Bilim Teknoloji
Milyonlarca kart kullanıcısına büyük müjde!
Tüketici Derneği, yürürlüğe giren "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği"nin tahsis, hesap işletim, nakit avans çekim ücretleri gibi yasal hale gelen bazı bedellerin alınmasıyla ilgili maddelerinin iptali için Danıştay'da dava açacak.
DerneÄŸin Genel BaÅŸkanı Aydın AÄŸaoÄŸlu, yaptığı açıklamada, üreticilerin yıllardır bankalar tarafından maÄŸdur edildiÄŸini, BDDK'dan onları koruyacak bir yönetmelik beklenirken istismara yasal zemin hazırlayan bir düzenlemeyle karşılaşıldığını savundu.
Söz konusu yönetmeliÄŸin, bankaların tüketicilerden bazı kalemlerde ücret almasına yasal kılıf hazırladığını öne süren AÄŸaoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
"Yönetmelikle tahsis ücreti, hesap iÅŸletim ücreti gibi milyonlarca tüketicinin maÄŸduriyetine yol açan bir kısım bedellere yasal kılıf hazırlanmıştır. Avukatlarımız, TÜSODER Hukuk Komisyonu BaÅŸkanı Murat Emergen ve Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Yıldız, yönetmeliÄŸin her satırını incelemiÅŸ, tüketici aleyhine maddelerinin iptali için Danıştayda dava açılmasına karar verilmiÅŸtir. Bu yönetmelikte dosya masrafı, 'kredi tahsis ücreti' adıyla yasal kılınmaktadır. Dosya masrafı isim deÄŸiÅŸtirmiÅŸ ve 'kredi tahsis ücreti' olmuÅŸtur. Oysa Tüketici Kanunu, tüketicilere sunulan ürün ve hizmetlerin tüm vergiler de dahil olarak nihai fiyatının bildirilmesini zorunlu kılmaktadır."
"SPOR SALONUNA HER GÄ°RÄ°ÅžTE ÜCRET ÖDER GÄ°BÄ°"
AÄŸaoÄŸlu, yönetmelikle bankaların mükerrer ücret almasına da yasal dayanak saÄŸlandığını iddia etti.
Aslında ticari kuruluÅŸ olan ve yüksek yatırım maliyetiyle faaliyet gösteren bankaların, sunduÄŸu ürün ve hizmetlere karşı makul bir ücret tahsil etmek suretiyle kazanç saÄŸlamasının doÄŸal olduÄŸuna deÄŸinen AÄŸaoÄŸlu, "Ancak dava konusu olan yönetmeliÄŸe göre, hesabınızla ilgili belirlenen periyotlarla bir hesap iÅŸletim ücreti ödemenin yanında yaptığınız her iÅŸlem için de ayrı bir ücret ödenmesine imkan tanınmaktadır. Mesela, spor salonuna yıllık ücret karşılığında abone olup aynı zamanda burasını her kullandığınızda giriÅŸ ücreti ödemeniz nasıl kabul edilemezse bankacılık sektörünün yapısında bulunan havale, Elektronik Fon Transferi (EFT) ve benzeri ücretler de kabul edilemez" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
BaÅŸka bankanın Otomatik Para Çekme Makinesi (ATM) kullanıldığında ödenen ücretle ilgili düzenlemenin de kötüye kullanılabileceÄŸini dile getiren AÄŸaoÄŸlu, "ATM kullandırmayı gelir kapısı olarak düÅŸünmelerine ve uygulamalarına yol açabilecek bir düzenlemedir" ifadesini kullandı.
AÄŸaoÄŸlu, ATM'lerin varlık nedeninin, tüketicinin nakit taşımadan her an paraya ulaÅŸabilmesi ve teknolojinin saÄŸladığı bir kolaylık olarak niteledi.
Yeni Tüketici Kanunu uyarınca BDDK'nın, bankalar arası hakkaniyeti de gözeterek baÅŸka bankanın müÅŸterisine ATM'sini kullandıran bankaya yasanın ruhuna uygun ve tüketicileri koruyacak ÅŸekilde diÄŸerine ödeyeceÄŸi makul ve cüzi bir ücret belirleyip alması gerektiÄŸine dikkati çeken AÄŸaoÄŸlu, söz konusu cihazdan yararlandırmanın gelir kaynağı haline getirilmemesini istedi.
KREDÄ° KARTINDAN NAKÄ°T AVANSA Ä°LAVE ÜCRET
Kredi kartından nakit avans çekim ücretinin de tüketicinin maÄŸduriyetine yol açacağını ileri süren AÄŸaoÄŸlu, "Kredi kartından nakit avans çekimi, bilindiÄŸi üzere bankadan faizi karşılığında borç para almaktır. Faizle borç alan tüketici bu yönetmelikle ayrı bir külfetle karşılaÅŸacak, faiz dışında ücret ödemek suretiyle ek bir külfete katlanmak durumunda kalabilecektir. Faizle borç almanın ayrı bir ücreti de olmamalıdır" diye konuÅŸtu.
Yasal zorunluluk nedeniyle banka üzerinden yapılan iÅŸlemlerin de ücretsiz olması gerektiÄŸine iÅŸaret eden AÄŸaoÄŸlu, "Kira ödemesi, maaÅŸ hesabı, öÄŸrenci harcı, emekli aylığı, icra tahsilatı gibi yasal zorunluluk nedeniyle banka üzerinden yapılan iÅŸlemler de ücretsiz olmalıdır. DiÄŸer yandan aynı müÅŸterinin bankasının baÅŸka ÅŸubesinden üçüncü kiÅŸinin yatırdığı bedellerden de ücret alınması haksızlıktır" görüÅŸlerini iletti.
AÄŸaoÄŸlu, yönetmeliÄŸin 10'uncu maddesinin birinci fıkrası (kredi tahsis ücretini düzenleyen hüküm), 13'üncü maddesinin birinci fıkrası (hesap iÅŸletim ücretini düzenleyen hüküm) ile Ek-1 listesinde bulunan tahsis, hesap iÅŸletim, nakit avans çekim ücretleri, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına yapılan ödemelerle ilgili önce yürütmenin durdurulması ve ardından iptali için Danıştayda dava açacaklarını söyledi.
DAVA DÄ°LEKÇESÄ° 21 KASIM'DA VERÄ°LECEK
Davacının TÜSODER olduÄŸu, Danıştay BaÅŸkanlığına sunulmak üzere Ä°stanbul Nöbetçi Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlığına yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle 21 Kasım'da verilecek dilekçede davalı BDDK olarak gösterildi.
Yargıtay kararlarından alıntılar ile tüketicilerin yaÅŸayabileceÄŸi maÄŸduriyetlerin örneklerle anlatıldığı dilekçede, hesap iÅŸletim ücretiyle ilgili madde, "Bir koyundan birden çok post elde edilmesine yönelik bir düzenleme" ifadesiyle anlatıldı."
YENÄ°ÅžAFAK
Henüz yorum yapılmamış.