Sosyal Medya

Güncel

Ankara Kırım Tatarları için çözüm arıyor

Ukrayna'yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kırım'ın Rusya tarafından ilhakını reddettiklerini, bu koşullarda Yarımadadaki Tatarlara nasıl yardım edebileceklerini Kiev'deki yetkililerle görüştüklerini söyledi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Kırım'ın ilhakını kesinlikle tanımayacağını belirterek, "Tanıma olmadan Kırım Tatarlarına yapabileceÄŸimizi Ukraynalı yetkililerle görüÅŸüyoruz" dedi.

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ukrayna'nın baÅŸkenti Kiev'de Ukraynalı mevkidaşı Pavlo Klimkin ile Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun üçüncü toplantısına katıldı. 

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen ÇavuÅŸoÄŸlu'nun gündeminde Kırım Tatarları da vardı.

27 Åžubat 2014'te Rusya yanlısı milislerin Ukrayna'ya baÄŸlı özerk cumhuriyet olan Kırım'daki parlamentoyu iÅŸgal etmesinin ardından düzenlenen tartışmalı referandumla Yarımada tek taraflı olarak Rusya'ya tarafından ilhak edilmiÅŸti. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, Ankara'nın bugüne kadarki pozisyonunu koruyarak Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸünden yana olduklarını ve Kırım'ın ilhakının yasadışı olduÄŸunu bir kez daha vurguladı. 

ÇavuÅŸoÄŸlu, görüÅŸmede ikili iliÅŸkilerin yanında bölgesel konuları, Kırım ve Kırım Tatarlarının durumunu da deÄŸerlendirdiklerini söyledi. ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kırım Tatarlarının durumu Türkiye'yi yakından ilgilendirmektedir. Onlar, maalesef bugün de facto yönetim tarafından baskı altında tutulmaktadır" dedi. 

Ankara Kırım Tatarlarına desteğin yolunu arıyor

Moskova ve Kırım parlamentosu referandum sonucuna dayanarak Kırım'ın Rusya Federasyonu'na baÄŸlı bir cumhuriyet olduÄŸunu savunuyor. Bu Türkiye gibi Batı ülkeler tarafından da tanınmıyor. 

Bu koÅŸullarda Ankara'yı asıl endiÅŸelendiren konu ise bölgedeki Kırım Tatarlarına destek. ÇavuÅŸoÄŸlu bunun için resmi ve gayri resmi kanallardan bazı kurumları devreye sokmayı deÄŸerlendirdiklerini belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu: 

"Kırım'ın illegal bir ÅŸekilde ilhakını kesinlikle tanımıyoruz ve tanımayacağız. Tanıma olmadan Kırım Tatarlarına yapabileceÄŸimizi Ukraynalı yetkililerle görüÅŸüyoruz. Heyetlerarası görüÅŸmemizde de bunu deÄŸerlendirdik. ÖrneÄŸin, TÄ°KA'nın ve Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın bu bölgedeki kurumlarının nasıl hizmet edebileceÄŸini deÄŸerlendiriyoruz. Yine oradaki halkların durumunu doÄŸrudan görmek için gayriresmi bir heyet gönderilmesi de gündemde. Biz bu ilhakın tanınmasına karşıyız ama bölgedeki halkların da tam anlamıyla izole olmaması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz ve bu konudaki adımlarımızı Ukrayna ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde, görüÅŸ alışveriÅŸi yaparak atmak istiyoruz."

KTMM'nin faaliyetleri 

Yarımadada yaÅŸayan 200 binden fazla Kırım Tatarı'nı temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) geçen aylarda Rus asker tarafından basılmış ve çalışmalarına devam etmesi engellenmiÅŸti. 

ÇavuÅŸoÄŸlu bu konuyla ilgili ÅŸunları söyledi:

"Kırım Tatar Milli Meclisi, günümüzde de facto yönetim tarafından baskı altında tutuluyor ve hatta bazı saldırılara da maruz kalmıştır. DiÄŸer taraftan Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Cemil KırımoÄŸlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi BaÅŸkanı Rifat Çubarov Kırım'a giremiyor. Bu ÅŸartlarda Kırım Tatar Milli Meclisi toplantısının Kırım'da mı, Ukrayna'da mı, ya da baÅŸka bir yerde mi toplanması gerektiÄŸi meselesini KırımoÄŸlu ve Kırım Tatar heyeti ile yaptığımız görüÅŸmelerde deÄŸerlendirdik. DeÄŸiÅŸik bölgelerde toplanmanın avantaj ve dezavantajlarını birlikte deÄŸerlendirme fırsatımız oldu. Bu konuda nihai deÄŸerlendirmelerimizi birlikte karar vereceÄŸiz. Hangi karar alınırsa alınsın, Türkiye Ukrayna'nın da desteÄŸiyle Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edecektir."

ÇavuÅŸoÄŸlu, Moskova ve Kiev arasında doÄŸrudan diyaloÄŸun olması gerektiÄŸine iliÅŸkin Türkiye'nin düÅŸüncelerini de paylaÅŸtığını kaydederek, son olarak Minsk protokolü çerçevesindeki ateÅŸkesin kalıcı olması ve bunun üzerine diyaloÄŸun güçlendirilmesi gerektiÄŸinin de bu telefon görüÅŸmelerinde vurgulandığını ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.