Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu: Kudüs savaşını kazanacağız

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Kudüs'teki dün sabah bir sinagoga düzenlenen saldırının ardından "Kudüs savaşını" kazanma yemini edeken, saldırıda ölenlerin sayısı beşe yükseldi.



Kudüs'ün batısındaki sinagoga düzenlenen saldırıda iki Filistinli dört hahamı öldürdü.

Saldırıyı düzenleyen Filistinliler güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürülürken, olayda ağır yaralanan bir polis daha sonra hayatını kaybetti.

Netanyahu "bütün teröristlerle hesaplaÅŸacaklarını" söylerken, "bizi devletimizden ve baÅŸkentimizden söküp atmak isteyenler bunu baÅŸaramayacak" diye konuÅŸtu.

Sinagog saldırısı , Kudüs'te son altı yıldır yaÅŸanan en kanlı saldırı oldu.

'Kudüs için savaÅŸ'

Saldırganların evlerinin yıkılması talimatını veren Ä°srail BaÅŸbakanı "Kudüs için, ebedi baÅŸkentimiz için bir savaşın içindeyiz" dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı olayı "dua edilirken yapılan korkunç bir saldırı" diye tanımlarken, saldırıdan sonra Gazze Åžeridi'ndeki "sevinç çığlıklarını" kınadı.

Netanyahu Kudüs sokaklarında güvenlik önlemlerini arttıracaklarını söylemekle birlikte ayrıntı vermedi.

 

 

 

 

 

BaÅŸbakan Netanyahu Ä°srail halkına "birlik olma" çaÄŸrısı yaparken, "hiç kimse kanunu kendi eline almamalı, ruhlar kızgın kanlar kaynerken bile" dedi.

Netanyahu ayrıca "Batı dünyasındaki tüm liderlere çaÄŸrıda bulunuyorum. Bu katlima duyulan öfkeyi görmek istiyorum" diye konuÅŸtu.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama da saldırıyı kınadı ve "Masum sivillere karşı bu tür saldırıları hiçbir ÅŸey meÅŸru gösteremez" dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas da "Kutsal mekanlarında Yahudilere yapılan saldırı ve sivillerin öldürülmesi kim yaparsa yapsın kınanmalıdır" dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı ise Abbas'ın bu açıklamasının yeterli olmadığını savundu.

Netanyahu Abbas ve Hamas'ı önceki gün DoÄŸu Küdüs'te intihar ettiÄŸi söylenen Filistinli otobüs ÅŸoförünü "Yahudiler öldürdü" diyerek iftira atmakla suçladı.

Ailesi aracının içinde asılmış olarak bulunan otobüs ÅŸoförünün intihar ettiÄŸi yönündeki otopsi bulgularını reddetmiÅŸti.

Hamas sinagog saldısının otobüs ÅŸoförünün ölümüne misilleme olarak düzenlendiÄŸini açıklamıştı.

Barguti: Ä°srail 2,260 Filistinli öldürdü

Filistin Yasama Konseyi Üyesi Mustafa Barguti ise "Filistinli ya da Ä°srailli, dökülen her damla kandan Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun sorumlu olduÄŸunu" söyledi.

 

 

 

 

Barguti, "Size ve herkese ÅŸunu hatırlatmak istiyoruz. Bu yıl başından beri Ä°srail Ordusu ve yerleÅŸimciler Gazze ve Batı Åžeria'da 2,260 Filistinli öldürdü" dedi.

Sinagog saldırısı dün sabah saatlerinde çoÄŸunlukla aşırı dinci yahudilerin yaÅŸadığı Har Nof mahallesinde bulunan Bnrei Torah Kehilat Yaakof Sinagogu'nda gerçekleÅŸti.

Saldırganlar bir tabanca ve satır taşıyordu.

Olayda dört haham ölürken, olay yerine gelen ilk güvenlik görevlilerinden biri olan ve saldırıya uÄŸrayan bir trafik polisinin de daha sonra hastanede öldüÄŸü açıklandı.

Saldırının sorumluluÄŸunu Filistin Halk KurtuluÅŸ Cephesi'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları üstlendi.

Filistin kaynakları saldırganların DoÄŸu Kudüslü kuzenler Uday ve Ghassan Ebu Cemal olduÄŸunu açıkladı.

 

 

 

 

Kudüs'teki gerilim son dönemde yüksekti.

Mescid-i Aksa'nın Ä°srail tarafından geçici olarak ibadete kapatılması üzerine Filistinliler ile Ä°srailliler arasında gerginlik artmış, geçtiÄŸimiz haftalarda Batı Åžeria ve Tel Aviv'deki bıçaklı saldırılarda iki Ä°srailli ölmüÅŸ ve Ä°srail askerinin Batı Åžeria'da açtığı ateÅŸte de bir Filistinli hayatını kaybetmiÅŸti.

Filistinli bir otobüs ÅŸoförü ise dün, Kudüs'te Yahudi yerleÅŸimleri ve Filistin mahallelerine yakın bir yerde aracında asılı bulunmuÅŸtu.

Ä°srail polisi, dün ölen otobüs ÅŸoförü Yusuf Hasan el Ramuni'nin otopsi raporunun tamamlandığını ve intihar ettiÄŸinin kesinleÅŸtiÄŸini açıkladı.

Åžoförün ailesi ise Ramuni'nin Ä°srailli yerleÅŸimciler tarafından öldürüldüÄŸünü savunuyor.

Filistinliler 1967'den bu yana Ä°srail iÅŸgali altındaki DoÄŸu Kudüs'ün gelecekteki devletlerinin baÅŸkenti olmasını istiyor.

BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.