Ekonomi
5 yılın rekoru kırıldı
![](resimler/detay/91443.jpg?)
Türkiye'nin canlı hayvan ihracatı yılın 9 ayında 20 milyon dolar seviyesini aşarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu yılın ocak-eylül döneminde 26 farklı ülkeye canlı hayvan ihracatı gerçekleÅŸtirildi.
En fazla ihracat yapılan ülke 11,2 milyon dolar ile Suriye olurken, bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın 9 ayına kıyasla 5 kattan fazla arttı.
Suriye'yi yaklaşık 2 milyon dolar ile geçen yılın ocak-eylül döneminde hiç ihracat yapılamayan Türkmenistan izlerken, ihracatta 3. sırayı 1,3 milyon dolar ile Gürcistan aldı.
Yerli ırk ihracatından önemli katkı
Geçen yıl kasım ayında ilk kez Türkmenistan'a gerçekleÅŸtirilen Siyah Alaca HolÅŸtayn ırkı gebe düvelerin ihracatı da toplam canlı hayvan ihracatına önemli katkı saÄŸladı.
Buna göre Türkiye yılın 9 ayında yaklaşık 2 milyon dolar karşılığı 540 gebe düve ihracatı gerçekleÅŸtirirken bunun 1,7 milyon doları (444 baÅŸ) Türkmenistan'a yapıldı. Türkiye'den gebe düve ithal eden diÄŸer ülkeler ise Azerbaycan (81 baÅŸ) ve Suriye (15 baÅŸ) oldu.
Son 5 yılın en yüksek ihracatı
Yerli ırk ihracatının baÅŸlaması ve özellikle Suriye'ye yönelik dış satımdaki hızlı artış canlı hayvan ihracatı rakamlarına da olumlu yansıdı.
Türkiye bu yılın ocak-eylül döneminde 20 milyon 148 bin dolar ihracat gerçekleÅŸtirirken, geçen yılın tamamında yapılan 13,5 milyon dolarlık ihracatı geride bıraktı. Türkiye, böylece canlı hayvan ihracatında son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaÅŸmış oldu.
Ä°hracatta yaÅŸanan geliÅŸmeleri AA muhabirine deÄŸerlendiren Ä°zmir Damızlık Sığır YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Ali Gülkaynak, Türkmenistan'a yapılan düve ihracatın sayı bakımından az olmasına raÄŸmen önemli olduÄŸunu söyledi.
Yurt dışına satılan Siyah Alaca HolÅŸtayn ırkı gebe düvelerin Ä°zmir'in Tire, ÖdemiÅŸ ve Bergama ilçelerindeki çiftliklerde ıslah çalışmalarıyla elde edilen türler olduÄŸuna iÅŸaret eden Gülkaynak, "Türkiye'nin kendi çiftliklerinde ıslahını gerçekleÅŸtirerek yaptığı gebe düve ihracatı cumhuriyet tarihinde bir ilk olması bakımından büyük önem taşıyor. Türkmenistan'a ihraç edilen hayvanlar konusunda olumlu geri dönüÅŸler aldık. Hayvanların adaptasyonu yeni düve ihracatında belirleyici olacak" dedi.
Ä°zmir Damızlık Koyun-Keçi YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Özer Türer de Türkiye'nin 1960'dan beri ithal ettiÄŸi saanen keçi türünde ihracatçı konumuna geldiÄŸine dikkati çekti.
Saanen keçisi türünde 2003 yılından beri ıslah çalışması yapıldığını ifade eden Türer, Türkiye'nin Hollanda ve Avustralya'dan getirilen saanen tekeler ile yerli maltız ve saanen kırması keçilerden yüzde 95 saflığa sahip saanen sürüsü elde ettiÄŸini kaydetti.
Üretilen ırktan Avrupa BirliÄŸi ortalamasında süt üretimi ve ikizlik doÄŸum oranı saÄŸladıklarını dile getiren Türer, "Azerbaycan'a saanen keçisi ihracatı bir proje kapsamında yapıldı. Buradan götürülen 90'a yakın saanen ırkında Hazar Denizi kıyısında kurulan çiftlikte deneme üretimi yapılıyor. Deneme üretiminin sonucunu görmek istiyorlar. Adaptasyonu görmek istiyorlar. Adaptasyon tuttu. Yeni doÄŸum ve süt üretiminden verim alırlarsa ihracatın önü açılır. 2015'te ihracatın artmasını bekliyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin canlı hayvan ihracatı tutarları (bin dolar) ÅŸöyle:
Yıllar İhracat (bin dolar)
2010 7.322
2011 6.215
2012 8.142
2013 13.464
2014 (Ocak-Eylül) 20.148
Henüz yorum yapılmamış.