Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, Bağdat-Erbil uzlaşmasından memnun

Enerji Bakanı Yıldız Türkiye’nin, Bağdat ile Erbil arasında enerji konusunda varılan anlaşmadan memnun olduğunu söyledi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye’nin, Irak petrolleriyle beraber Irak’ın normalleÅŸmesine katkı saÄŸlayacak yapıyı uluslararası arenaya deklare ettiÄŸini belirterek, “Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki gelir ile birlikte BaÄŸdat ile Erbil’in uzlaşı noktasına geldiklerini sevinerek görüyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Grand Tarabya Otel’de gerçekleÅŸtirilen “Atlantik Konseyi 2014 Enerji ve Ekonomi Zirvesi”ne katıldı. “Zor zamanlarda iÅŸ yapmak” sloganıyla baÅŸlayan zirveye Bakan Yıldız’ın yanı sıra, Arnavutluk CumhurbaÅŸkanı Bujhan Nishani, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ABD Büyükelçisi John Bass, ABD eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, Ä°hlas Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mücahid Ören ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirvede bir konuÅŸma yapan Bakan Yıldız, uluslararası siyasetin zaman zaman enerji sektörüne yük olduÄŸunu belirterek, “Enerji sektörünün o ülkenin siyasetine de yük olduÄŸu dönemler var. Ham petrol ve doÄŸalgazın yer altındayken bir savaÅŸ gerekçesi, yer üstündeyken de bir barış gerekçesi olmuÅŸ olması, aslında bu paradoksu daha iyi yönetmek zorunda olduÄŸumuzu gösteriyor. Özellikle Türkiye’de, bölgemizde Irak, Ä°srail-Filistin, Suriye, Ä°ran, Rusya Federasyonu ve Ukrayna kriziyle beraber çokça tartışılması gereken ve enerji sektörü üzerindeki etkilerini deÄŸerlendireceÄŸimiz büyük bir yapı oluÅŸtu. Ülkelerin enerji arz güvenliÄŸini ve bütün bu kaynakların tedarikiyle alakalı gelinen noktada, yalnızca enerji sektörü olarak deÄŸil, uluslararası iliÅŸkilerle beraber de ciddi bir çözüm noktasının yakalanması lazım geldiÄŸinin altını çizmemiz lazım. Kuzey Irak’taki Erbil ve merkezi ırak hükümetinin BaÄŸdat’ın arasındaki anlaÅŸmazlıkların bu yıl kendini daha çok çözüm odaklı noktalara bıraktığını görüyoruz. Türkiye, Irak petrolleriyle beraber Irak’ın normalleÅŸmesine katkı koyacak yapıyı, sistemi kurmaya çalıştığını uluslararası arenaya deklare etmiÅŸti. Bu çokça tartışıldı. Bunun ne kadar hukuki olup olmadığı tartışıldı ve ÅŸu anda geldiÄŸimiz noktada o yıldan bu yıla 35 tane kargonun, 25 milyon varilin üzerindeki ham petrol aktarımıyla beraber bu haftanın başında geldiÄŸimiz nokta olumlu bir nokta olarak söylenebilir. Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki bir gelirin hem BaÄŸdat’ın, hem de Erbil’in, yani Irak’ın normalleÅŸmesi adına konan bir katkı olduÄŸunu ve bu kurulan sistem sayesinde olduÄŸunu ve en son BaÄŸdat iÅŸle Erbil’in bu konuda bir uzlaşı noktasına geldiklerini sevinerek görüyoruz. DoÄŸruyu tercih ettiÄŸi kadar güçlenen bir sistem olduÄŸunu görüyoruz” dedi.

“TÜRKÄ°YE’DE KAMULAÅžTIRMA BAÅžLADI”

TANAP’ın ne kadar gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi, bunun sadece Türkiye’nin doÄŸalgazdaki arz güvenliÄŸiyle alakalı konular için deÄŸil, aynı zamanda Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelerin enerji arz güvenliÄŸiyle alakalı önemli bir çözüm noktası olduÄŸunu ifade eden Bakan Yıldız, “Bununla alakalı Türkiye’de kamulaÅŸtırmaların baÅŸladığını, boruyla alakalı ihalelerin yapıldığını ve bunun iÅŸçiliÄŸiyle alakalı ihalelerin sonlandırıldığını sevinerek söylemeliyiz. 2018 yılının sonuna kadar programlandığı üzere inÅŸallah biz bu projeyi tamamlayacağız. Azerbaycan ve özel ÅŸirketlere teÅŸekkür ediyoruz. Önemli bir çözüm noktası olduÄŸunu söylemiÅŸtik. Hala 1,3 milyar insan enerjiye ulaÅŸamıyor. Enerji ile ilgili politikalar globalleÅŸiyor. Ama bir kısım politikalar ulusallaşıyor. Türkiye 7 bin megavatlık kurulu gücüne yeni bir güç ekledi. Yüzde otuzlara yaklaÅŸan yenilenebilir enerji kaynaklarımız dünya ortalamasının üzerinde. Tamamlanması gereken durumun da ilerleyeceÄŸini ümit ediyoruz. Rusya Ukrayna hala kaygılar tam olarak kalkmadı. Türkiye’nin olası etkilenmeyle ilgili farklı çözüm önerilerinin olduÄŸunu söylemeliyim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“ENERJÄ° Ä°ÇÄ°N GÜNDE 1 MÄ°LYAR EURO HARCANIYOR”

AB’nin Ä°klim ve Enerjiden Sorumlu Komisyon Üyesi Miguel Arias Cariette ise “Enerji talebi artıyor. Günde 1 milyar Euro harcanıyor enerji için. Biz günümüzdeki hayalimiz güçlü bir enerji birliÄŸi. Güvenli enerjinin sürdürülebilir olması lazım. Enerji komisyonunun nihai hedefi bu olacaktır. Liderler bir araya gelecek. Birlikte hareket edecek. Enerji güvenliÄŸi saÄŸlanacak. Tek bir iklim politikasına doÄŸru hareket ederek, enerji portföyü olabilir. Eminim ki arzu ettiÄŸimiz noktaya varacağız” diye konuÅŸtu.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz de, enerji sektöründe büyük deÄŸiÅŸimlere ihtiyaç olduÄŸunu belirterek, “Zorluklarla nasıl baÅŸa çıkılacağı bir yapıya ulaÅŸmalıyız. Türbülans bir akım rejimidir. Kaotik özellik deÄŸiÅŸimlerinden kaynaklanır. Odaklanmamız gereken bu türbülanslardan dinamiÄŸi nasıl ulaÅŸacağımızın yollarını bulmak olmalıdır. Büyük deÄŸiÅŸimlere ihtiyaç var enerji sektöründe. Bu deÄŸiÅŸim ihtiyaç duyduÄŸumuz ÅŸey. Bunun hızının nasıl ölçeceÄŸimiz ayrı bir konu. Bu meselelere baktığımız zaman türbülans kaos konuÅŸacak çok ÅŸeyimiz var. OrtadoÄŸu’da Afrika’da yaÅŸanan zorluklar düÅŸünüldüÄŸünde özellikle enerjide zorluklara odaklanmak daha kolay yol. Birçok zorluk var. Beklenmedik durumlar bunlar. Ama bunların pozitif yönleri var. Üretimle ilgili bazı ülkelerde toparlanma olduÄŸunu görüyoruz. Bu meselelerin çözümüne daha da çok ÅŸey koymalıyız. Ukrayna krizinde yaÅŸananlar sonrası enerji güvenli daha önemli hale geldi. Bizler Avrupa’da meslektaÅŸlarımızla birlikte görüÅŸüyoruz. Afrika’ya bakacak olursak ABD baÅŸkanı Afrika ABD zirvesi gerçekleÅŸtirildi. Bu kıtadaki inanılmaz fırsatlar ve on yıllık kritik sürece deÄŸindik. Bir milyardan fazla insanın enerjiye eriÅŸimi yok. Teknoloji ve alternatif yenilenebilir enerji kaynakların sayesinde maliyetin düÅŸürülmesi çok önemli. Aküler sayesinde dört yıllık sürede yüzde altmışlık maliyette bir azalma olacak. Maliyetlerin azalması sayesinde inanılmaz bir rol alacak bu alanlar. Gerçek fırsatlardan bizlerin yaralanması gerek. Enerji teknolojisinde maliyetlerin azaltılması çok önemli” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.