Sosyal Medya

Güncel

Dijital deliller bilirkişiye gönderildi

Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı dosyada mahkeme, dijital delillerin bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Duruşma 5 Şubat 2015'e ertelendi.



Ä°stanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme eski Genel Kurmay BaÅŸkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesinin ardından sanık ve avukatların taleplerini aldı. Mahkeme taleplerinin ardından mahkeme ara kararlarını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'nin kapsamlı bir bilirkiÅŸi incelemesi yaptırılmamasının hak ihlali olduÄŸuna karar verdiÄŸini hatırlatan mahkeme bu dosya ile ana dava dosyasının birlikte bilirkiÅŸi heyetine gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme avukatların farklı üniversitelerden uzmanların da bilirkiÅŸi heyetinde bulunması talebi, dosyanın kapsamlı oluÅŸu, çok sayıda eski raporların bulunması, dijital delillerin farklı yerlerde çalışacak olan bilirkiÅŸilere ayrı ayrı gönderilmesinin belgelerin güvenliÄŸi yönünden risk oluÅŸturabileceÄŸi gerekçesiyle reddetti.

Ä°stanbul Teknik Üniversitesi'nden (Ä°TÜ) mahkemeye gönderilen bilirkiÅŸi konusundaki uzman listesindeki isimlere itirazlar için sanıklara ve avukatlara bir hafta süre veren mahkeme, itiraz olup olmadığı yönünde beyanları aldıktan sonra bilirkiÅŸi heyetinin oluÅŸturulmasını kararlaÅŸtırdı.

OluÅŸturulacak bilirkiÅŸi heyetine 2 ay süre tanıyan mahkeme, 5 nolu harddisk, 1, 3, 10, 11, 16 ve 17 nolu CD'ler, sanık Hakan Büyük'ten ele geçirilen flaÅŸ bellek, daha önce alınan bilirkiÅŸi raporları ve mütalaalar ile avukatların sorulmasını istedikleri soruların bilirkiÅŸiye gönderilmesine karar verdi.

Raporlar arasındaki çeliÅŸkilerin giderilecek ÅŸekilde deÄŸerlendirme yapılmasını isteyen mahkeme, 'dijital delillerde son kullanıcı, oluÅŸturulma tarihi ve saati, kimin tarafından oluÅŸturulduÄŸu, son kayıt edilme zamanı ve son kayıt eden, kaç kez iÅŸlem yapıldığını gösteren verilerde sonradan deÄŸiÅŸiklik yapılarak gerçeÄŸi aykırı ÅŸekilde deÄŸiÅŸiklik yapma ihtimalinin bulunup bulunmadığı, böyle bir ihtimal var ise söz konusu deliller üzerinde bu tür deÄŸiÅŸiklik yapılıp yapılmadığının mümkün olup olmadığı' konularının sorulması kararını verdi.

Dijital delillerin ele geçirilmesinden sonra dosya aktarımı yapılıp yapılmadığının belirlenmesi istendi.

Sanık Ali Öznek hakkında eski 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiÄŸi yakalama kararını kaldıran mahkeme, sanığın ifadesinin alınması ve ifadesinden sonra serbest bırakılmak üzere yeni bir yakalama kararı çıkaran mahkeme duruÅŸmayı 5 Åžubat 2015'e ertelenmesine karar verdi.

YENÄ°ÅžAFAK


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.