Genel
AntibiyotiÄŸe alternatif madde geliÅŸtirildi
İsviçreli bilim insanları, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotiklere alternatif olarak kullanılacak yeni bir madde geliştirdi.
Bern Üniversitesi Anatomi Enstitüsü'nden Eduard Babiychuk ve Annette Draeger, yaÄŸ hücrelerinden yapay olarak lipozom üretti. YaÄŸ hücrelerinin zarına benzeyen lipozomlar, toksinlerini çürüterek bakterileri etkisiz hale getiriyor. Toksinleri olmadan savunmasız kalan bakteriler, bağışıklık sistemi tarafından yok ediliyor.
Babiychuk, lipozomları bakterilerin salgıladığı toksinlere saldırarak hücreleri toksinlerden koruyacak ÅŸekilde geliÅŸtirdiklerini söyledi. Ä°sviçreli bilim insanı, "Bakterilerin ürettiÄŸi toksinler için karşı koyulmaz bir yem hazırladık. Toksinler, lipozomlara yapıştığında hücre için herhangi bir tehlike söz konusu olmadan kolayca yok edilebiliyor" dedi.
Draeger de "DoÄŸrudan bakteriler hedef alınmadığı için lipozomlar, bakteri direncinin geliÅŸmesine engel oluyor. Laboratuvar ortamında yaptığımız testlerde fareler, antibiyotik kullanımına gerek kalmadan lipozomla tedavi edilerek ölümcül septisemiyi (kan zehirlenmesi) atlattı" dedi
Lipozomlar, daha önce de hastaların bedenlerine belirli ilaçların gönderilmesi için kullanılıyordu.
Bilim dünyasında antibiyotiÄŸe alternatif madde olarak büyük heyecan uyandıran araÅŸtırma, "Nature Biotechnology" dergisinde yayımlandı.
Yaklaşık 90 yıl önce penisilinin keÅŸfedilmesinden bu yana antibiyotikler, bakterilerin neden olduÄŸu enfeksiyonların tedavisinde çok büyük bir rol oynuyor. Ancak zaman içinde bakterilerin antibiyotik direnci oluÅŸturması, insanlar için büyük risk oluÅŸturuyor. Antibiyotiklerin enfeksiyonların tedavisinde kullanılamaması, basit bir zatürrenin ölümcül olması anlamına geliyor.
Henüz yorum yapılmamış.