Sosyal Medya

Güncel

Kobani eylemlerinde toplam 386 kişi tutuklandı

Adalet Bakanı Bozdağ, Kobani bahane edilerek yapılan izinsiz gösterilerde 1598 şüpheli hakkında 73 soruşturma açıldığını, gözaltına alınan 894 kişiden 386'sının tutuklandığını söyledi



Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, Kobani bahane edilerek 6-7 Ekim'de yapılan izinsiz gösterilerde bin 598 ÅŸüpheli hakkında 73 soruÅŸturma baÅŸlatıldığını, 894 kiÅŸinin gözaltına alındığını, 386 kiÅŸinin tutuklandığını açıkladı. 

Hakim ve savcı maaÅŸlarında artış, soruÅŸturma usullerinde deÄŸiÅŸiklik, makul ÅŸüphe üzerine yer ve üst araması, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısının artırılmasını içeren düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüÅŸülmesine TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediliyor. 

Komisyonun üçüncü günkü toplantısında, avukatların soruÅŸturma dosyalarına eriÅŸiminin kısıtlanmasına iliÅŸkin düzenleme ele alındı.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, düzenlemenin savunma hakkıyla ilgisinden dolayı çok önemli olduÄŸunu ifade etti. Avukatların düzenlemenin mevcut haliyle kalmasını istediÄŸini anlatan Dibek, madde üzerinde bütün siyasi partilerin oy birliÄŸi deÄŸiÅŸiklik yapılmasının yararlı olacağını söyledi. 

Adalet Bakanı BozdaÄŸ, bu düzenlemenin daha önce de komisyona geldiÄŸini anımsatarak, eleÅŸtirileri karşılayan formül bulabilmek için çok çalıştıklarını, ancak bunların amacı karşılamadığını ifade etti. Özellikle terör soruÅŸturmalarında ÅŸüphelilerin diÄŸer baÄŸlantılı soruÅŸturmaları da takip ederek, buna göre hareket ettiÄŸini kaydeden BozdaÄŸ, Cumhuriyet savcılarının soruÅŸturmaları sonuçlandırmada büyük zorluklarla karşı karşıya olduÄŸunu vurguladı. Bu düzenlemeye ihtiyaç olduÄŸunu dile getiren BozdaÄŸ, "Yoksa örgütlü suçlara dönük soruÅŸturmaları baÅŸarıyla yürütme imkanımız yok" dedi.

CHP'nin, avukatların dosyaya eriÅŸiminde kısıtlama verilecek kısıtlama kararının 2 ayla sınırlanması ve sürenin birer ay uzatılmasını içeren önergesi kabul edilmedi. 

AK Parti, kısıtlama kararının kapsamını daraltan ve belli suçlarda geçerli olmasına imkan tanıyacak önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre avukatın dosya içeriÄŸini inceleme ve belgelerden örnek alma yetkisi, soruÅŸturmanın amacını tehlikeye düÅŸürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek. 

Bu kısıtlama, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliÄŸine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin iÅŸleyiÅŸine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, silah kaçakçılığı, Bankacılık Kanunu'ndaki zimmet suçu, kaçakçılık suçlarında geçerli olacak. 

Kısıtlama, yakalanan kiÅŸinin ya da ÅŸüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkiÅŸi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diÄŸer adli iÅŸlemlere iliÅŸkin tutanaklar hakkında uygulanmayacak. 

Avukat, iddianamenin kabul edildiÄŸi tarihten itibaren dosya içeriÄŸini ve muhafaza altına alınan delilleri inceleyebilecek, tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız alabilecek. 

"OLAYLARDA 29 KİŞİ ÖLDÜ"

Maddenin kabul edilmesinin ardından CHP'li Dibek, BozdaÄŸ'a, 6-7 Ekim'deki Kobani bahanesiyle izinsiz gösterilerde gözaltına alınan ve tutuklananların tam sayısını sordu. 

Adalet Bakanı BozdaÄŸ, Kobani bahane edilerek yapılan izinsiz gösteriler sonucu  bin 598 ÅŸüpheli hakkında 73 soruÅŸturma açıldığını belirtti.

Olaylarla ilgili 894 kiÅŸinin gözaltına alındığını, 386 kiÅŸinin tutuklandığını açıklayan BozdaÄŸ, 244 kiÅŸi hakkında adli kontrol kararı verildiÄŸini, 5 kiÅŸinin tahliye edildiÄŸini kaydetti. BozdaÄŸ, olaylarda 29 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini söyledi. 

Ä°stinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi halinde çok sayıda hakim ve savcıya ihtiyaç olacağını da ifade eden BozdaÄŸ, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'na yaptıkları sunumda bu konunun gündeme geldiÄŸini, bunun üzerine DavutoÄŸlu'nun bu ihtiyacı karşılayacak adımların süratle atılması talimatı verdiÄŸini anlattı. BozdaÄŸ, bu yıl 3 bin 500 civarında hakim ve savcı alacaklarını, ancak mülakatların 2015'te mümkün olacağını, gelecek yıl da 3-5 bin civarında hakim ve savcı almayı planladıklarını kaydetti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.