Sosyal Medya

Dünya

Rusya'nin yeni Ukrayna'sı; Letonya

Putin'in basın danışmanı, batılı ülkelerin Letonya'da darbe hazırlığında olduğunu iddia ederek ülkede Ukrayna benzeri bir senaryo oynandığını savundu. Bu akıllara Ukrayna'da Batı yanlısı gösteriler sonucu devrilen Rusya'ya yakın başkanı ve sonrasında olan olayları çağrıştırdı. Baltık ülkelerinde de Ukrayna'daki gibi hatırı sayılır bir Rus nüfusunun varlığı biliniyor.



Rusya CumhurbaÅŸkanı Basın danışmanı Dmitry Peskov, Letonya’da da Ukrayna benzeri bir senaryonun ortaya çıkabileceÄŸini söyledi.

BBC muhabiri John Simpson ile yaptığı röportajda Peskov, batılı devletlerin Ukrayna’da eski CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukovuç’a karşı bir sivil darbe yaptığını iddia etti ve bu darbe sonrası batı devletleri ile Rusya arasında iliÅŸkilerin tamamen rayından çıktığını söyledi.

Peskov, BBC muhabirinin “Letonya’da Ukrayna senaryosu ortaya çıkabilir mi” sorusuna ÅŸöyle cevap verdi:

“Orada Ukrayna’daki gibi bir darbe düzenlense ve darbe ile gelen hükümet batılılar tarafından kabul edilecekse - Letonya büyük tehlike altında kalır. Bundan sonra tüm Avrupa’da büyük bir tehlike ortaya çıkar. Çünkü bu kıtanın merkezinde askeri yollarla bir rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve deÄŸiÅŸikliÄŸi tanıma geleneÄŸi ortaya konulmaktadır. Bundan sonra her ülke başına böyle bir tehlike gelmemesi için çok dikkatli olmak zorundadır”

Peskov Rusya ve NATO arasında gerginlik konusunda da ülkesinin çıkarlarını savunmakta olduÄŸu tezini tekrarladı.

Ukrayna’da geçtiÄŸimiz aylarda Yanukoviç, kendisine yönelik protestolardan sonra görevden ayrılmış, ülkenin doÄŸusunda Rus yanlıları da bağımsızlıklarını ilan etmiÅŸlerdi. Kırım’da ise önce bağımsızlık için referandum yapılmış, bağımsızlık kararından sonra da bölge yönetimi Rusya’ya baÄŸlanmıştı. Bunun üzerine Batılı ülkeler Rusya’ya yönelik yaptırımlar uygulamıştı.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.