Sosyal Medya

Ekonomi

Kadınlara büyük müjde!

Önümüzdeki yılın başında uygulanmaya başlanacak projeyle çocuk sahibi olan en az 5 bin kadın iş hayatına geri dönecek; 5 bin de kayıtlı çocuk bakıcısı çalışmaya başlayacak...



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) BaÅŸkanı Yadigar Gökalp Ä°lhan, “Hazırlıklarına son sürat devam ettiÄŸimiz baÅŸka bir projemizin de müjdesini sizinle paylaÅŸmak istiyorum. 2015 yılının başında uygulamaya koymaya hazırlandığımız Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın Ä°stihdamının Desteklenmesi Projemiz var. Bu proje ile çocuk sahibi olan en az 5 bin kadının iÅŸ yaÅŸamına dönmesi, aynı zamanda en az 5 bin çocuk bakıcısının kayıtlı olarak çalışmasını hedefliyoruz” dedi.

Avrupa BirliÄŸi tarafından desteklenen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Program Otoritesi olduÄŸu Kayıtlı Ä°stihdamın TeÅŸviki II Operasyonu Teknik Destek BileÅŸeni’nin (KÄ°T-UP) açılış konferansı, Sosyal Güvenlik Kurumu merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı yöneticileri, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları ile sosyal tarafların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleÅŸti. Crowne Plaza’da düzenlenen açılışta bir konuÅŸma yapan SGK BaÅŸkanı Yadigar Gökalp Ä°lhan, SGK olarak çok geniÅŸ bir alanda hizmet verdiklerini belirterek, “Kayıt dışı istihdamla mücadele ise bizim en önemli ve öncelikli alanlarımızdan bir tanesi. Türkiye iÅŸgücü piyasasının da yapısal, teme sorunlardan bir tanesi ne yazık ki. Bunlarla beraber vatandaşımızın refahı ve mutluluÄŸu bizim için önceliklidir. Kayıt dışılık güvenli gelecekten ve sosyal haklardan gerektiÄŸi ÅŸekilde yararlanamamak anlamına gelmekte. En çok da bu sebepten ötürü kayıtlı istihdamı teÅŸvike yönelik pek çok çalışmayı hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Ä°stihdam teÅŸvikleri ve kayıt dışıyla mücadele neticesinde 2002’li yıllarda yüzde 52 oranında olan kayıt dışı istihdam oranı, 2014 AÄŸustos ayı itibariyle yüzde 36,4’e düÅŸürülmüÅŸtü” diye konuÅŸtu.

TARIM DIÅžI SEKTÖRDE KAYIT DIÅžI Ä°STÄ°HDAM ORANINI 2023 YILINDA YÜZDE 15’E Ä°NDÄ°RMEK GÄ°BÄ° ÇOK BÜYÜK BÄ°R HEDEFÄ°MÄ°Z VAR”

Çalışmaları yoÄŸun bir ÅŸekilde sürdürmeleri gerektiÄŸini vurgulayan Ä°lhan, ÅŸunları kaydetti:

Ulusal Ä°stihdam Stratejisi’nde yer aldığı gibi tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranını 2023 yılında yüzde 15’e indirmek gibi çok büyük bir hedefimiz var. Buna ilave olarak Türkiye’deki siyasi reform sürecinin ve mevcut sosyo-ekonomi dönüÅŸümün sürdürülmesi ve güçlendirilmesi açısından oldukça önemli bir rehber niteliÄŸi taşıyan birinci aÅŸama AB’ye katılım için ulusal eylem planında da özellikle kayıt dışı iÅŸ gücüne odaklanılması gerektiÄŸi üzerinde durulmaktadır. SGK olarak hem vatandaÅŸlarımızın yaÅŸam kalitesinin arttırılması hem de AB yolundaki adımları daha saÄŸlam, daha kararlı atarak kendi üzerimize düÅŸen görevleri büyük bir özveriyle yerine getirme gayreti içerisindeyiz.”

43 YEREL PROJEYE BÖLGELERÄ°NDE KAYITLI Ä°STÄ°HDAMI ARTTIRMALARI Ä°ÇÄ°N HÄ°BE KAYNAK SAÄžLANDI”

Kalıcı sonuçlara planlı, programlı hareket edilerek ulaşıldığını ifade eden Ä°lhan, “Bu projemizle 2010 ve 2012 tarihleri arasında uyguladığımız AB finansmanlı birinci kayıt dışı istihdamın teÅŸvik edilmesi projesinde edindiÄŸimiz tecrübeleri bir adım daha öne taşımak hedefindeyiz” dedi.

Ä°lk projede yaptıklarını anlatan Ä°lhan, “43 yerel projeye bölgelerinde kayıtlı istihdamı arttırmaları için hibe kaynak saÄŸlandı. Bu hibeler kapsamında 5 binden fazla kiÅŸi mesleki eÄŸitimler aldı. Yine etkinliklere katılan 3 binden fazla kiÅŸi ilk defa sigortalı olarak iÅŸe baÅŸladı. Yaklaşık 2 bin personelimiz ilgili taraflardan katılan çok sayıda temsilciler, bu konuda eÄŸitimler aldı. 43 il müdürlüÄŸümüz çeÅŸitli ihtiyaçları karşılandı. Sosyal güvenlik bilincini küçük yaÅŸta edindirmek amacıyla hazırlanan sosyal güvenlik kahramanı KÄ°T’in çizgi filmleri tüm ülkemizde yayınlandı. Farkındalık arttırma konferansları düzenlendi. Kurumumuz aracılığıyla 2017 sonu itibariyle toplam 76 avro dış kaynak transferi tüm projelerimiz aracılığıyla hibe olarak aynı zamanda ülkemize getirilmiÅŸ olacaktır. Bu miktarın 6 milyon 370 bin avrosu kurumumuz kapasite artırımı için kullanılmış, geriye kalan tutar ise sosyal taraflar ve vatandaÅŸlara hibe olarak kullandırılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bu projelerden Türkiye ve AB düzeyinde yayımlanan pek çok dokümanda bahsedilmesinin kendileri için gurur kaynağı olduÄŸunu kaydeden Ä°lhan, “Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 2012 ilerleme raporunda kurumumuzun görev alanına giren iÅŸçilerin serbest dolaşımı faslı altında sosyal güvenlik sistemlerinin koordinasyonlarında çok ciddi ilerlemeler kaydedildiÄŸi yer almaktadır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

PROJEYLE SÄ°VÄ°L TOPLUM KURULUÅžLARINA VE Ä°LGÄ°LÄ° YEREL KURUMLARA PROJELERÄ° Ä°ÇÄ°N 100 BÄ°N TL Ä°LE 350 BÄ°N AVRO ARASINDA HÄ°BE VERÄ°LECEK

2013 yılı Avrupa Komisyonu Ä°lerleme Raporu’nda da açıkça kurumun telaffuz edilerek kayıt dışı istihdama yönelik çabaların yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ettiÄŸi konularına da yer veriliÄŸini bildiren Ä°lhan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

15,5 milyon avro bütçeli KÄ°T-UP II projesiyle sivil toplum kuruluÅŸlarına ve ilgili yerel kurumlara hazırlamış olduÄŸu projeler için 100 bin TL ile 350 bin avro arasında deÄŸiÅŸen miktarlarda hibe verme imkanımız olmuÅŸ olacak. Teknoloji kullanımının yaygınlaÅŸtırılması ve ilgili birimlerin hareket imkanının geliÅŸtirilmesi için alımını yapacağımız 35 adet panelvan tipi araç ile Türkiye’nin ulaÅŸamadığımız yerlere ve bölgelerine ulaÅŸma imkanını elde etmiÅŸ olacağız. MüfettiÅŸ ve denetmenlerimizin kullanımına sunduÄŸumuz 2 bin adet tablet bilgisayar ile denetimlerin daha hızlı ve etkin gerçekleÅŸmesinde örnek bir uygulamayı da hayata geçirmiÅŸ olacağız. 2015 yılı kayıt dışı programımızda bir önceki yıla göre yüzde 300 oranında artmış bir ÅŸekilde özellikle kayıt dışı istihdam alanındaki teftiÅŸlere yöneleceÄŸiz. ”

EVDE ÇOCUK BAKIM HÄ°ZMETLERÄ° YOLUYLA KAYITLI KADIN Ä°STÄ°HDAMININ DESTEKLENMESÄ° PROJESÄ°”

Farkındalık artırma faaliyetlerini, kayıt dışı istihdam bilincini tüm toplumda yaygınlaÅŸtırmak istediÄŸine dikkati çeken Ä°lhan, “Hazırlıklarına son sürat devam ettiÄŸimiz baÅŸka bir projemizin de müjdesini sizinle paylaÅŸmak istiyorum. 2015 yılının başında uygulamaya koymaya hazırlandığımız Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın Ä°stihdamının Desteklenmesi Projemiz var. Bu proje ile çocuk sahibi olan en az 5 bin kadının iÅŸ yaÅŸamına dönmesi, aynı zamanda en az 5 bin çocuk bakıcısının kayıtlı olarak çalışmasını hedefliyoruz. Bu projenin arkasında yatan sebep ise kadınlarımızı iÅŸgücü piyasasında daha çok görmek ve daha çok yer almalarını saÄŸlamak ve buna destek vermektir. Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun istatistiklerine baktığımızda 2013 yılında kadınların istihdam oranı yüzde 27,1 düzeyindedir. Aynı yıl için iÅŸgücüne dahil olmayan 19 bin 523 kadının yüzde 59’unun ev iÅŸleriyle meÅŸgul olmaları sebebiyle istihdamda yer almadıklarını görüyoruz. Bu projeyle bir yandan kayıtlı istihdamı teÅŸvik ederken, bir yandan da kadınların istihdamının arttırılmasında etkin bir rol almaya hazırlanıyoruz” diye konuÅŸtu.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.