Dünya
Suriyelilere uluslararası yardım içler acısı
Uluslararası Af Örgütü, dün “Hayatta Kalma Mücadelesi: Türkiye’deki Suriye’den Gelen Mülteciler” başlıklı bir rapor yayınlayarak Türkiye’de sayıları 1.6 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin durumunu ele aldı, “uluslararası toplumun sağladığı insani yardımın içler acısı olduğu” açıklandı .
Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’dan oluÅŸan 5 ülkenin sayıları 3.2 milyon olan Suriyeli mültecilerin % 97’sini barındırdığı belirtilen raporda, dünyanın mülteci krizindeki ilgisizliÄŸi eleÅŸtirildi.
Türkiye AraÅŸtırmacısı Andrew Gardner, Türkiye’de resmi rakamlara göre 1.6 milyon Suriyelinin bulunduÄŸunu, ancak gayrıresmi tahminlere göre bu rakamın 2 milyona yakın olabileceÄŸini vurguladı. Mültecilerin sadece 220 bini 22 kampta yaşıyor. Gardner, “Kampların dışında yaÅŸamını sürdüren insanların çok büyük kısmı kendi baÅŸlarının çaresine bakmak mecburiyetinde . Büyük bir yokluk ve yoksulluktan bahsediyoruz” diye belirtti .
Raporda, “Türkiye, resmi olarak, Suriyeli mültecilere yönelik aleni kapı politikası uygulamaya devam ediyor. Ancak acil tıbbi ya da insani ihtiyaçları olmadıkları sürece, yanlarında pasaportu olmayanların Türkiye’ye resmi sınır geçiÅŸlerinden giriÅŸ yapmaları, rutin olarak engelleniyor” dendi.
Rapora göre en az 17 ÅŸahıs , sınır emniyet güçleri tarafından Aralık 2013 ile AÄŸustos 2014 arasında gerçek mermi kullanılarak öldürüldü. 14 yaşındaki Ali Özdemir, 2014’te Mayıs’ın 18’ini 19’una baÄŸlayan gece Türkiye sınırına yaklaşırken kafasından vuruldu. Ali’nin iki gözü de âmâ oldu.
Gardner, “Türkiye, Suriye’den gelen yüz binlerce mültecinin en yalın ihtiyaçlarını bile karşılama hususunda çırpınıyor. Uluslararası toplumun insani yardımı ise içler acısı biçimde çok fazla yetersiz fakat Türkiye’nin de yardımı talep edip buna imkan saÄŸlamak için daha fazlasını yapması lazım geliyor ” diye belirtti .
Henüz yorum yapılmamış.