Türk Lirası (TL), son bir aylık dönemde dolara karşı yüzde 1'in üzerinde deÄŸer kazanarak, tüm geliÅŸmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi.
GeliÅŸmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı son bir aylık performansı deÄŸerlendirildiÄŸinde, TL yüzde 1,4'lük deÄŸer kazancıyla geliÅŸmekte olan ülke para birimleri arasında en güçlüsü oldu. Rus Rublesi ise aynı dönemde dolar karşısındaki yüzde 14'lük düÅŸüÅŸüyle en kötü performansı gösterdi.
ABD'den gelen olumlu makroekonomik veriler, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geniÅŸlemeci adımlarının ardından doların diÄŸer para birimleri ve emtialara karşı güçlü seyri bu hafta da devam etti. Küresel piyasalarda büyümeye iliÅŸkin endiÅŸeler de dolara olan talebi artırırken, yatırımcıların güvenli liman olarak doları tercih etmeleri dikkati çekti.
Son bir aydır yükseliÅŸ trendinde olan dolar endeksi (DXY), haftanın son iÅŸlem gününde 88,28 ile 4,5 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Haftanın ilk iÅŸlem gününe 2,2578 seviyesinden baÅŸlayan dolar/TL ise hafta içinde en yüksek 2,2717'ye çıktıktan sonra geliÅŸmekte olan para birimlerinden pozitif ayrışarak 2,2257'ye kadar geriledi.
Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde izlediÄŸi etkin likidite politikası, petrol ve diÄŸer emtia fiyatlarındaki düÅŸüÅŸler ve makroekonomik verilerdeki düzelme sayesinde Türk Lirası'nın dolara karşı geliÅŸmekte olan diÄŸer ülke para birimlerine göre daha iyi performans gösterdiÄŸini ifade ediyor.
Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 3-4 aralığında bir büyüme performansı göstermesini beklediklerini dile getiren analistler, cari açıktaki düÅŸüÅŸ eÄŸilimi de göz önüne alındığında Türkiye'nin küresel sermaye akımları için cazip olabileceÄŸini dile getiriyor.
Dolar/TL'nin yıl sonuna kadar 2,20-2,25 aralığında hareket etmesini beklediklerini aktaran analistler, petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesi durumunda dolar/TL'nin 2,20'nin altına gerilemesinin söz konusu olabileceÄŸini ifade ediyor.
- "Yabancılar dövizde satış tarafında"
ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, dolar/TL kurunda gerileme oldukça kurumsal yerli yatırımcılardan talep geldiÄŸini ve o nedenle kurda çok hızlı bir geri gekilmenin olmadığını söyledi.
Petrol fiyatlarındaki gerilemenin TL'yi pozitif etkilediÄŸini dile getiren Metin, TL'nin diÄŸer geliÅŸmekte olan ülke para birimlerine ayak uydurmadığını ve pozitif tarafta kaldığını belirtti. Hafta içinde 2,2371 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL'nin kurumsal taleple birlikte 2,2487'ye kadar yükseldiÄŸini ifade eden Metin, "TL'de kısa vadede tekrardan bir bozulma beklemiyorum. Dolar/TL'de yukarda 2,2550 ve aÅŸağıda 2,2360 seviyelerinin önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. EÄŸer bu konjonktürde dolar/TL 2,2360 seviyesini kırarsa petrol fiyatlarının da desteÄŸiyle ciddi düÅŸüÅŸler görebiliriz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"Yabancı tarafında alım görmüyoruz. Aksine bono faizlerinde biraz gerileme var. Bu gerilemenin yarattığı bono tarafında yaÅŸanan giriÅŸle beraber yabancıların dövizde daha çok satış yaptığını görüyoruz" diyen Metin, alım fırsatı konusunda ise kurda biraz daha düÅŸüÅŸ olabileceÄŸini ve 2,20'nin altına inmesi durumunda kısa vadede kurumsal taraflar için alım fırsatı doÄŸabileceÄŸini ifade etti.
Burçin Metin, kısa vade için yukarı yönlü sert bir hareketin olmayacağını, dolar/TL'nin bu yılı 2,20-2,22 seviyesinden kapatacağını, piyasanın yılın geri kalanında Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklemediÄŸini ve kurda 2,30'ların üzerine çıkılmayacağını tahmin ettiÄŸini belirtti.
- "Dolar/TL'de 2,20-2,25 seviyeleri orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak görülebilir"
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise doların seyri açısından dolar endeksinin (DXY) takip edilmesi gerektiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Dolar endeksi Fed'e baÄŸlı olarak 88'in üzerinde kuvvet kazanırsa ya da 91-92'yi görürse dolar/TL tarafında da TL'nin zayıfladığına iÅŸaret olacaktır. Dolar/TL kurunda 2,25 pivot seviye. Bu seviyenin üzerinde kaldıkça, 2,2630'lar test edildikçe her ihtimalde 2,28-2,30'lar görülebilir. Dolar/TL'de 2,30'lar geçilmedikçe sorun yok. Kısa vadede 2,30 seviyesi geçilecek olursa 2,50'lere kadar hareket geniÅŸleyebilir."
Dolar/TL kurunun 2,25'in altında kaldığı sürece 2,23'ün ara destek ve 2,20'lerin hedef olacağını öngören Paksoy, 2,20-2,25 seviyelerinin orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak görülebileceÄŸini ifade etti.
Cüneyt Paksoy, Fed'e baÄŸlı olarak 2015 yıl sonuna kadar doların yükseliÅŸlerde ara ara mola verse de yukarı yönlü hareketini sürdüreceÄŸini söyledi.
Kaynak : AA
Henüz yorum yapılmamış.