Sosyal Medya

Coğrafyamız

"İsrail, dünyanın kendisini barışa zorlamasını engelleyecektir"

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, dün İsrailli askerlerin işgaline uğradı. Yaşanan bu gelişmenin ardından Kudüs’te çıkan olaylarda 1 Filistinli, polis tarafından öldürüldü.



Ä°srail askeri  dün Mescid-i Aksa’ya girmeye çalışan aşırı saÄŸcı Yahudilere tepki gösteren Filistinlilere müdahale etti. Müdahale sırasında Ä°srail askerleri Mescid-i Aksa’ya girerek, camiye büyük hasar verdi. Ä°srail güçlerinin bu müdahalesinin ardından bölgede tansiyon yükseldi ve Kudüs’te yaÅŸanan olaylarda , Ä°sraillilerin üzerine aracını sürdüÄŸü iddia edilen bir Filistinli, polis tarafından vurularak öldürüldü, 14 kiÅŸinin de yaralandığı bildirildi. 
 
Bölgede gerilimin yükselmesi üzerine ise yeni bir Filistin intifadası uyarısında bulunuldu. Ayrıca yaÅŸanan olay, Mescid-i Aksa’da 1967’den bu yana yaÅŸanan ilk asker iÅŸgali.
 
NETANYAHU’DAN AÇIKLAMA
 
YaÅŸanan olayların ardından açıklama yapan Ä°srail BaÅŸbakanı  Netanyahu ise, “"Tarihi yeniden yazmak istiyorlar. Kudüs'e olan büyük yakınlığımızı göz ardı ediyorlar ve Mescid-i Aksa'daki statükoyu deÄŸiÅŸtirmeye çalıştığımızı öne sürüyorlar.” Açıklamasında bulundu.
 
Mescid-i Aksa ve Kudüs’te yaÅŸanan gerilimi ve Ä°srail’in olaya bakışını ORDAF BaÅŸkanı Zekeriya KurÅŸun, AjansHaber’e deÄŸerlendirdi.
 
“MESCÄ°D-Ä° AKSA’NIN YANMASINDAN SONRAKÄ° EN ÖNEMLÄ° OLAY”
 
YaÅŸanan olayı çok vahim bir olay olarak niteleyen Prof. KurÅŸun, “ 1967’den beri Mescid-i Aksa ile ilgili gerçekleÅŸen iki önemli olaydan biri. Birisi Mescid-i Aksa’da çıkan yangındı. Ä°kincisi de budur bence. Çok vahim bir olay. Çok menfur ve bütün dünya tarafından kınanması gereken bir hadise. Çünkü çok hassas bir nokta ve dünya barışına büyük zarar verebilecek bir tahrik olarak görüyorum bunu” dedi.
 
“Ä°SLAM Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ TEÅžKÄ°LATI’NIN ÇOK CÄ°DDÄ° ÅžEKÄ°LDE TEPKÄ° GÖSTERMESÄ° GEREKÄ°YOR”
 
Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’na ve üyelerine çaÄŸrıda bulunan KurÅŸun, “1969’da Mescid-i Aksa’da meydana gelen yangından sonra harekete geçip Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nı kuran, Ä°slam ülkelerinin, teÅŸkilatın üyelerinin bütününün burada çok ciddi ÅŸekilde tepki göstermeleri gerekir. Hatta Ürdün’ün yaptığı gibi temsilciliklerinin de Ä°srail temsilciliklerinin de en azından DışiÅŸleri Bakanlığı’na çağırılarak uyarılmalar ya da geri çekilmeleri bir zaruret olarak gözüküyor” diye konuÅŸtu.
 
“Ä°SRAÄ°L ARTIK BM’YE, EGEMEN GÜÇLERE VE BÖLGE ÜLKELERÄ°NE YÜK OLMAYA BAÅžLADI” 
 
‘Bu meseleyi sadece basit bir inzibat olayı gibi görüp hafife almak, sadece Kudüs, Filistin ve Ä°slam dünyasını deÄŸil bütün dünyayı büyük ölçüde etkiler ve yaralar’ diyen KurÅŸun,  “Ä°srail müteaddit defalar artık dünya tarafından bir barışa zorlanıyor. Ä°srail artık BM’ye, dünyadaki egemen güçlere ve bölge ülkelerine bir yük olmaya baÅŸladı. Barışa zorlanmak istenen Ä°srail ise buna yanaÅŸmak istemiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Ä°SRAÄ°L DÜNYAYA MESAJ VERMEK Ä°STÄ°YOR: Ä°SLAM’LA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LÄ° OLAN HER ÅžEY RADÄ°KALÄ°ZMDÄ°R
 
Ä°srail’in bu hareketinin bir tahrik olduÄŸunu ve bununla dünyaya bir mesaj vermek istediÄŸini belirten KurÅŸun, “Ä°srail bu tahriki ile Ä°slam dünyasında çok müsait olan ve bu anlamda özellikle son IŞİD gibi hareketlerin de ortaya çıkması neticesinde geniÅŸleyen hareketleri tahrik ederek dünyaya mesaj vermek istiyor. Åžunu demek istiyor: Ä°slam ve Ä°slam’la iliÅŸkili olan her ÅŸey radikalizmdir ve teröre yakındır. Dolayısıyla beni barışa zorlamayın. Beni barışa zorlamanız ve benim buna razı olmam demek aynı zamanda dünyanın teröre razı olması demektir” dedi.
 
“Ä°SRAÄ°L,  DÜNYANIN KENDÄ°SÄ°NÄ° BARIÅžA ZORLAMASINI ENGELLEYECEKTÄ°R”
 
Ä°srail’in barışa yanaÅŸmayacağını söyleyen KurÅŸun, “Aslında bu yıllardır, belki  1948’den beri teröre verilen anlamın yeniden terörle izah edilmesi diyebiliriz. Çünkü Ä°srail’in menfaatleri ile ilgili sorunlar yaÅŸandığında ve Ä°srail’in çıkarları karşısındaki bütün duruÅŸlar maalesef dünyada terör olarak algılanmıştır ve öyle kalmıştır. Dünya bu manada da sürekli prim vermiÅŸtir Ä°srail’e. Åžimdi Ä°srail bunu tekrar kullanmak istiyor. Yani dünyanın kendisini barışa zorlamasını engelleyecektir” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

KAYNAK: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.