Güncel
350 yıllık caminin yerinde bugün meyhane ve gece kulübü!
Beyoğlu’nda 1590’lı yıllarda inşa edilen ve 340 yıl boyunca hizmet veren tarihi Katip Mustafa Çelebi Camii’nin yerine yapılan binada bugün meyhane ve gece kulübü faaliyet gösteriyor.
Vakıf malı olan ve ‘Vakıf malları, ancak vakfedildikleri amaç doÄŸrultusunda kullanılabilir’ ÅŸeklindeki kanun maddesine raÄŸmen Tek Parti döneminde (1931) kasıtlı olarak ödenek verilmediÄŸi için kadro dışı bırakılan ve 10 yıl sonra 4 bin 10 liraya Åžükrü Bıkmaz adlı ÅŸahsa satılan Katip Mustafa Çelebi Camii’nin yerine inÅŸa edilen binada faaliyet gösteren meyhane ve gece kulübü sokaktan geçenlerin yüreÄŸini sızlatıyor. Çevrede oturan vatandaÅŸlar yaklaşık 350 sene ibadet edilen caminin yeniden ihya edilmesini istiyor.
Ä°nÅŸa edildiÄŸi tarihte vakfedilen Katip Mustafa Çelebi Camii’nin statüsünün deÄŸiÅŸtirilmesi veya satılması 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’na aykırı olmasına raÄŸmen, 1935 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce çıkarılan 2845 sayılı kanunla caminin satışına onay çıktı.
Nihayet daha yüzlerce cami gibi Katip Mustafa Çelebi Camii de Ä°smet Ä°nönü’nün CumhurbaÅŸkanlığı yaptığı 1941 yılında Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü tarafından 4 bin 10 lira bedel karşılığı Åžükrü Bıkmaz adlı ÅŸahsa satıldı. Camiyi satın alan Bıkmaz, tarihi mabedi yıktırarak yerine üç katlı bina yaptırdı. O bina bugün ‘Zarifi’ adıyla meyhane ve gece kulübü olarak kullanılıyor.
“VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ DURUMA EL ATMALI”
AraÅŸtırmacı Yazar Müfid Yüksel, asırlarca ibadethane olarak kullanılmış, vakfiyesi olan ve mahalleye ismini vermiÅŸ bir caminin yerinde bugün meyhane ve gece kulübü olmasının kabul edilemeyeceÄŸini belirterek, “Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü’nün, eski vakıf, arsa ve dini tesis alanı olanlarının tekrar satın alınıp kamulaÅŸtırılmasına imkan saÄŸlayan bir kanun var.
Yani Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü bu binayı bir bedel karşılı satın alabilir. Bu yeri kamulaÅŸtırabilir ve tekrar himayesine alarak dini tesis alanı inÅŸasının önünü açabilir. Ruhsat ile ilgili iÅŸlemler nedeniyle bu caminin ihyasına yönelik atılım yapması gereken kurumlar, BüyükÅŸehir ve BeyoÄŸlu Belediyeleridir. Bir de Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünün ciddi olarak duruma el atması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının da iÅŸ yerine verdiÄŸi ruhsatı iptal etmesi gerekiyor” dedi.
BELGELERDE KATÄ°P MUSTAFA ÇELEBÄ° CAMÄ°Ä°
Katip Mustafa Çelebi Camii, BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi 536 numaralı dosyada, 1906 yılında Osmanlı Devleti tarafından verilen, caminin arkasına Zarifi ailesi tarafından yaptırılacak olan dikimhane binasına ait izin belgesi bulunmaktadır. Belgede caminin bulunduÄŸu kısım kırmızı ile boyanmış ve yapılacak olan dikimhane inÅŸaatında caminin arsasına dokunulmaması ÅŸartı belirtiliyor.
BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi 516 numaralı dosyada, caminin hasar görmüÅŸ yerlerinin yenilenerek inÅŸasına dair düzenleme belgesi bulunmaktadır. 1927 tarihli Pervititch Sigorta haritalarında ‘DJAMI’ (camii) olarak yer aldığı görülüyor.
CAMÄ°, EMSALÄ° GÄ°BÄ° Ä°HYA EDÄ°LMEYÄ° BEKLÄ°YOR
Sirkeci Garı’nın yanındaki Merzifonlu Kara Mustafa PaÅŸa Camii de geçmiÅŸte yıkılarak meyhaneye yapılmıştı. 1980’li yıllara kadar meyhane olarak kullanılan bu cami, çevredeki vatandaÅŸların ve esnafın istekleri doÄŸrultusunda dönemin BaÅŸbakanı Turgut Özal’ın talimatı ile ihya edilmiÅŸti.
VatandaÅŸlar tarafından Katip Mustafa Çelebi Camii de yıkılan ve yerine meyhane yapılan Merzifonlu Kara Mustafa PaÅŸa Camii gibi ihya edilmesi bekleniyor. (Ä°HA)
YENÄ°AKÄ°T
Henüz yorum yapılmamış.