÄŸa yönelik tutumlar' raporunda açıklandı. Söz konusu rapora göre, aşırı saÄŸa yönelik destek ülke genelinde sadece yüzde 2,5 oranında artarken, iÅŸsizler, mülteciler ya da Müslümanlar gibi belirli guruplara yönelik toplumsal düÅŸmanlık bu oranın çok daha üzerinde seyrediyor.
Türkler, aşırı saÄŸ ile ilgili ne düÅŸünüyor?
BaÅŸta NSU yer altı örgütünün iÅŸlediÄŸi cinayetler olmak üzere son günlerde artan cami saldırıları, aşırı saÄŸcıların mülteci yurtlarına ya da Ä°slamcılara yönelik düzenledikleri protesto gösterileri, aşırı sağı ülke genelinde daha görünür bir hale getirdi. Peki, Almanya'da yaÅŸayan Türkler bu konuda ne düÅŸünüyor? Aşırı saÄŸ Almanya'da arttı mı?
Berlin'de yaÅŸayan Türk kökenli bir bayan aşırı sağın ülke genelinde arttığını ÅŸu sözlerle savunuyor: “GeçmiÅŸten beri aşırı saÄŸ bu ülkede hep yüksekti. Ama son günlerde daha da arttığını gözlemliyorum özellikle sokak yürüyüÅŸleriyle. Altan alta da devletin buna göz yumduÄŸunu hissediyorum ve bir Türk olarak bu duruma çok üzülüyorum.”
BaÅŸka bir Türk kökenli “Biliyorsunuz önce NSU cinayetleri ortaya çıktı, onun haricinde holiganlar yürüdüler, camiler yakılıyor, camilere domuz baÅŸları asılıyor. Tabii ki aşırı saÄŸcılığın arttığını düÅŸünüyorum.” diyor. Aşırı saÄŸ tehlikesine dikkat çeken bir diÄŸer Türk vatandaşı, “Almanya'da aşırı saÄŸ artıyor ama Ä°slamcılık da artıyor. Bence en büyük tehlike bu iki grubun karşı karşıya gelmesidir” diyerek toplumsal barışa dair duyduÄŸu endiÅŸeleri dile getiriyor.
‘Milliyetçi ÅŸovenizm arttı’
Almanya'da aşırı sağın eskiye oranla daha da arttığı yönündeki genel kanaatin aksine Friedrich Ebert Vakfı'nın yayınladığı ‘2014 Almanya'da aşırı saÄŸa yönelik tutumlar' rapor, aşırı sağın ülke genelinde sadece yüzde 2,5 oranında arttığını ortaya koyuyor. AraÅŸtırmayı yapan Bielefeld Üniversitesi'nden Prof. Dr. Andreas Zick, araÅŸtırmanın ortaya koyduÄŸu oran ile genel algıdaki farkı ÅŸu sözlerle açıklıyor: ”Bizim tespitimiz klasik anlamda ki aşırı saÄŸa yönelik tutumdu. Yani diÄŸer düÅŸünceleri tamamen reddeden, diktatörlüÄŸü ve Nasyonal Sosyalizmi savunan aşırı saÄŸ yaklaşımın, orta sınıftaki yerini araÅŸtırdık ve araÅŸtırmamız bunun yüzde 2,5'larda kaldığını gösterdi.”
Prof. Zick, öte yandan milliyetçi ÅŸovenizmin arttığını belirterek, sözlerini ÅŸöyle sürdürüyor: ”Toplumda gittikçe geniÅŸleyen bir kitle Ä°slam'a, Müslümanlara, göçmenlere, mültecilere ve iÅŸsizlere karşı. Kısacası sert çizgideki aşırı saÄŸcılık gerilerken, aşırı saÄŸa ait bazı düÅŸünce kalıpları derinleÅŸiyor. Ä°ÅŸte göçmen kökenli vatandaÅŸlarımızın artan endiÅŸesinin altında bu gerçek yatıyor.”
Uzman, ilgili raporun ayrıca, aşırı saÄŸa ait düÅŸünce kalıplarının toplumda daha yüksek tonda söylendiÄŸini de ortaya koyduÄŸunu belirtiyor. ”Alman milleti, diÄŸer milletlerin önünde yer almalıdır, eski geleneklerimize geri dönmeliyiz” diyenlerin sayısı arttığına dikkat çeken Zick, bu nedenle sadece Neo-Nazizme deÄŸil, çok daha hassas olan toplumsal düÅŸmanlıklara da el atmak gerektiÄŸini vurguluyor.
‘Toplumsal düÅŸmanlıklar aşırı saÄŸ tarafından kullanılıyor'
Prof. Dr. Andreas Zick, belirli guruplara yönelik toplumsal düÅŸmanlıklar içinde en yüksek oranın 47,8 ile iÅŸsizler ve yüzde 44,3 ile mülteciler olduÄŸunu söylüyor. Uzman ayrıca toplumdaki Ä°slam düÅŸmanlığının yüzde 17,5'lerde seyrettiÄŸini belirterek, aşırı saÄŸcıların Ä°slam karşıtlığını belirli gurupları kendilerine çekmek için kullandıklarını ifade ediyor.
”Toplumun genelinde aşırı saÄŸ, bir sorun olarak görülmekte. Bu nedenle aşırı saÄŸcılar, uzunca bir süredir toplumsal eylemlere girmeye cesaret edemiyorlardı, yaptıkları da zaten son derece cılız kalıyordu. Åžimdi ise toplumda hiçbir kesimin onaylamadığı Selefiler karşı eylemler yapıyorlar”diyen uzman aşırı saÄŸcıların toplumdaki hoÅŸnutsuzlukları kullanarak, holiganları yanlarına çektiÄŸini ÅŸu sözlerle ekliyor: ”Bir kenarda kalmış ÅŸiddet yanlısı holiganlar da aşırı saÄŸcılarla birlikte ortak bir düÅŸman üzerinden görünür olma ÅŸansı yakaladılar. Bu son derece tehlikeli.”
Prof. Dr. Andreas Zick, Alman toplumunda aşırı saÄŸ tehlikesinin geniÅŸ bir kitle tarafından benimsendiÄŸini, ancak mesele bu konuyla mücadeleye geldiÄŸinde pek çok kiÅŸinin çekimser kaldığını belirtiyor. Prof. Zick, ”Çok sayıda kiÅŸi için aşırı saÄŸ bir tehdit ve buna dair harekete geçilmesi gerektiÄŸine inananların sayısı da azımsanmayacak durumda. Ancak iÅŸ eyleme geçme noktasına geldiÄŸinde tıkanıyor. Bunda medyanın büyük payı olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bazen konuya dair çıkan haberler toplumsal tansiyonu bir anda yükseltiyor ya da düÅŸürüyor. Meseleye daha aklıselim bakmak gerekiyor. Aksi takdirde insanlar sorunu görüyor, ama bir ÅŸey yapmak istemiyorlar” diyor.
© Deutsche Welle Türkçe
Henüz yorum yapılmamış.