Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan Cezayir'e ilginç öneri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'in tarihi Kasaba bölgesinin Beyoğlu gibi yapılmasını önerdi ve Cezayirli yetkilileri Beyoğlu'nu görmek için Türkiye'ye davet etti



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Afrika turunun ilk ayağı Cezayir ziyaretinde dünya kültür mirası listesinde bulunan "Kasaba" bölgesi için Cezayir Millet Meclisi BaÅŸkanı Abdelkadir Bensallah ve hükümet yetkililerine 'BeyoÄŸlu' modelini teklif etti. Cezayirli yetkilileri Türkiye'ye davet eden ErdoÄŸan, "Gelin BeyoÄŸlu'nu görün. Orası da burası gibi tarihi bir yer. Sizin burayı da Türk firmaları tarihi dokusunu koruyarak BeyoÄŸlu gibi yapsın" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Cezayir'deki tarihi bölgenin Osmanlı döneminde Batılıların yaÅŸadığı ve batı mimarisine uygun inÅŸa edilen BeyoÄŸlu'na neden benzemesini istediÄŸi anlaşılamadı.

ErdoÄŸan, Cezayir ziyaretinin son günü "eski ÅŸehir" olarak bilinen "Kasaba" bölgesindeki Osmanlı dönemine ait Keçiova Camii'ni gezdi. Restorasyonu devam eden camiye eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile birlikte giden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yerel giysili çocuklar tarafından karşılandı.

Cezayir Meclis BaÅŸkanı Bensallah ve diÄŸeryetkililerin de eÅŸlik ettiÄŸi ziyarette ErdoÄŸan, dünya kültür mirası içinde yer alan ancak bakımsız olan binaların Türk ÅŸirketleri tarafından Ä°stanbul'daki tarihi BeyoÄŸlu gibi restore edilmesi teklifini sundu, Cezayirli yetkilileri de BeyoÄŸlu'nu görmeleri için Türkiye'ye davet etti.

ErdoÄŸan camiden ayrılışında gazetecilere iki gün süren Afrika turunun ilk ayağı Cezayir ziyaretine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunurken ülkenin çok büyük bir deÄŸiÅŸim içinde olduÄŸunu belirterek ÅŸunları söyledi:

"Türkiye ve Cezayir olarak Afrika kıtasında çok büyük iÅŸler baÅŸarabileceÄŸimize inanıyorum. Aramızdaki ticaret hacmi ÅŸu anda 4.5 milyar dolar. Bunu çok kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarabiliriz. Askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda iÅŸbirliklerimizi geliÅŸtirebiliriz. Bizim 500 yıla dayanan bir birlikteliÄŸimiz var. 2016 500. yılı kutlayacağımız bir yıl olacak Keçiova Camisi'nin bütün bu birlikteliÄŸin en önemli ispatıdır. Temenni ederim ki Kasaba bölgesinin aslına uygun restorasyonunun, bir Türk firmasınca yapılması halinde, bunun Cezayir'e farklı bir güç kazandıracaktır. Burada Cezayir'in estetik dünyasını görüyorum. Dünden bugüne nasıl geldiyse yarınlara da bunu aslına uygun olarak taşımakta büyük fayda var."

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.