Sosyal Medya

Coğrafyamız

Afganistan ve Pakistan arasında yeni anlaşmalar

Eşref Gani'nin İslamabad ziyareti sırasında Afganistan ve Pakistan arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkartmayı hedefleyen anlaşmalar imzalandı.



Afganistan Devlet BaÅŸkanı Muhammed EÅŸref Gani, ülkesi ile Pakistan arasındaki iliÅŸkileri 13 yıldır etkileyen engellerin son 3 günde aşıldığını söyledi.

Devlet BaÅŸkanı seçildikten sonra Pakistan'a ilk resmi ziyaret gerçekleÅŸtiren Gani, Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif ile bir araya geldi. Ä°ki lider, daha sonra ortak basın açıklaması yaptı.

Gani, "Ekonominin ilerlemesi için son 3 günde büyük adımlar atıldı. Afganistan ve Pakistan arasındaki son 13 yıldaki engelleri 3 günde aÅŸtık" dedi.

Pakistan ve Afganistan arasında sadece enerji alanında deÄŸil, doÄŸalgaz projeleri, altyapının kalkınması, yol inÅŸaatı gibi alanlarda da ikili iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirileceÄŸinin altını çizen Gani, "Ä°hmal edilmiÅŸ fakir halklarımızın yaÅŸam düzeyini geliÅŸtirmek asıl hedeflerimizden biri olacaktır. Afganistan'daki istikrarsızlık Pakistan'ı etkileyecektir, aynı ÅŸekilde Pakistan'daki istikrarsızlıktan Afganistan etkilenecektir" diye konuÅŸtu.

Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkilerde yeni sayfanın açıldığına vurgu yapan Gani, "Ä°kili anlaÅŸmaların gerçeÄŸe dönüÅŸmesi için saÄŸlam bir temel attık. Mazideki ÅŸeylerin geleceÄŸimizi tahrip etmesine müsaade etmemek için güvenlikle alakalı kapsamlı diyalog baÅŸlattık" dedi.

Pakistan ve Afganistan iliÅŸkilerinde, terörle mücadele kapsamında Taliban ve El Kaide unsurları sebebiyle gerilim yaÅŸanıyor. Afganistan Devlet BaÅŸkanı Gani'in ziyareti sırasında terörle mücadelede ortak iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için sınırdaki mekanizmanın ve istihbarat paylaşımının daha da üst seviyeye çıkarılmasına yönelik anlaÅŸmaya varıldığı bildirildi.

Pakistan BaÅŸbakanı Åžerif, Pakistan ve Afganistan'ın aşırı gruplar ve terörizm gibi tehditlerle karşı karşıya olduÄŸunu, ikili iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi için büyük potansiyelin mevcut olduÄŸunu belirterek ÅŸunları söyledi. 

"Ä°ki ülke arasındaki sınır güvenliÄŸi, savunma, rehabilitasyon, ticari ve ekonomi alanlarındaki büyük fırsatları deÄŸerlendirmeliyiz. Ülkelerimizin Maliye Bakanları bu hedefin elde edilmesi doÄŸrultusunda zaten olumlu bir adım attılar. Ä°ki milyar dolarlık ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartmayı hedefleyen anlaÅŸmalar imzalandı".

BaÅŸbakan Navaz ve Afganistan Devlet BaÅŸkanı Gani, daha sonra Åžalimar Kriket Sahası'nda Afganistan-Pakistan milli takımları arasında oynanan kriket maçını izledi. Maçın ardından Afganistan milli takımının galibiyet kupası, düzenlenen seremoni ile Gani tarafından verildi ve iki lider oyuncularla hatıra fotoÄŸrafı çektirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.