Sosyal Medya

Güncel

Kaplan son sözünü söyledi: Mahkumuz!

Çözüm süreci başarıya ulaşacak mı? Sürecin önündeki zorluklar ne? Sürecin başarısız olması kimin işine gelir? Hasip Kaplan cevapladı.



"MHP ile CHP’nin DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da hiç ÅŸansı yok. Bölge halkının iki partiye karşı bir güvensizliÄŸi söz konusu. EÄŸer AK Partide bölgede ÅŸiddet ve güvenlik politikalarına yönelirse, baskıyı artırırsa AK Parti’nin akibeti de tıpkı CHP gibi olur. Åžu an bile Kobani olayından sonra Ak Parti’ye oy veren büyük bir Kürt kesiminin emanet oyları HDP’ye geri dönmüÅŸtür.”

Bu sözlerin sahibi HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplançözüm süreciyle ilgili olarak haber7.com'a çok önemli açıklamalarda bulundu. 

6-7 Ekim'de gerçekleÅŸtirilen Kobani eylemleriyle ilgili olarak özeleÅŸtiride bulunan HDP'li Kaplan, olaylardaki sonuçlarını kestiremedik, dedi. Hükümetin bu konuyla ilgili olarak HDP'ye haksız bir ÅŸekilde saldırdığını ifade eden Kaplan, HDP'nin önünü kesme çabalarının boÅŸuna olduÄŸunu ve partisinin bu saldırılara alışkın olduÄŸunu belirtti. 

Çözüm sürecinin ÅŸu anda tıkanma noktasında olduÄŸunu, hükümetin bu süreci ötelediÄŸini ve seçimler öncesi malzeme konusu yapacağını sözlerine ekleyen Kaplan, çözüm süreciyle ilgili olarak aslında sonda söyleyeceÄŸi sözü en baÅŸta söyledi: 

"Çözüm sürecine mahkumuz, mecburuz ancak hükümet bizden daha çok mecburdur mahkümdur."

Çözüm sürecinin baÅŸarıya ulaÅŸacağını açık bir ÅŸekilde ifade eden Kaplan'a göre önemli olan güvensizlik ortamının ortaya çıkmamasıdır. 

KAPLAN'DAN HÜKÜMETE ELEÅžTÄ°RÄ°: ÖTELENÄ°YOR

Meclis’ten çözüm çerçeve yasasının geçmesi HDP’yi umutlandırdığını belirten Kaplan, çözüm süreci konusunda hükümetin yavaÅŸ davrandığını, atılması gereken adımları zamana yayarak ağır hareket ettiÄŸini ve seçimler bahane edilerek sürecin ilerlemesi için atılması gereken adımların geciktirildiÄŸini iddia etti. 2015 ÅŸeçimlerinden önce bu konuda kesin somut adımlar atılması gerekiyor, diye açıklama yapan HDP’li Kaplan aksi durumda‘güvensiz’ bir ortamın oluÅŸacağını ve bunun da çözüm sürecine zarar vereceÄŸine vurgu yaptı.

"KOBANÄ° EYLEMLERÄ°NDEN SONRA HDP ORTAMI SAKÄ°NLEÅžTÄ°RDÄ°"

Kobani eylemlerinin çözüm sürecini olumsuz etkilediÄŸinin altını çizen Kaplan, bu eylemlerinin ardından CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸta olmak üzere AK Partililerin HDP’ye karşı linç kampanyası düzenlediÄŸini söyledi. 6-7 Ekim’deki Kobani eylemlerinde Kürtlerde bir öfke patlamasının olduÄŸunu dile getiren Kaplan, bu öfke patlamasının sonucunda ortaya çıkan ÅŸiddeti de ön göremediklerini itiraf etti. Buna raÄŸmen HDP, Abdullah Öcalan ve Selahattin DemirtaÅŸ’ın açıklamalarıyla ortamın sakinleÅŸtiÄŸini, saÄŸduyunun hakim olduÄŸunu sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"GÜVENLÄ°K PAKETÄ° ÇÖZÜM SÜRECÄ°NÄ° OLUMSUZ ETKÄ°LEYECEK"

Kobani eylemlerinden sonra hükümetin çıkarmaya çalıştığı Güvenlik Paketi’ni eleÅŸtiren Kaplan, “biz ‘demokratikleÅŸme’ alanında adımlar atılması beklerken güvenlikçi yasaların baskıcı yasaların getirilmesi bu olayların gerekçe yapılması maalesef çözüm süreci açısından negatif bir hava oluÅŸturulmasına neden oluyor” açıklamasında bulundu.

AK PARTÄ° VE CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN'A ELEÅžTÄ°RÄ°

AK Parti Hükümeti’nin ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın son zamanlarda saldırgan bir tutum içerisinde olduÄŸunu söyleyen Kaplan, çözüm sürecinin askıya alındığını, sürecin AK Parti tarafında 2015’te yapılacak olan seçimler için bir strateji parçası yapılacağını iddia etti ve ekledi:

"AK PARTÄ°, MHP'NÄ°N OYLARINA GÖZÜNÜ DÄ°KTÄ°"

“Hem AK Parti hem de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 10 AÄŸustos’ta yapılan KöÅŸk seçimlerinde HDP’nin oyunun arttığını görünce HDP’yi boÄŸacak formüller aramaya baÅŸladı. Kobani eylemleri bahane edilerek HDP linç edilmek isteniyor. Yapılan açıklamalarla hem HDP hem de EÅŸbaÅŸkanımız Selahattin DemirtaÅŸ zor durumda bırakılarak, 2015 seçimlerde elde edeceÄŸimiz baÅŸarı engellenmek isteniyor. AK Parti, bu söylemleriyle gözünü MHP’nin oylarına diktiÄŸini belli oluyor.AK Parti bu davranışıyla çözüm sürecine zarar veriyor üstelik böyle davranarak seçimden zafer elde edemeyeceÄŸini anlaması lazım.”

"MHP KÜRT DÜÅžMANI... CHP'DEN DESTEK BEKLÄ°YOR"

MHP’nin sürece, başından beri karşı çıktığını, Kürk kimliÄŸini inkar ettiÄŸini, Kürtleri düÅŸman olarak gördüÄŸünü belirten Kaplan, CHP’den de bu kadar yeterli seviyede bir destek görmediÄŸini ancak önümüzdeki günlerde bir destek beklediklerini açıkladı.

KAPLAN: SÜREÇ BAÅžARISIZ OLURSA KARANLIK GÜÇLER DEVREYE GÄ°RER

Kaplan, hükümet daha gerçekçi adımlar atarak tıkanan çözüm sürecinin önünü açmalıdır. EÄŸer çözüm süreci baÅŸarısız olursa karanlık güçler devreye girer, Türkiye düÅŸmanlarının eline fırsat geçecek, ifadelerini kullanırken ana muhalefete de tarihi bir görev düÅŸtüÄŸünü belirtti. Kaplan konuyla ilgili olarak ÅŸunları söyledi:

KAPLAN: CHP TRENÄ° KAÇIRMIÅž DEĞİL

“Hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz. Barışı inÅŸa etmek çok zor bir mesele… CHP içerisinde türlü düÅŸünceler var. Bir kesim çözüm sürecine destek verirken bir kesim ise karşı çıkıyor. Muhafazakar olan bazı isimler de CHP’nin içerisinde yer alıyor fakat bunun yanında genel merkezin talimatlarına uyan ve sorgulamayan bir kesim de var. CHP DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da oylarını arttırmak istiyorsa çözüm sürecine katkı sunmalı, treni kaçırmış deÄŸil. Sürecin karşısında kim durursa dursun kaybetmeye mahkumdur.”

CHP ve MHP’nin tavrı bu ÅŸekilde devam ederse 2015 seçimlerinde yine baÅŸarısız olacağını iddia eden Kaplan, çok tartışılacak bir söylemde bulundu:

"MHP ile CHP’nin DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da hiç ÅŸansı yok. Bölge halkının iki partiye karşı bir güvensizliÄŸi söz konusu. EÄŸer AK Parti de bölgede ÅŸiddet ve güvenlik politikalarına yönelirse, baskıyı artırırsa AK Parti’nin akibeti de tıpkı CHP gibi olur. Åžu an bile Kobani olayından sonra Ak Parti’ye oy veren büyük bir Kürt kesiminin emanet oyları HDP’ye geri dönmüÅŸtür.”

'NÄ°SAN AYINDA BU Ä°Åž BÄ°TER'

Hükümetin cesur davranması halinde çözüm sürecinin Nisan ayına kadar baÅŸarıyla sonuçlanacağını belirten Kaplan son olarak ÅŸunları söyledi:

“HDP’nin Ankara’da ve Meclis’te olması büyük bir ÅŸanstır. HDP çözüm sürecinde kolaylaÅŸtırıcı taraf olacaktır. Bir mert bir ÅŸekilde demokratikleÅŸme adına ne yapılması gerekiyorsa yapacağız, tabuları yıktık, yıkmaya da devam edeceÄŸiz. Süreç çözüme ulaÅŸacaksa bizim uzmanlığımızda gerçekleÅŸecektir. Aksi bir durumu aklımın ucundan bile geçirmek istemiyorum. Hiçbirimizin, çözüm sürecinin baÅŸarısız olmasını isteyenlere, fırsat vermemesi gerekiyor. Sözlerimin başında söylediÄŸimi sonda da söylüyorum: Çözüm sürecine mecburuz, mahkumuz ve çözmek zorundayız.” 

KAYNAK: HABER7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.