Sosyal Medya

'İsrail benden değil, gerçekten korkuyor'

Gazze saldırıları sırasında yüzlerce Filistinliyi tedavi eden ve İsrail'in bölgeye girişini yasakladığı Norveçli Doktor Mads Gilbert, Al Jazeera Türk'e verdiği mülakatta, "İsrail için güvenlik tehdidi, gerçeklerin ortaya çıkmasıdır" dedi.



Norveçli Doktor Mads Gilbert, Gazzelilerin ona adlandırdığı ismiyle 'Kahraman Doktor', Ä°srail'in bu yaz 51 gün süren ve 2000'den fazla Filistinlinin ölümüne sebep olan saldırıları sırasında yüzlerce Gazzeli yaralıyı tedavi etti.

Åžifa Hastanesi'nde haftalar boyunca gönüllü olarak çalışan, ona göre 'gerçek kahramanlar' olan Filistinli doktorlarla birlikte çalışan Mads Gilbert'in Gazze'ye giriÅŸi geçtiÄŸimiz hafta Ä°srail tarafından yasaklandı.

Ä°srail yönetimi gerekçe olarak 'güvenlik endiÅŸesini' gösterdi. Meslek hayatının büyük çoÄŸunluÄŸunu Gazze baÅŸta olmak üzere çatışma bölgelerinde insanlara yardım etmekle geçiren Mads Gilbert, Ä°srail'in getirdiÄŸi yasak ve Gazze'de yaÅŸananlarla ilgili telefonda Al Jazeera Türk'e konuÅŸtu.

Ä°srail hükümeti sizin Gazze’ye giriÅŸinizi neden yasakladı? Sizin buna yanıtınız ne oldu?

Öncelikle bu soruyu Ä°srail hükümetine sormanız gerekecek. Onlar bu yasağı koydu ve açıklamasını onlar yapabilir. Yalnız Norveç DışiÅŸleri Bakanlığı ve Norveç’in  Tel Aviv KonsolosluÄŸu'nun olayla ilgili Ä°srail’den açıklama talebine yanıtı ‘güvenlik gerekçesi’ oldu. Onların bize sundukları tek açıklama buydu. Norveç Hükümeti bu güvenlik nedenlerinin mahiyeti ile ilgili bir açıklama istedi ama bize aynı cevapla döndüler. Aynı Franz Kafka’nın romanlarında olduÄŸu gibi hiçbir cevap bulamadık. Benim bu olayı nasıl karşıladığım ile ilgili ise; "Bu olay Dr. Gilbert ile alakalı deÄŸil aslında bu Gazze ablukasıyla ilgili. Ä°srail, Filistinlililerin uluslararası topluma ve bu zor günlerinde ihtiyaç duydukları desteÄŸe ulaÅŸma hakkını reddediyor. Bu da çok ciddi bir meseledir.  Bugün ben peki yarın kim olacak? Ben Gazze’ye girilmekten men edilen ilk kiÅŸi deÄŸilim. BaÅŸka doktorlar, gazeteciler ve sanatçılar da var.

Ä°srail, BM’nin son Gazze savaşı ile ilgili görevlendirdiÄŸi insan hakları soruÅŸturma heyetini bile reddetti. Bu sadece Ä°srail’in uyguladığı Gazze ablukasının bir diÄŸer yüzü. Ä°srail, Gazze halkını sadece aç ve susuz bırakmakla yetinmiyor, onları uluslararası camiadan uzmanlar, doktorlar tarafından ziyaret edilme hakkından da mahrum bırakıyor. Bence bu tüm dünyaya Ä°srail iÅŸgaliyle ilgili gerçeÄŸini göstermiÅŸ oluyor. Ä°srail Filistinlilerin hayatını dayanılmaz bir hale sokmak istiyor. Ä°srail için gerçek güvenlik tehdidi,  Gilbert deÄŸil gerçeklerin ortaya çıkmasıdır. Gazze’nin içindeki çocukların, kadınların, hastanelerin, ambulansların gerçeÄŸiyle ilgili rakamlar ve resimler  dünyaya rapor edildiÄŸinde, ablukanın insanların hayatını nasıl etkilediÄŸi, bombardımanın nasıl kötü olduÄŸu anlatıldığında, bu Ä°srail için bir tehdit oluÅŸturuyor.

Bu durumun tek çaresi, ablukanın kaldırılması için bombardımanı durdurmak için ve Filistinlilerin uluslararası camiasına dâhil edilmesi için siyasi çözüm üretmek.

Uluslararası camianın, özellikle Batı’nın Filistin meselesine yaklaşımını nasıl buluyorsunuz? Ä°srail’e yönelik kınamaların bile az olmasını neye baÄŸlıyorsunuz? Dünya bu konuda ne yapmalı?

Öncelikle Norveç hükümeti bu konuda çok net bir tavır koydu. Ä°srail yetkilerine tekrar tekrar benim Gazze’ye giremeyiÅŸimin kabul edilemez olduÄŸunu dile getirdi. Bu çok iyi bir tavırdı. Norveç DışiÅŸleri Bakanlığı da aynı ÅŸekilde Ä°srailli yetkililerle iletiÅŸime geçti ve  bu kararı kabul etmediklerini ve kararın geri alınması gerektiÄŸini ifade etti.

Konuyla ilgili de birçok uluslararası tepki de oluÅŸtu, bunun da iyi bir iÅŸaret olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bence rüzgâr yön deÄŸiÅŸtiriyor. Ä°sveç hükümeti Filistin devletini tanımaya yönelik bir düzenlemeyi kabul etti. Bugün saÄŸcı eski bir Norveç BaÅŸbakanı olan Kare Willoch, Norveç hükümetine Filistin devletini tanıması için çaÄŸrı yaptı.

Yahudi kolonilerinde, bazıları yerleÅŸim diyor ama ben koloni diyorum, üretilen ürünlerin boykot edilmesi ve ona yaptırım uygulanmasına yönelik adımlar geniÅŸliyor.

ABD’de halkın Filistin davasına desteÄŸi her geçen gün artıyor.

Avrupa BirliÄŸi'nin, Ä°srail iÅŸgali altındaki Filistin topraklarındaki koloni bölgelerinde üretilen ürünlere boykot politikası daha çok netlik kazanıyor. Bence  tablo gayet olumlu. Ä°srail’in Filistin iÅŸgali dünyaca daha çok baskı altına alınıyor. Fakat Ä°srail her zamanki gibi görüÅŸme yanlısı tavır koymak yerine sadece vurmakla karşılık veriyor. Ä°srail dinlemiyor, tartışmıyor sadece vuruyor. Tartışmayı ÅŸiddetle karşılıyor. Bu Ä°srail’in alıştığımız tavrı.

Filistin meselesinde tavrını ortaya çok net bir ÅŸekilde koyan Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’dan, Türkiye’nin tıbbi kadroların Gazze’ye girmekten men edilmesini kabul etmediÄŸine yönelik bir açıklama yapmasını talep ediyorum.

Gazze’deki saldırılar sırasında Ä°srail'in uzuv kesilmesine neden olan, uluslararası hukuka göre yasak olan silahları kullandığına dair iddialar vardı. Siz hastanede böyle bir durumla karşılaÅŸtınız mı?

Çok fazla kol ve bacak kesilmesi  vakaları ve ÅŸarapnel yaralanmalarına, yanmalarına ÅŸahit olduk.  Ancak bu yaralanmalara hangi tip silahlarının neden olduÄŸuyla ilgili detaylara hakim olacak pozisyonda deÄŸildik. Gazze halkına karşı kullanılan ve uluslararası hukuka göre yasadışı olan silahlar arasında öncelikle orantısız askeri güç kullanımı geliyor. Ortaya çıkan rakamlar da bu durumu çok net gösteriyor. 2 bin 100’den fazla Gazzeli öldürüldü, sadece 71 Ä°srailli öldü ve bunlardan sadece 4’ü sivildi. Ä°kinci olarak da yine uluslararası hukuka aykırı olan büyük çapta toplu cezalandırma, elektrik ve enerji kaynaklarındaki kesintiler, gıda ulaşımının kesilmesi, meskun alanların bombalanması gibi durumlar. Ä°ÅŸte tüm bunlar Ä°srail’in kullandığı hukuk dışı silahlardır. Burada asıl mesele hukuksuz iÅŸgal ve aşırı, orantısız askeri gücün kullanılmasıdır.

Ä°srail BM’nin Gazze’ye göndermeye kararlaÅŸtırdığı insan hakları soruÅŸturma heyetiyle iÅŸbirliÄŸi yapmayacağını açıklamıştı. Sizce bunun nedeni nedir?

Sebep ÅŸu, gerçeklerden korkuyorlar. GerçeÄŸin ortaya çıkmasından korkuyorlar. Bana aktivist diyorlar ama ben bir doktorum, Türkiye’de ABD’de ya da Ä°srail’de tıp okuyan bütün öÄŸrencilere sorun, bizim iÅŸimiz sadece tedavi etmek deÄŸil aynı zamanda önlemektir. Önlemek, tedaviden çok daha önemlidir. Gazze’de Filistinli doktorlarla beraber yaralıları tedavi ederken ÅŸu soruyu sormam gerekiyordu, bunların yaÅŸanmasına nasıl engel olabiliriz? EÄŸer Ä°srail Gazze halkını bombalamak yerine siyasi bir çözüme yanaÅŸsaydı, bu yaz Gazze’de her yaralanmanın her ölümün önüne geçilebilirdi. Benim iÅŸim de sadece insanları bandajlamak deÄŸildir, olan biteni önlemektir. Burada insanların neden olduÄŸu bir durum var. Buna engel olmak insanları bandajlamaktan daha önemlidir. EÄŸer bunu yapmasaydım ben kötü bir doktor olurdum.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.