Sosyal Medya

Güncel

Polis molotof atana karşı silah kullanabilecek

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan 'İç Güvenlik Reformu Paketi'ne ulaşıldı. Molotof, silah kabul edilecek ve bu durumda polis silah kullanabilecek. Gösterilere; silah, taş, sopa, sapan, demir bilye, havai fişek, yakıcı ve yaralayıcı maddelerle katılanlara hapis cezası öngörülüyor.



Ä°ç Güvenlik Reformu Paketi taslağına göre molotof, silah kabul edilecek ve bu durumda polis silah kullanabilecek. Gösterilere; silah, taÅŸ, sopa, sapan, demir bilye, havai fiÅŸek, yakıcı ve yaralayıcı maddelerle katılanlara hapis var

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan 'Ä°ç Güvenlik Reformu Paketi'ne, ulaşıldı. TaslaÄŸa göre molotof, silah olarak kabul edilecek. Vatandaşın canına, konutuna, iÅŸyerine, molotof ve benzeri maddelerle saldırılması halinde kolluk gücü silah kullanabilecek. Gösterilere; silah, taÅŸ, sopa, sapan, demir bilye ile havai fiÅŸek, yakıcı ve yaralayıcı maddelerle katılanlara 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Valiye ve kaymakama, adli kolluk amir ve memurlarına suçluları arama ve suçun aydınlatılmasıyla sınırlı 'emir verme' yetkisi veriliyor. Jandarmada, daire baÅŸkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na veriliyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan taslakta öngörülen düzenlemeler ÅŸöyle:

AMÄ°R Ä°ZNÄ°YLE ARAMA: Polis; suç iÅŸlemenin önlenmesi, kaçan failin yakalanması, yurttaÅŸların hayatlarına, mal varlığına veya topluma yönelik tehlikenin önlenmesi amacıyla amirin emriyle kiÅŸilerin üstünü, eÅŸyasını ve aracını arayabilecek.

UZAKLAÅžTIRMA: Polis, toplumsal olayları önlemek için kiÅŸileri o anda bulundukları yerden geçici olarak uzaklaÅŸtırabilecek veya bir yere girmelerini engelleyebilecek.

MOLOTOFA KARÅžI SÄ°LAH: Molotof, silah olarak kabul edilecek. Vatandaşın canına, konutuna, iÅŸyerine, aracına, halkın tek tek veya toplu halde bulunduÄŸu açık ve kapalı alanlara molotof ve benzeri maddelerle saldırılması hallerinde kolluk güçleri silah kullanabilecek.

POLÄ°SE EK GÖZALTI: Polise, 48 saate kadar gözaltı hakkı verilen düzenleme, sadece suçüstü hallerini kapsayacak. Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuÅŸturucu imali, fuhuÅŸ, cebir ve ÅŸiddet içeren suçlar, sokaÄŸa çıkma yasağını ihlal etme, bulaşıcı hastalıklara iliÅŸkin önlemlere aykırı davranma, kolluk kuvvetlerine direnme ve mukavemet, sokaÄŸa çıkma yasağının ihlali durumunda bu yetki kullanılacak.

DEMÄ°R BÄ°LYE, TAÅž VE SAPANA HAPÄ°S:Gösterilere; silah, taÅŸ, sopa, sapan, demir bilye ile havai fiÅŸek, yakıcı, yaralayıcı maddelerle katılanlara 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MASKEYE 4 YIL: Gösterilerde yüzlerini bez ve benzeri unsurlarla tanınmayacak biçimde kapatanlara, 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Terör örgütünün propagandası ÅŸekline dönüÅŸtürülen toplantı ve gösterilerde yüzünü kapatıp ÅŸiddete baÅŸvuranlara verilecek cezaların alt sınırı 1 yıldan 2.5 yıla çıkarılacak.

UYUÅžTURUCU CEZALARINA ARTIÅž: UyuÅŸturucu kullanan ve satanların cezaları; bu suçun okul, yurt, hastane ve ibadethane gibi yerlerde iÅŸlenmesi halinde yarı yarıya artırılacak.

VALÄ° VE KAYMAKAMA YETKÄ°: Valiye ve kaymakama, adli kolluk amir ve memurlarına suçluları arama ve suçun aydınlatılmasıyla sınırlı 'emir verme' yetkisi veriliyor. Vali ve kaymakamlar, asayiÅŸi saÄŸlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluÅŸlarının araç, gereç ve personelinden yararlanabilecek. Buna uymayanlar, oluÅŸan zararlardan sorumlu tutulacak.

SOKAÄžA ÇIKMA'YA HAPÄ°S: Toplumsal olaylar sırasında alınan tedbirlere uymayanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

JANDARMAYA YETKÄ°: Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanı olarak tespit edilecek.

JANDARMAYI Ä°ÇÄ°ÅžLERÄ° ATAYACAK: Jandarma teÅŸkilatında daire baÅŸkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na verilecek. General düzeyindeki subay atamaları, müÅŸterek kararname ile yapılacak. Sahil Güvenlik komutanlarını, Ä°çiÅŸleri Bakanı atayacak.

JANDARMAYA KAYMAKAM DENETÄ°MÄ°: Ä°l ve ilçelerde jandarmanın disiplin amiri vali ve kaymakamlar olacak. Kaymakamlar, askeri görevler dışında jandarmayı denetleyecek. Bu madde için Genelkurmay'dan görüÅŸ alınacak.

SUÇ Ä°ÅžLEYEN JANDARMAYI, BAKAN UZAKLAÅžTIRACAK: Ä°çiÅŸleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı hariç, jandarma teÅŸkilatı personelini, askeri nitelikte olmayan görevleri nedeniyle iÅŸledikleri suçlardan dolayı görevden uzaklaÅŸtırabilecek. Askeri suçlarla ilgili kararı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, kendi bünyesinde alacak.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.