Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hayat koridorunda tehlike sürüyor

Suriye’de rejim karşıtı muhalefetin en önemli merkezi durumundaki Halep’te ordu güçlerince bir yıl önce başlatılan kuşatma harekâtı sürüyor. Al Jazeera Türk çatışma bölgesine girdi.



Åžehrin yüzde 45 ila 50’lik bir bölümünü kontrol eden muhalifler ellerinde kalan son geçiÅŸ noktası olan Sifet-Handerat mevkiinde Esed güçlerine karşı direniyor.

Ordu güçlerinin Hanasır’dan bir yıl önce baÅŸlattığı kuÅŸatma operasyonu 90 kilometrelik bir hat boyunca sürdü. Rejim, sırasıyla Hanasır, Sifira, Düverine, Halep Havalimanı, Nekkarin, Åžeyh Yusuf, Sanayi ve Halep Merkez Cezaevi'ni ele geçirdi.

Handerat Muahayyem mevkii ve Sifet köyü çatışmaların en sıcak yaÅŸandığı iki bölge. Halep’in batı bölgesinde bulunan muhaliflerin tek baÄŸlantı yolu olan Kastillo geçidi Esed güçleri tarafından gerçekleÅŸtirilecek 1-1,5 kilometrelik muhtemel bir ilerlemeden sonra güvenli yol özelliÄŸini kaybedecek.

Suriyeli muhalif grupların Halep'in merkeziyle olan baÄŸlantısı, Leyramon bölgesiyle Handerat arasında kalan 4 kilometre geniÅŸliÄŸindeki dar bir koridor vasıtasıyla devam ediyor.

Cephede bulunan muhalif birlik komutanları gerekli silah desteğinin sağlanmaması halinde direnmelerinin zor olduğunu belirtti.

Ayrıca Halep’ in direniÅŸ için taşıdığı öneme vurgu yapan komutanlar her ÅŸeye raÄŸmen Esed ve destekçilerini püskürtmekte kararlı olduklarını söyledi.

Åžii milisler bölgede

Muhalifler daha önce karşılarında Esed ordusu bünyesinde savaÅŸan Irak, Ä°ran, Lübnan ve Yemen’den gelen Åžii milislerin bulunduÄŸunu ancak Handerat’ta Afganistan’dan gelen Åžii milislerin bulunduÄŸunu belirtti.

65 kilometrelik Kilis Öncüpınar sınır kapısı ile Halep arasındaki mesafe savaÅŸ öncesi 45 dakikada kat edilebiliyorken ÅŸimdi bu yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

KuÅŸatma ÅŸehrin dışında sürerken, 2 milyon insanın yaÅŸadığı Halep’te akaryakıt, tüp, ÅŸeker ve benzeri ürünlerin de fiyatları yüzde 45 zamlanmış durumda.

ElektriÄŸin yaklaşık 1,5 yıldır hiç olmadığı, suyun ise sık atılan varil bombalarından dolayı büyük güçlüklerle temin edildiÄŸi Halep’te kış ÅŸartlarında ısınma sorunu da sivillerin en büyük kaygıları arasında.

Göç dalgası kapıda mı?

Halep'ten baÅŸlayıp Kilis'e uzanan 65 kilometrelik hat aynı zamanda muhaliflerin Türkiye ile tek baÄŸlantı noktasını oluÅŸturuyor ve bu hat boyunca yayılan bölgelerde hâlâ büyük bir nüfus yaşıyor. Halep'in tamamen rejimin kontrolüne geçmesi bir yandan muhalifleri Türkiye sınırına doÄŸru çekilmek zorunda bırakacak, bir yandan ise Türkiye'ye doÄŸru büyük bir göç dalgasının yaÅŸanmasına neden olacak.

Åžam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir ÅŸekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuÅŸatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaÅŸanmıştı.

KuÅŸatma altında tuttuÄŸu bölgelere ilaç ve gıda giriÅŸine izin vermeyen rejim güçleri, bu ÅŸekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiÅŸ, varılan anlaÅŸma ile bölgeye gıda ve insani yardım giriÅŸine bir süre izin verilmiÅŸti.

 

 
 

 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.