Sosyal Medya

YaÅŸam

Alkol firmaları yasal boşluğu kullanıyor

TAPDK, gece içki satışı yasağını çeşitli yöntemlerle delen alkol firmalarıyla ilgili olarak, çıkarılan yasanın bu işletmelerin kapanış saatine dokunmamasına bağladı




Alkol firmalarının, gece saatlerinde perakende alkol satışı yasağını, bulduÄŸu yeni yöntemlerle delmesi üzerine Dünya Bülteni tarafından yapılan "Alkol Yasağını Zincirle Deliyorlar" haberle ilgili Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu(TAPDK)'dan açıklama geldi. 

TAPDK'dan yapılan açıklamada, alkol satışını belli bir saatten sonra yasaklayan yasanın, sadece satışı yasakladığı, satışı yapan mekanların kapanış saatlerine karışmadığı hatırlatılarak satış yaptığı belirlenen iÅŸletmelere gereken cezai müeyyidenin uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, 4250 sayılı Kanunun perakende alkollü içki satış saatlerine sınırlama getiren 6’ncı maddesinin beÅŸinci fıkrası “Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.” ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸ olup, düzenlemede alkollü içki satışı yapılan iÅŸyerlerinin açılış/kapanış saatlerine iliÅŸkin kısıtlayıcı herhangi bir hüküm bulunmamaktadır." denildi. 

Alkollü içki satışı yapılan iÅŸyerlerinin açılış ve kapanış saatlerinin ise, yerel yönetimler tarafından belirlendiÄŸi anımsatılan açıklamada, "iÅŸyerinin kapanış saati ne olursa olsun 22:00 – 06:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapılması mevzuata aykırılık teÅŸkil etmekte ve Kanuna aykırı fiili tespit edilenler hakkında Kurumumuz tarafından (2014 yılı için: 30.454 TL’den 152.285 TL’ye kadar) idari para cezası uygulanmaktadır." ifadeleri kullanıldı. 

Åžu ana kadar alkol satışı yasasına uymayan yaklaşık 318 satıcıya idari yaptırım uygulandığı kaydedilen TAPDK açıklamasında, "yasal düzenlemeye riayet edilmesinin saÄŸlanması konusunda yerel makamlar ve Kurumumuz çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Anılan mevzuat hükümlerine aykırı olarak 22:00 – 06:00 arasında perakende alkollü içki satışı yaptığı iddia edilen iÅŸyerlerine iliÅŸkin ayrıntılı bilgilerin doÄŸrudan mahalli mülki amirliÄŸe yada mülki amirliÄŸe iletilmek üzere Kurumumuza gönderilmesi halinde gerekli denetlemelerin yapılması her zaman mümkün bulunmaktadır." denildi.

NE OLMUÅžTU?

Dünya Bülteni'nde daha önce yer alan haberde, alkol firmalarının, alkol satış yasağını açtıkları "Ekomini" isimi market zincirleriyle deldiÄŸi belirtiliyordu. Haberde, E. P. isimli alkol firmasının sahibi olan Tuncay Özilhan'ın sahibi olduÄŸu ÅŸirketin açtığı marketlerin gece yarısı saat 24.00'a kadar açık olduÄŸu belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.