Sosyal Medya

YaÅŸam

İş kazalarında tazminat almak için hangi yol izlenmeli?

Uluslar Arası Çalışma örgütünün verilerine göre Türkiye’de her gün 3 işçi iş kazalarından dolayı hayatını kaybediyor. Peki, iş kazalarında tazminat alabilmek için hangi yolu izlemeli.



Türkiye’de her yıl binlerce kiÅŸi iÅŸ kazasında hayatını kaybediyor. Ä°ÅŸ kazaları ölümle sonuçlanmasa bile iÅŸçiler bir daha çalışamayacak duruma geliyor. BirçoÄŸu ya elini kaybediyor ya da bir daha yürüyemiyor. Bu durum sadece iÅŸçileri deÄŸil iÅŸçilerin ailelerini de olumsuz etkiliyor. Ä°ÅŸçiler genelde açtıkları davalardan sonuç alamasa da kazandıkları davalarda oluyor.

Buna en son örnek ise Gölcük’te 2006 yılında UM Tersanesinde geçirdiÄŸi kaza sonrası benden aÅŸağısı felç olan iÅŸçi Åžaban Öztürk. Beton pompasının patlaması sonucu 7 metre yükseklikten inÅŸaat alanına düÅŸen Öztürk, açtığı dava sonucunda çalıştığı firmadan 1 milyon 650 bin lira tazminat kazandı. Peki, bu dava diÄŸer iÅŸ kazalarına emsal teÅŸkil eder mi?

Ä°ÅŸçi Åžaban Öztürk’ün Avukatı Nizamettin Özaydın ve Avukat Mehmet Emre Ulusoy iÅŸ kazalarında iÅŸçilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiÄŸini AjansHaber’e anlattı;

ÖZAYDIN: BU DAVA DÄ°ÄžER DAVALARA EMSAL TEÅžKÄ°L EDER

Açtığı davada müvekkiline rekor tazminat kazandıran Özaydın Her iÅŸ kazasının birbirinden farklı olduÄŸunu belirterek “Buna benzer yüzde 100 maluliyeti olan kiÅŸilere örnek teÅŸkil edebilir. Haberlerde maluliyet yüzde 80 olarak geçmiÅŸ ancak yüzde 100. Dava 2009’da açıldı ve 5 yıl boyunca devam etti. Ä°ÅŸ kazalarında yüzde 100 maluliyet alan iÅŸçilere bu dava örnek teÅŸkil edebilir. Ä°ÅŸ kazalarında kusur oranları, kiÅŸinin yaşı, maluliyeti, aldığı ücreti, mahkemenin takdiri ve verdiÄŸi tazminat miktarı da çok önemlidir. Bu ÅŸekilde aynı konumda olan veya benzer olayı yaÅŸayan iÅŸçilerin davalarına emsal teÅŸkil edebilir. Tabi burada mahkeme harçları, hastanın masrafları, icra masrafları ve diÄŸer tüm masraflarda tazminatın içinde.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ULUSOY: Ä°ÅžVERENÄ°N ASLÄ° KUSURLU OLUP OLMAMASI ÖNEMLÄ°

Avukat Mehmet Emre Ulusoy da bu davanın benzer davalara örnek teÅŸkil edeceÄŸini söyleyerek “Birincisi; Yüzde 100 Maluliyetin olduÄŸu davalar nadir görülüyor. Ä°kincisi; iÅŸ kazasında iÅŸçinin kazandığı para, iÅŸverenin durumu, olayın maluliyeti vs. bunların hepsi önem taşıyor. Ä°ÅŸverenin asli kusurlu olup olmaması da önemli mutlaka diÄŸer davalara örnek olur. Her iÅŸ kazası kendi içinde farklı deÄŸerlendirilir.” dedi.

“Ä°ÅžVEREN Ä°Åž KAZASINI ÖTRBAS ETMEYE ÇALIÅžIYOR”

Uygulamada birçok eksikliklerin olduÄŸuna iÅŸaret eden Ulusoy “Ä°lk Ä°ÅŸlem olayın SGK’ya bildirilmesi. Ä°ÅŸveren iÅŸ kazası olduÄŸu zaman en yakın kolluk birimine 2 gün içerisinde haber vermek zorunda. Ä°ÅŸ kazası haber verilmeden örtbas ediliyor. Ä°ÅŸ kazasının olduÄŸu gün iÅŸverenin sigorta primleri yatırılıyor. SGK’ya haber verilmemesi en büyük eksiklik. Kolluk birimlerine haber vermemekten ziyade SGK’ya da haber vermeme durumu söz konusu. Ä°ÅŸveren iÅŸ kazası prosedüründen çıkmaya çalışıyor. Çünkü iÅŸ kazası prosedürü uygulanırsa mutlaka bir tazminat ödemesi gerekiyor. Bu yüzden iÅŸverenler bundan kaçınıyor. Uygulamanın eksiklikleri temelde bu. Ä°ÅŸçiler bunu bertaraf etmeli. Ä°ÅŸçiler iÅŸverenlerin taahhütlerine kanmamaları ve ‘Tüm haklarımı aldım.”, “Tazminatımı aldığım için dava açmayacağım.” Åžeklinde bir yazı imzalamamaları gerekir. Mümkün olduÄŸunca SGK’da ki dosyalarını kendileri takip etsin. “ diyerek iÅŸçileri yapılması gerekenler konusunda uyardı.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teÅŸkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai iÅŸlem gerektirmektedir.

KAYNAK: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.