Sosyal Medya

YaÅŸam

Dikkat! Sosyal medya evliliklere göz dikti!

Toplum üzerinde çeşitli etkiler oluşturan, davranışları ve zihinleri manipüle etme kabiliyetine sahip olan sosyal medyanın, çiftlerin boşanmasına yol açmak gibi bir kabiliyeti(!) daha keşfedildi.



Günümüzde sosyal medyanın boÅŸanma üzerindeki etkisi gözle görülür biçimde arttı. Ä°nsanların eÅŸlerine ayıracakları zamanı, bilgisayar başında; sosyal paylaşım sitelerinde geçirmeleri ve bu mecralarda yaÅŸanan sanal iliÅŸkilerden dolayı eÅŸler birbirinden soÄŸumakta, uzaklaÅŸmakta hatta boÅŸanma sürecine girmekteler.

BOÅžANMA DAVALARININ YENI DELÄ°L KAYNAÄžI: “SOSYAL MEDYA”  

Aldatma ile sonuçlanan boÅŸanma davalarında dijital ortamdan elde edilen elektronik deliller; yazışmalar, resim, video kayıtları vb. paylaşımlar, mahkemeler tarafından delil olarak kullanılmaya baÅŸlandı. Hatta boÅŸanma davalarında eÅŸlerden birinin talebi üzerine mahkemeler, sosyal medyada kiÅŸilerin yazışmalarını ve yapılan iletiÅŸimi tespit etmek üzere bilirkiÅŸilere baÅŸvuruyor.(dedektiflik.com) Yapılan araÅŸtırmalar, son dönem boÅŸanma davalarındaki aldatma suçunun incelenmesi için elde edilen dijital verilerde, sosyal medya kullanım oranının yüksek olduÄŸunu ortaya koyuyor.

ÜLKEMÄ°ZDEKÄ° BOÅžANMA ORANLARI VE SOSYAL MEDYA KULLANIM ORANLARI 

Sosyal medyanın boÅŸanmalardaki etkisi uzmanlar tarafından çeÅŸitli ÅŸekillerde vurgulanıyor. Ä°statistikler, Türkiye’de son 10 yılda boÅŸanmaların artış gösterdiÄŸini gözler önüne sererken. TÜÄ°K tarafından açıklanan verilere göre, 2011’de boÅŸanan çift sayısı 120 bin 117 kiÅŸiyken, 2012’de 123 bin 325, 2013’te 125 bin 305 kiÅŸiye ulaÅŸtı. BoÅŸanmanın en sık görüldüÄŸü bölge Ege, en az görüldüÄŸü bölge ise Orta- DoÄŸu Anadolu. Ä°l bazında ise geçen yıl en yüksek boÅŸanma 27 bin kiÅŸiyle Ä°stanbul’da gerçekleÅŸti. (TÜÄ°K)

Sosyal medya kullanım oranlarına gelinceE-marketer sitesi tarafından hazırlanan listeye göre; Türkiye’de 11.3 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor. Türkiye Twitter kullanımında, %31.1’lik yaygınlık yüzdesi itibariyle dünyada birinci sırada yer alıyor. Facebook’ta ise 30.6 milyonluk kullanıcı sayısı ile Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada yer alıyor. (Teknolojioku)

Ä°LGINÇ BÄ°R AYRINTI… 

Ä°stanbul, Türkiye’deki Facebook kullanımında, 9.6 milyonluk üye sayısıyla, iller bazında birinci sırada yer almakla birlikte, boÅŸanma sayısında da 27 bin kiÅŸiyle de yine birinci sırada yer almakta.

UZMANLAR NE DÄ°YOR?

Psikolog Suna Akgün: “Sosyal medyadaki iletiÅŸimin yaygınlığıyla aldatmalar arttı. EÅŸler evliliklerinde beklentilerini elde edemediklerinde daha kolay aldatır oldular”

Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Uzmanı Muharrem Çetin: “Sosyal medyada; evlilik nasıl normal bir süreçse boÅŸanma da aynı ÅŸekilde normal olarak görülüyor”

Prof. Dr. Erol Göka: “Batılı hayat tarzı ülkemize gelip yerleÅŸti. Dolayısıyla Türk aile yapısı bozulmaya baÅŸladı”(Haber7)

 KUR’AN VE SÜNNET BOÅžANMAMAYI TEÅžVÄ°K EDÄ°YOR

Ä°slam dininde boÅŸanmak, hoÅŸ görülmeyen bir durumdur. Ayet ve Hadisler çiftlere boÅŸanmak yerine, sabır göstererek evliliklerini sürdüme tavsiyesinde bulunmakta: BoÅŸanma ile ilgili ayet ve hadislerden bazıları ise ÅŸu ÅŸekilde: 

EÄŸer bir kadın, kocasının ilgisizliÄŸinden veya ondan yüz çevirip uzaklaÅŸmasından korkarsa, barış ile aralarını bulup düzeltmekte ikisi için sakınca yoktur. Barış daha hayırlıdır. Nefisler ise ‘kıskançlığa ve bencil tutkulara’ hazır (elveriÅŸli) kılınmıştır. EÄŸer iyilik yapar ve sakınırsanız, ÅŸüphesiz, Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır.(Nisa/128)

 (Kadın ile kocanın) Aralarının açılmasından korkarsanız, bu durumda erkeÄŸin ailesinden bir hakem, kadının da ailesinden bir hakem gönderin. Bunlar, (arayı) düzeltmek isterlerse, Allah da aralarında baÅŸarı saÄŸlar. Åžüphesiz, Allah, bilendir, haberdar olandır.(nisa suresi / 35)

Hz. Peygamber (sav):  “Allah teâlâ’ya, helal kıldığı ÅŸeylerin en sevimsizi talaktır(boÅŸanmaktır)”buyurmuÅŸtur. [Ä°bn Mâce, Nikâh 1]

 “Herhangi bir kadın, gereksiz yere, kocasından boÅŸanmayı isterse, Cennetin kokusu ona haram olur.”(Ebu Davud, Talâk, 18; Ahmet b. Hanbel, 5:277)

 Peygamber efendimiz birgün hanımını boÅŸama konusunda, kendisine danışmaya gelen azadlı kölesi Zeyd’e, Hz. Peygamber (as)’in “eÅŸini yanında tut, Allah’tan kork!” (Ahzab, 33:37) buyurmuÅŸtur. (Tirmizi, Tefsiru’s-Süre-34, 14)

 Yine, hanımı saliha bir kadın olduÄŸu halde29 boÅŸama niyetiyle kendisine danışmaya gelen, Medine mihmandarı olmuÅŸ Ebu Eyyüb’a, “Ey Ebu Eyyüb, Ümmü Eyyüb’u boÅŸama büyük günahtır.”’30 diyerek boÅŸamasını engellemeye çalışır. (Ebu Davud, Süleyman b. EÅŸ’as, el-Merasil)

 Ä°slam toplumu olmaktan uzaklaÅŸan ülkemizde, Ä°slam’ın temel prensiplerinden biri olan evlilik bağı hızla azalmaktadır. Her geçen gün türlü sebeplerle boÅŸanma oranı artmaktayken, bir de sosyal medya faktörünün ortaya çıkması, gelecek için endiÅŸe veriyor.

Haber: Furkan Hasdemir / Ä°SLAM VE Ä°HSAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.